Hoppa till innehåll

Armén hemförlovar över 7 700 beväringar 14.6 och 21.6

Armén
Utgivningsdatum 14.6.2018 9.10
Nyhet
Isoja säkkejä kantavia henkilöitä auringonpaisteessa

Från Arméns åtta truppförband övergår sammanlagt 7 720 beväringar och kvinnor som gjort frivillig militärtjänst till reserven den 14 och 21 juni. En av dem är undersergeant Inka Rytilahti, som hemförlovas från Jägarbrigaden.

I år sker hemförlovningen undantagsvis under två olika dagar. De beväringschefer och de som utbildats för mera krävande manskapsuppgifter övergår till reserven torsdagen den 14 juni. De är sammanlagt 4 054 till antalet. En vecka senare hemförlovas de beväringar i januarikontingenten 2018 som tjänstgjort 165 dygn och som utbildats till manskapsuppgifter, sammanlagt 3 666.

Inom Armén är antalet hemförlovade störst vid Björneborgs brigad, Kajanalands brigad och Karelska brigaden, över 1 500 vid var och en av dem. Andelen kvinnor som gjort frivillig militärtjänst av dem som hemförlovas är 205.

Inka Rytilahti från Rovaniemi hade planerat att tjänstgöra som militärpolis vid Jägarbrigaden. Efter att ha funderat på saken beslöt hon sig dock för jägarlinjen och underofficerskursen.Inka Rytilahti

– Jag var intresserad av att få ledarutbildning och ville tjänstgöra ett år. Det viktigaste jag lärt mig här är att leda en grupp. Jag lärde mig också sådana nya saker som jag inte ens skulle få pröva på i det civila, berättar Rytilahti.

En god gruppanda är av synnerligen stor betydelse under beväringstjänsten. Den egna inställningen och attityden har även stor betydelse för tjänstgöringen och för dess meningsfullhet. Också Inka Rytilahti är inne på samma linje inför hemförlovningen.

– Då gruppandan är god går allt lättare. Det lönar sig inte heller att ge upp genast då det inte går som man tänkt. Det är bara att gå vidare och tro på sig själv, man klarar allt i gott sällskap.

Till dem som inleder sin tjänstgöring i sommar vill Rytilahti ge ett råd:

– Det lönar sig att ha en bra attityd till tjänstgöringen. Och man ska inte ta allt för allvarligt, med det kommer man långt.

Följande beväringskontingent inleder sin tjänstgöring måndagen den 9 juli 2018.

 

´