Hoppa till innehåll

Över 8600 beväringar till reserven från Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 15.6.2023 9.00
Pressmeddelande

Över 8 600 beväringar från Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet övergår till reserven torsdag 15 juni. Av dem som övergårs till reserven är 416 kvinnor.

Från armén hemförlovas 6 882 beväringar, av vilka 359 har fullgjort frivillig militärtjänst för kvinnor. Sammanlagt 956 personer som fullgjort sin tjänstgöring inom marinen övergårs till reserven, av dessa är 32 kvinnor. Från Flygvapnet övergårs 495 beväringar till reserven, av dessa är 19 kvinnor. Av dem som övergårs till reserven är 278 från Gränsbevakningsväsendet. Sex av dem är kvinnor.

Värnplikten fortsätter i reserven

Idag är de som hemförlovas de första som övergår till reserven under Finlands medlemskap i NATO. Många beväringar har fått öva på praktiskt samarbete med nya bundsförvanter och internationella partner.

Huvudstabens utbildningschef, överste Kari Pietiläinen skickar sina hälsningar till dem som överförs till reserven och lyfter fram reservens betydelse även för Nato-Finlands försvar: 

– Ni kan gratulera er själva som den första åldersklassen som överförs till reserven under Natomedlemskapet. Er beväringstjänstgöring är nu fullgjord, men er värnplikt fortsätter i reserven. Finlands militära försvar vilar på reservisternas axlar och Finlands Natomedlemskap förändrar inte betydelsen av denna helhet. Även som medlem i Nato är det i första hand Finlands och finländarnas uppgift att försvara Finland. 

Utbildningschef Pietiläinen berättar att Natomedlemskapet också kommer att påverka reservens framtid. För närvarande har man inte ännu identifierat alla effekter av medlemskap på reservutbildningen, men enligt Pietiläinen är målet tydligt:

– En kompetent finländsk reservist som kan arbeta tillsammans med internationella trupper och organisationer både under övningar och vid behov under krisen. Er kompetens ska vid behov vara tillgänglig för Försvarsmakten och den ska upprätthållas. Färdigheter i den militära beredskapen kan utvecklas i Försvarsmaktens repetitionsövningar och frivilliga övningar samt på t.ex. Försvarsutbildningsföreningens (MPK) kurser i frivilligt försvar.

Vi tackar alla som överförs till reserven för en förtjänstfull tjänstgöring!

Det nya ankomstpartiet inleder sin tjänstgöring måndagen den 3 juli.

I reserven - Intti.fi

´