Hyppää sisältöön

Reserviläisen etuudet harjoituksissa

Kertausharjoituksen aikana olet oikeutettu maksuttomaan muonitukseen, majoitukseen ja varustukseen sekä terveydenhuoltoon ja lääkitykseen. Sinulle maksetaan reserviläispalkka ja päiväraha jokaiselta harjoituspäivältä. Lisäksi sinulle korvataan matkakustannukset harjoitukseen saapumiseksi ja sieltä poistumiseksi, jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää julkista kulkuneuvoa.

Oikeus- ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa saat apua harjoituksen järjestävän joukko-osaston sosiaalikuraattorilta. Kuraattorin palvelut ovat maksuttomia, ja häneen voi ottaa yhteyttä jo ennen kertausharjoitusta. Harjoituksen yhteydessä sattuneista tapaturmista on mahdollista saada korvausta.

Kuva jossa reserviläinen on ampumaradalla ampumassa rynnäkkökiväärillä.

Matkustaminen

Julkisen liikenteen matkaliput löytyvät kertausharjoituskäskyn tai vapaaehtoisen harjoituksen kutsun A-osasta. Junalippu sisältää vain meno- ja paluumatkan, ei paikka- tai makuupaikkalippua.
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää julkista kulkuneuvoa, sinulle voidaan korvata oman auton (tai muun ajoneuvon) käytöstä seuraavan taulukon mukainen korvaus suuntaansa. Matkustajalla ei ole oikeutta korvaukseen!

Kilometriä Euroa
3 - 25 5,10 €
26 - 50 7,10 €
51 - 100 15,20 €
100 < 0,15 €/km

Edellä mainituista poikkeavaan matkustustapaan, josta muodostuu sinulle kuluja, voit saada mahdollisesti korvauksen, jos sovit sen ennen harjoitusta harjoituksen johtajan tai -vääpelin kanssa. Yhteystiedot löytyvät käskyn mukaan liitetystä tiedotteesta.

Reserviläispalkka ja päiväraha

Reserviläispalkka on veronalaista tuloa, eikä siitä tarvitse erikseen ilmoittaa verottajalle. Työnantajaasi varten reserviläispalkasta saat palkkalaskelman. Tarkasta saamasi palkkalaskenta, että on allekirjoitettu virkamiehen toimesta. Näin voit tehdä palkkapäätökseen oikaisuvaatimuksen, jos koet sen olevan väärin.

Reserviläispalkkaa ja päivärahaa maksetaan Puolustusministeriön asetuksen mukaisesti

  • upseereille ja erikoisupseereille 67,59 euroa päivältä
  • aliupseereille 64,52 euroa
  • miehistölle 61,44 euroa

Lisäksi kaikille maksetaan päivärahaa 5,20 euroa. Päiväraha on verotonta tuloa. Naiset saavat myös varusrahaa 0,50 euroa päivältä. 

Asevelvolliselle korvataan myös ruokaraha harjoitukseen saapumisen ja kotiin matkustamisen matkustusajan mukaisesti. Yli 6 tunnin matkustus 7,50 euroa ja yli 8 tunnin matkustus 13,50 euroa suuntaansa. Tietyissä tapauksissa voidaan maksaa myös vastuu- ja vaararahaa (esim. sukellus- ja hyppytoiminta).

Vapaaehtoiseen harjoitukseen kutsutulla on yllä mainittuihin etuuksiin muuten samat oikeudet, mutta hänelle ei makseta reserviläispalkkaa.

Kaikki etuudet maksetaan kertausharjoitukseen tai vapaaehtoiseen harjoitukseen osallistuneiden tileille jälkikäteen, vähintään kerran kuukaudessa, harjoituksen järjestäneen joukko-osaston toimesta.