Man klarar sig nog med astma bara man kommer ihåg att ta sin medicin regelbundet och i förebyggande syfte. Ta upp frågan med läkaren vid urvalet och då du blir intervjuad av urvalsnämnden. Kom ihåg att ta med dig läkarutlåtandet till urvalet.
Uppgifter om vad som behövs hittar man i rekrytbrevet. Man ska ta med sig åtminstone förordnandet om att inleda tjänstgöringen, ett officiellt identitetsbevis, eventuella läkarutlåtanden samt vaccinationsintyg, kontonummer, nätbankskoder och hygienartiklar. Kontrollera ännu listan i rekrytbrevet innan du inleder tjänstgöringen.
Man behöver inte meddela sitt skonummer eller sin klädstorlek i förväg. Under de första dagarna ser man till att alla får utrustning av rätt storlek och att utrustning av fel storlek byts ut.
A: Fullt frisk med tanke på alla tjänstgöringsuppgifter, inga begränsningar på grund av hälsan.
B: Någon begränsning på grund av hälsan som måste beaktas i tjänstgöringen, men som inte inverkar på tjänstgöringens utförande. En sådan begränsning kan vara till exempel övervikt (BMI över 30).
C: Befriad från tjänstgöring under fredstid av hälsoskäl (exempelvis diabetes).
I fråga om kvinnor beaktas duglighetsklasserna först efter 45 dygns tjänstgöring.
Tjänstgöringstiden bestäms enligt uppgiften och beror således också på det egna intresset och de egna färdigheterna. Valet till olika tjänstgöringsuppgifter sker i huvudsak i början av utbildningsgrensskedet. Utbildningen räcker antingen 165, 255 eller 347 dagar.
Man klarar sig i militären med normal grundkondition. Att man höjer sin kondition före militären gör det förstås avsevärt lättare att orka med de fysiska övningarna. Garnisonsområdena är stora och avstånden kan vara långa, så det lönar sig att öva sig i att gå längre sträckor. Försvarsmakten har en applikation, MARSMARS, som man kan använda som hjälp.
Man klarar sig nog i både skogen och garnisonen även om man har mens. Under terrängövningar lönar det sig att ta med sig t.ex. våtservetter (Savett) och handdesinfektionsmedel, med vilka man kan upprätthålla hygienen. Det finns förstås olika sätt att flytta fram mensen, såsom p-piller, men man behöver inte börja med sådana bara för militärtjänstens skull ifall man inte själv vill.
Anvisningar om ansökan hittar du på sidan https://intti.fi/sv/frivillig-tjanstgoring-for-kvinnor
Där hittar du bl.a. de blanketter som du ska fylla i, och som sänds till närmaste regionalbyrå årligen före 15.1.
Inställningen till kvinnor i militären är densamma som till män. Kvinnor har egna duschar och toaletter, men till exempel under stridsövningar sover man i samma tält. Var och en som jobbar eller tjänstgör som beväring inom Försvarsmakten är skyldig att för egen del se till att alla behandlas jämlikt och sakligt.
Naturligtvis gör man det! Själv har jag inte upplevt att jag skulle ha blivit underskattad i militären. Det råder nolltolerans i fråga om osakligt beteende inom Försvarsmakten, och man arbetar hela tiden för jämställdhet. I alla truppförband finns också en modell för anmälan om osakligt beteende, och man ingriper i alla fall som kommit fram.
Även en kortare person klarar sig i militären. Vissa saker kan vara tyngre eller mera utmanande, men med sisu klarar man nog allt! God muskelkondition hjälper också, eftersom ryggsäcken och vapnet till en början kan kännas tyngre än vad den gör för större personer. Det lönar sig att börja gå längre sträckor i god tid, så att fötterna vänjer sig och så att man inte får blåsor så lätt.
Man behöver inte klippa håret kort, men håret måste vara fäst. Kort hår kan förstås vara mera lättskött t.ex. under läger.
Kvinnor som gör frivillig militärtjänst kan ansöka om samma förmåner som män. Understöden fungerar alltså på samma sätt för både män och kvinnor. För den tid man tjänstgör kan man ansöka om bostadsunderstöd, om att få räntorna på studielån betalade samt om grund- och särskilt understöd för anhöriga, underhållsbidrag för barn och allmänt bostadsbidrag. I understöds- och bidragsfrågor bör du ta kontakt med FPA i din egen hemkommun senast en månad innan du inleder militärtjänsten. Närmare anvisningar finns även på adressen kela.fi.
Nej, sådana finns inte. Man lär sig allt från grunden. Allt som man lärt sig före militären, såsom kartläsningsfärdigheter, är naturligtvis till nytta.
För tillfället (augusti 2020) sker försök med gemensam inkvartering i Kajanalands brigad, Karelska brigaden och på Reservofficerskursen. Man börjar skapa sammanhållning genast i början av tjänstgöringen, och gruppsammanhållningen är en väsentlig del av gruppens och mera omfattande truppers verksamhet. Att slå vakt om gruppsammanhållningen är på varje soldats ansvar, och man övar sig i att fungera i grupp under beväringstjänsten.