Naisten vapaaehtoinen asepalvelus
Kiinnostaako palvelus? Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voit hakea, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi ja muut henkilökohtaiset ominaisuutesi sopivat sotilaskoulutukseen. Voit suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä.
Huomioithan, että voit aloittaa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen sen jälkeen, kun olet täyttänyt 18 vuotta. Palvelus tulee olla suoritettuna, eli palveluksen tulee olla päättynyt sen vuoden aikana, jolloin täytät 30 vuotta. Tämä koskee niin miehiä kuin naisia.

Kaikki samalla viivalla
Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä. Naisilla ja miehillä on yhtäläinen mahdollisuus päästä johtajakoulutukseen sekä myöhemmin sotilasuralle. Palvelustehtäviä ei jaeta sukupuolen mukaan vaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella. Naiset aloittavat palveluksen yhtä aikaa miesten kanssa. Lue lisää varusmieskoulutuksesta.
- Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. 30 päivän jälkeen naiset ovat asevelvollisuuslain alaisia sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60 vuotta. Lue lisää kertausharjoituksista.
Näin haet palvelukseen1. Mieti milloin haluat palvelukseen ja mihin tehtäväänVoit hakea palvelukseen aikaisintaan sinä vuonna kun täytät 18 vuotta. Voit hakea kuluvan vuoden heinäkuun saapumiserään ja seuraavien kolmen vuoden molempiin tammikuun tai heinäkuun eriin. Hakuvuoden heinäkuun erässä paikkoja on vain rajoitetusti. Varusmiespalveluksessa on monia eri palvelustehtäviä eri Puolustusvoimien joukko-osastoissa. Kaikkia palvelustehtäviä ei kuitenkaan ole kaikissa joukko-osastoissa. Tutustu eri palvelustehtäviin. 2. Täytä hakemus: "Hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen"Sähköiseen hakuun tehdään palautteen pohjalta muutostöitä, ja se avautuu jälleen syksyllä 2022. Siihen asti voit lähettää aluetoimistoon paperisen hakulomakkeen, jonka löydät täältä. Ilmoita hakemuksessa palveluksen aloittamisaika ja -paikkatoiveesi. Huomaa, että sinun täytyy tulostaa molemmat sivut, jotta voit allekirjoittaa ne. 3. Käy lääkärintarkastuksessaVaraa aika lääkärintarkastukseen omasta terveyskeskuksestasi ja ilmoita tulevasi palveluskelpoisuustarkastukseen. Ota mukaasi jo täyttämäsi hakemus ja lomake "Lääkärinlausunto terveydentilasta", jonka lääkäri täyttää. Lääkärinlausuntolomakkeen löydät tästä. Hakemukseen liitettävän lääkärinlausunnon kustannuksista on mahdollista hakea kulukorvausta Puolustusvoimilta. Muista pyytää kuitti tai tosite terveyskeskuksesta! Voit lähettää kopion kuitista hakemuksen mukana aluetoimistoosi tai ottaa sen mukaasi valintatilaisuuteen. 4. Viimeistele hakemus ja lähetä se viimeistään 15.1.Lääkärintarkastuksen jälkeen liitä lääkärinlausunto hakemukseesi. Hakemus on tämän jälkeen valmis lähetettäväksi. Täytettyäsi ja allekirjoitettuasi hakemuksen lähetä se aluetoimistoosi. Hakemuksen tulee olla perillä aluetoimistossa viimeistään 15.1. Oma aluetoimistosi auttaa sinua ennen ja jälkeen varusmiespalveluksen. Yhteystiedot löydät täältä. 5. Mikäli haet erikoisjoukkoihin, katso hakuohjeet tästä |
Hakemuksesi perusteella sinut kutsutaan valintatilaisuuteen
Valintatilaisuudessa saat tietoa vapaaehtoisesta asepalveluksesta, sinut haastatellaan ja terveydentilasi tarkistetaan. Aluetoimistosi järjestää valintatilaisuuden huhtikuun aikana.
Palvelukseen hakeneet naiset kutsutaan hakemuksen perusteella aluetoimiston järjestämään valintatilaisuuteen. Valintatilaisuudessa annetaan tietoa varusmiespalveluksesta ja asevelvollisuudesta, hakijat haastatellaan ja heidän terveydentilansa tarkistetaan. Valintatilaisuudessa hakijan on mahdollista esittää koulutusta ja palvelusta koskevat toiveet.
Valintatilaisuudet järjestetään paikallinen tilanne arvioiden joko lähi- tai etätilaisuutena huhtikuun aikana. Aluetoimistot ovat yhteydessä hakijoihin ja ilmoittavat, mikäli lähitilaisuus muuttuu etätilaisuudeksi. Lähitilaisuuksissa noudatetaan THL:n antamia suosituksia (mm. käsi- ja yskimishygienia, suojaetäisyydet).
Valintatilaisuuksiin osallistuvia pyydetään huomioimaan seuraavat varotoimenpiteet:
• Jos olet sairas, ota yhteys omaan aluetoimistoosi ja sovi, miten osallistut valintatilaisuuteen.
• Pese kätesi huolella heti tilaisuuteen saapuessasi ja huolehdi käsihygieniasta läpi tilaisuuden.
• Pidä turvaväli muihin tilaisuudessa oleviin henkilöihin.
Valintatilaisuuteen voit valmistautua tutustumalla oheiseen esitykseen, joka tilaisuudessa käydään läpi.
Valintaperusteina ovat terveydentila ja muut henkilökohtaiset ominaisuudet. Valittujen on myös oltava sopivia koulutettavaksi Puolustusvoimien reserviin.
Tutustu naisvarusmiesten palveluskokemuksiin oheisten videoiden kautta!
Valmistaudu palvelukseen
Jos sinut valitaan palvelukseen, saat valintatilaisuudessa tai sen jälkeen postitse palveluksen aloittamismääräyksen. Siitä selviää, milloin ja missä joukko-osastossa sinun on aloitettava palvelus. Palveluksen aloittamismääräys toimii samalla matkalippunasi, joten säilytä se huolellisesti.
Ennen palvelusta sinun kannattaa kohottaa kuntoasi ja huolehtia terveydestäsi sekä raha-asioistasi. Lue lisää palvelukseen valmistautumisesta täältä.
Jos tulet toisiin ajatuksiin
Palvelukseen määrättynä sinun pitää ilmoittaa kirjallisesti (sähköposti tai kirje) ennen palveluksen alkua, ettet aloitakaan palvelusta. Palveluksen alettua sinulla on 30 päivää aikaa ilmoittaa, ettet jatka palvelusta. Kyseisen ajan jälkeen olet asevelvollinen.
Joukko-osaston komentaja voi myös peruuttaa 30 päivän sisällä asepalveluksesta annetun määräyksen vamman, sairauden, ilmeisen sopimattomuuden tai muun vastaavan syyn perusteella.
Lisätietoja löydät laista naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.
Huom 1.6.2022 voimaan tullut uusi laki on tuonut muutoksia hakuaikatauluun ja palveluksen keskeyttämisaikaan: Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta voimaan 1.6.2022 - Puolustusvoimat
Uutiset

Naisten vapaaehtoinen varusmiespalvelus - no miksipä ei! Hae 1.3. mennessä.
.jpg/06f853ad-a5e5-d565-0c0d-d349046e21ed?version=1.0&t=1614157980339&width=272&height=158)
Lentotoiminnan mahdollistavat sujuvat maatoiminnot

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.

Hakemusten naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tulee olla aluetoimistossa 1.3.

Blogi: Varusmiesjohtajan palvelus huipentuu Kaakko 19 -harjoitukseen

Maavoimissa varusmiespalveluksensa aloittaa lähes 10 000 alokasta

Reserviin mars! Koiranohjaajan kokemuksia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2019

Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta

Meri ja Anna - tulevat varusmiesjohtajat
657 alokasta nimitettiin kaartinjääkäreiksi vala- ja vakuutustilaisuudessa Lapinjärvellä
Talvilajien urheilijoiden haku Urheilukoulun saapumiserään III/23
Kaartin jääkärirykmentin sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuus Lapinjärvellä 12.8.2022
youtube

naisten vapaaehtoinen asepalvelus
”Kaikille löytyy paikka ja tehtävä” – Viisi naista kertoo palveluksestaan
Jo yli 10 000 naista on saanut asepalveluksesta ainutkertaisia muistoja ja tärkeää tietotaitoa. Haastattelemamme asevelvolliset kertovatkin, että hyvällä motivaatiolla kuka tahansa pärjää intissä varmasti.
Lue artikkelistamme viiden naisen palveluskokemuksista!
BLOGIT
Motivoituneena naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen
Maisteriopintojaan viimeistelevä Ida Pöllänen, 25, mietti hakeutumista naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen jo 19-vuotiaana. Hän koki kuitenkin, ettei ollut tuolloin vielä samalla tavalla valmis kuin nyt.
Ida Pöllänen aloittaa palveluksensa Kaartin jääkärirykmentissä tammikuussa 2021. Lue Idan ajatuksista valintatilaisuudesta ja tulevasta palveluksesta
BLOGIT
"Intti ja johtajakokemus on ehdottomasti kasvattanut itsetuntoa."
Alikersantti Inka Mäkinen kertoo blogissa omista kokemuksistaan sotilaspoliisiryhmänjohtajana.
Lue lisää alikersantti Mäkisen kokemuksista
blogit
Varusmiespalveluksessa pärjää avoimella mielellä ja hyvällä asenteella
"Varusmiespalveluksessa tulee todennäköisesti vastaan asioita, joihin ei ole etukäteen valmistautunut. Hyvällä asenteella ja avoimella mielellä niistäkin selviää, ja lopulta itsensä haastaminen ja uuden oppiminen voi olla antoisaa."
Lue kaartinjääkäri Eevakaisa Lintulan blogikirjoitus hänen kokemuksistaan varusmiespalveluksessa
blogit
Asenne, fysiikka ja tahto ratkaisee
Alikersantti Seila Pihanurmi kuvaa blogitekstissään omia kokemuksia vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutumisesta ja palveluksesta.
Lue alikersantti Seila Pihanurmen blogikirjoitus varusmiespalveluksesta ja siihen valmistautumisesta
TV-SARJA NAISSOTILAAT
Naissotilaat seuraa naisia palveluksessa
Sarjassa seurataan vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavien naisten inttiarkea palveluksen aloituksesta kotiutumiseen. Tutustumalla sarjaan näet, millaisia ovat nuorten ajatukset intistä ja millaista koulutus on.
Tutustu inttikokemuksiin ja katso Naissotilaat!