Hyppää sisältöön

Kaksi iloista varusmiestä taisteluvarustuksessa

Palvelukseen valmistautuminen

Tulevaan palvelukseen sinun kannattaa valmistautua järjestämällä omat siviiliasiasi kuntoon, perehtymällä armeijan arkeen ja palvelustehtäviin sekä kohottamalla kuntoasi. Mitä paremmin perehdyt ja valmistaudut, sitä mielekkäämpää palveluksen aloittaminen on ja sitä enemmän saat irti intistä.

Palveluksen aloittamismääräys

Palveluksen aloittamismääräys annetaan sinulle joko kutsunnoissa tai se lähetetään postitse. Määräyksestä selviää, milloin ja missä joukko-osastossa palveluksesi alkaa. Palveluksen aloittamismääräys on samalla matkalippusi, joten säilytä se huolellisesti.

Mars inttikuntoon!

Puolustusvoimat tarjoaa sinulle mahdollisuuden parantaa kuntoasi ja jaksamistasi ennen palveluksen aloittamista ja sen aikana. Jos epäilet fyysistä kuntoasi, on kunnon kohottaminen syytä aloittaa hyvissä ajoin ja tutustua MarsMars.fi-palveluun. Sovelluksella voit kehittää itseäsi myös psyykkisesti, sosiaalisesti ja eettisesti, jotta olet palveluksen alkaessa huippukunnossa!

Inttikuntoon myös henkisesti 

Varusmiespalveluksessa kohdataan paljon uusia ihmisiä, toimitaan täsmällisten ohjeiden ja aikataulujen mukaan, majoitutaan ryhmänä, eikä olla koko ajan tavoitettavissa tai somessa. Palvelus saattaa välillä tuntua stressaavalta ja raskaalta. Tulevaan varusmiespalvelukseen kannattaa valmistautua myös henkisesti. Siitä kannattaa puhua ystävien ja läheisten kanssa. Puhuminen helpottaa ja myönteinen ajattelu auttaa. Mieti jo etukäteen asioita, jotka saavat sinut hyvälle mielelle ja palauta näitä asioita mieleen hankalissa tilanteissa. Voit opetella vaikka jonkin rentoutumisharjoituksen. Harrasta säännöllisesti liikuntaa, sillä liikunta tukee henkistäkin jaksamista. Pyri hoitamaan ja vahvistamaan ihmissuhteitasi. Tulet huomaamaan, että intti ei kestä ikuisesti.

Asevelvollisen tuet

Kela voi maksaa sotilasavustusta varusmiespalveluksessa olevalle asevelvolliselle sekä hänen läheisilleen palvelusajalta. Voit hakea sotilasavustusta kuukautta ennen palveluksen alkua.

Sotilasavustukseen kuuluvat

  • perusavustus
  • asumisavustus
  • elatusavustus
  • erityisavustus ja
  • opintolainojen korot.

Lue lisää Kelan tuista tästä

Lainat

Päivärahasi kattaa vain pienet kasarmielämään liittyvät menot. Tästä syystä sinun kannattaakin suunnitella jo otetuille lainoille maksujärjestelyt palveluksen ajaksi.

Sovi pankin tai muun luotonantajan kanssa lainojen lyhennysten siirtämisestä tai osamaksujärjestelyistä. Sakon saat yleensä siirrettyä maksettavaksi varusmiespalveluksen jälkeen. Voit sopia maksujärjestelyistä tarvittaessa myös ulosottomiehen kanssa. Vältä lainanottoa ennen palvelusta ja palvelusaikana!

Opinnot

Varusmiespalvelus kannattaa suorittaa ennen pitkäaikaisen opiskelun aloittamista.

Jos sinut on juuri hyväksytty johonkin oppilaitokseen, niin opiskelun aloituksen voi lähes aina siirtää odottamaan kotiutumistasi. Osa oppilaitoksista saattaa kuitenkin vaatia kirjallisen todistuksen palveluksen aloittamisesta.

Palveluksen aikana voit suunnitella intin jälkeisiä opintoja, hakea opiskelemaan ja osallistua pääsykokeisiin. Ohjausta ja neuvontaa saat joukko-osastosi sosiaalikuraattoreilta. Varusmiespalveluksen aikana ei makseta opintotukea eikä valtion takaamaa opintolainaa. Opintolainakorkoihin voit palveluksen aikana hakea tukea Kelalta.

Työsuhde

Älä katkaise työsuhdettasi varusmiespalveluksen vuoksi!

Lain mukaan työsuhdetta ei saa päättää tai irtisanoa palvelusaikana, vaan kotiutumisen jälkeen työnantajan on otettava sinut aikaisempaan tai siihen rinnastettavaan työhön. Ilmoita siis työnantajallesi palveluksen aloittamispäiväsi viimeistään kaksi kuukautta ennen palveluksen alkua ja sovi alustavasti töihin palaamisestasi.

Töihin paluu palveluksen jälkeen

Ilmoita työhön paluusta työnantajallesi viimeistään 14 päivää etukäteen. Tee ilmoitus jo palveluksen aikana, mikäli aiot aloittaa työt välittömästi palveluksen päätyttyä. Jos et ole tehnyt ilmoitusta viimeistään kuukauden kuluessa palveluksen päättymisestä tai keskeytymisestä, työnantaja saa yksipuolisesti purkaa työsopimuksen.

Työttömyys

Jos olet työtön, sinun on ilmoitettava työ- ja elinkeinotoimistoon varusmiespalveluksesi alkamisesta ja huolehdittava palveluksen aloittamiseen saakka ilmoittautumisvelvollisuudestasi. Samoin sinun on ilmoitettava varusmiespalveluksesta työttömyyskassallesi, jos saat ansiosidonnaista työttömyyskorvausta.

Valmistaudu palvelukseen Puolustusvoimien Intti-sarjan avulla

Joukko-osastojen oppaat ja kirjeet tuleville alokkaille

Joukko-osastot lähettävät sinulle postia ennen palveluksen alkua. Kirjeet löydät joukko-osastojen sivuilta. Pulmatilanteissa älä epäröi kääntyä oman tulevan joukko-osastosi tai aluetoimistosi puoleen.

Maavoimat

Merivoimat

Ilmavoimat

 
´