Hyppää sisältöön

Erikoisjoukkohaun kautta Tikkakoskelle

Voit päästä varusmiespalvelukseen Ilmasotakouluun kutsunnoista tai hakemalla erikoisjoukkohaussa. Kutsunnoissa Ilmasotakoulun kiintiöt ovat rajatut. Pääsy Ilmavoimien erikoiskursseille edellyttää aina hakeutumista erikoisjoukkohaun kautta.

Erikoisjoukkohaulla tarkoitetaan vapaaehtoista hakeutumista tiettyihin varusmieskoulutuksiin ennen palveluksen alkamista. Huomioithan, että erikoiskoulutuksiin ei olepääsääntöisesti  mahdollista tulla valituksi, mikäli hakija on ehtinyt aloittaa palveluksensa. Lentoreserviupseeerikurssi on tältä on tältä osin poikkeus. Jo aloitettu varusmiespalvelus ei estä hakeutumista lentoreserviupseerikurssille.

Mikäli erikoiskurssille hakevan palvelus olisi alkamassa ennen erikoiskurssin alkamista, on hakijan anottava lykkäystä omasta aluetoimistostaan.

Erikoisjoukkohakuun kuuluvien koulutuksien palvelusaika on 347 vuorokautta. Kaikki Ilmavoimien erikoiskurssit järjestetään Ilmasotakoulussa Tikkakoskella. Koulutuksiin sisältyy sotilaskuljettajakurssia lukuun ottamatta aliupseerikurssin tai reserviupseerikurssin suorittaminen (varusmiesjohtajakoulutus).

Pääsääntöisesti aluetoimisto määrää sinut kutsunnoissa johonkin joukko-osastoon. Mikäli tulet valituksi erikoisjoukkohaussa Ilmavoimien erikoiskurssille, aluetoimisto muuttaa palveluspaikaksesi Tikkakoskella sijaitsevan Ilmasotakoulun (poikkeuksena Utin jääkärirykmenttiin valitut sotilaskuljettajat).

 

Ilmavoimien erikoiskurssit

Lentoreserviupseerikurssi

Lentoreserviupseerikurssi on ainoa väylä sotilaslentäjän uralle Suomen ilmavoimissa. Varusmiespalvelus lentoreserviupseerikurssilla sisältää sotilaan perustaitojen opiskelun lisäksi muun muassa lentoteoriaa sekä käytännön lennonopetusta.

Kurssi järjestetään vuosittain ja se alkaa yhtä aikaa heinäkuun saapumiserän kanssa. 

Hakemusten tulee olla perillä Ilmasotakoulussa 15. lokakuuta kuluessa.

Aliupseerikurssin lentotekninen linja

Lentotekninen aliupseerikurssi tarjoaa mielekkään, monipuolisen ja haastavan varusmiespalveluksen tekniikasta ja lentokoneista kiinnostuneille. Kurssilta on mahdollisuus päästä myös Ilmavoimien reserviupseerikurssille.

Hakuaika tammikuussa alkavalle kurssille päättyy 1.9. 
Hakuaika heinäkuussa alkavalle kurssille päättyy 1.3.

Hakemusten tulee olla perillä Ilmasotakoulussa määräpäivän kuluessa.

Aliupseerikurssin johtokeskuslinja

Johtokeskuslinjalla koulutetaan Ilmavoimien tilannevalvonta-aliupseereita ja taistelunjohtajia. Tilannevalvojat suorittavat ilmatilanvalvontaa, ja taistelunjohtokoulutukseen valitut pääsevät harjaantumaan hävittäjien taistelunjohtotehtävissä. Johtokeskusalan varusmieskoulutus mahdollistaa työllistymisen suoraan palveluksen jälkeen tilannevalvojan sekä taistelunjohtajan avoimiin tehtäviin Ilmavoimissa.

Hakuaika heinäkuussa alkavalle kurssille päättyy 1.3. Hakemusten tulee olla perillä Ilmasotakoulussa määräpäivän kuluessa.

Sotilaskuljettajakurssi

Ilmavoimien sotilaskuljettajakurssi järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kurssin aikana sotilaskuljettajat saavat pohjan itsenäisille ajotehtäville omissa joukko-osastoissaan. Kurssin aikana sotilaskuljettajat suorittavat BECE- ajokortin ja saavat osan ammattipätevyyskoulutuksesta.

Hakuaika tammikuussa alkavalle kurssille päättyy 1.9.
Hakuaika heinäkuussa alkavalle kurssille päättyy 1.3. 

Hakemusten tulee olla perillä Ilmasotakoulussa määräpäivän kuluessa.

Varusmiesnäkökulmaa kurssin sisältöön saat lukemalla: Varusmiespalvelus pyörien päällä

 

 
´