Hyppää sisältöön

Reserviläisen etuudet harjoituksissa

Kertausharjoituksen aikana olet oikeutettu maksuttomaan muonitukseen, majoitukseen ja varustukseen sekä terveydenhuoltoon ja lääkitykseen. Sinulle maksetaan reserviläispalkka ja päiväraha jokaiselta harjoituspäivältä. Lisäksi sinulle korvataan matkakustannukset harjoitukseen saapumiseksi ja sieltä poistumiseksi, jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää julkista kulkuneuvoa.

Oikeus- ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa saat apua harjoituksen järjestävän joukko-osaston sosiaalikuraattorilta. Kuraattorin palvelut ovat maksuttomia, ja häneen voi ottaa yhteyttä jo ennen kertausharjoitusta. Harjoituksen yhteydessä sattuneista tapaturmista on mahdollista saada korvausta.

Kuva jossa reserviläinen on ampumaradalla ampumassa rynnäkkökiväärillä.

Matkustaminen

Kertausharjoituskäskyn (KH) ja vapaaehtoisen harjoituksen (VEH) kutsun mukana tulleiden julkisen liikenteen matkalippujen eli litteroiden käytöstä on siirrytty Matkahuollon Reitit & Liput -mobiilisovelluksen käyttöön. 

Reitit & Liput -mobiilisovellukseen syötetään kertakäyttökoodi, jolla mahdollistetaan maksuttoman matkan varaaminen harjoitukseen. Koodilla lunastetun matkalipun yhteydessä kuljettajalle on esitettävä kertauskäsky tai -kutsu. Junamatkat ostetaan erikseen VR Matkalla -mobiilisovelluksesta, joten sovelluksesta tulee suodattaa VR:n junamatkat pois.

Voit tiedustella saapumismatkaasi varten kertakäyttökoodia aluetoimistosta, josta sait kertausharjoituskäskyn tai -kutsun. Vaihtoehtoisesti voit maksaa saapumismatkasi itse, jolloin kustannukset tilitetään päivärahojen yhteydessä kuittia vastaan. Saat harjoituksen aikana kertausharjoitusvääpeliltä kertakäyttökoodin paluumatkaasi varten.

Tutustu Reitit & Liput -mobiilisovellukseen täältä

Halutessasi voit varata itsellesi istumapaikan kaukoliikenteen juniin. Voit varata istumapaikan ekoluokkaan VR Matkalla -sovelluksella. Paikan voit varata tunnistautuneena eli kirjautuneena asiakkaana niihin kaukoliikenteen juniin, joissa on paikanvarausmahdollisuus. Matkaoikeuden osoittavana dokumenttina toimii kertausharjoituskäsky tai vapaaehtoisen harjoituksen kutsu.

Lue lisää junalla matkustamisesta ja paikanvaraamisesta junaan VR:n sivuilla: https://www.vr.fi/alennusta-junalipuista/varusmiesalennus

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää julkista kulkuneuvoa, sinulle voidaan korvata oman auton (tai muun ajoneuvon) käytöstä seuraavan taulukon mukainen korvaus suuntaansa. Matkustajalla ei ole oikeutta korvaukseen!

Kilometriä Euroa
3 - 25 5,50 €
26 - 50 7,65 €
51 - 100 16,40 €
>100  0,17 €/km

Edellä mainituista poikkeavaan matkustustapaan, josta muodostuu sinulle kuluja, voit saada mahdollisesti korvauksen, jos sovit sen ennen harjoitusta harjoituksen johtajan tai -vääpelin kanssa. Yhteystiedot löytyvät käskyn mukaan liitetystä tiedotteesta.

Reserviläispalkka ja päiväraha

Reserviläispalkka on veronalaista tuloa, eikä siitä tarvitse erikseen ilmoittaa verottajalle. Työnantajaasi varten reserviläispalkasta saat palkkalaskelman. Tarkasta saamasi palkkalaskenta, että on allekirjoitettu virkamiehen toimesta. Näin voit tehdä palkkapäätökseen oikaisuvaatimuksen, jos koet sen olevan väärin.

Reserviläispalkkoja on nostettu puolustusministeriön asetuksella 1.5.2023 alkaen. Miehistön reserviläispalkka on 65,51 euroa (aiemmin 63,30), aliupseerien 68,79 euroa (66,46) sekä upseerien ja erikoisupseerien 72,06 euroa (69,62) päivältä. 

Lisäksi kaikille maksetaan päivärahaa 5,40 euroa. Päiväraha on verotonta tuloa. Naiset saavat myös varusrahaa 1,50 euroa päivältä. 

Asevelvolliselle voidaan tietyissä tapauksissa maksaa myös vastuu- ja vaararahaa (esim. sukellus- ja hyppytoiminta).

Vapaaehtoiseen harjoitukseen kutsutulla on yllä mainittuihin etuuksiin muuten samat oikeudet, mutta reserviläispalkkaa ei makseta.

Kaikki etuudet maksetaan kertausharjoitukseen tai vapaaehtoiseen harjoitukseen osallistuneiden tileille jälkikäteen, vähintään kerran kuukaudessa, harjoituksen järjestäneen joukko-osaston toimesta.


 

´