Hyppää sisältöön

Varusmies rautatieasemalla

Lomamatkat

Sinulla on oikeus maksuttomiin lomamatkoihin Suomessa.

Maksuttomia matkoja saat myös palveluksen aloittamisen ja kotiuttamisen yhteydessä, kotihoitoon siirrettäessä ja kaikilla muilla palvelukseen liittyvillä komennus- ja siirtomatkoilla. Vakituisesti ulkomailla asuvat saavat tietyn määrän matkoja kotimaahansa.

Varaa riittävästi aikaa vapaalta palaamiseen

Varaa riittävästi aikaa palveluspaikalle siirtymiseen lomalta palatessasi ja huomioi erityisesti mahdolliset julkisen liikenteen vaihtoyhteydet. Myöhästyminen annetusta määräajasta voi johtaa epäilyyn luvattomasta poissaolosta ja kurinpitotoimiin.

Niissä tapauksissa, joissa sinulla on ollut poissaololle niin sanottu laillinen este, kuten julkisen liikenteen yhteyden myöhästyminen tai peruuntuminen, myöhästyminen palveluksesta ei johda kurinpidollisiin seuraamuksiin. Laillisen esteen soveltuminen yksittäiseen tapaukseen ratkaistaan aina tapauskohtaisesti. Paikallisliikenteen liikennevälineiden myöhästyminen katsotaan lailliseksi esteeksi vain poikkeustapauksessa.

Mikäli sinua palvelukseen kuljettava julkinen liikenneväline myöhästyy,

  1. Pyydä kuljettajalta kirjallinen todistus myöhästymisestä.
    Tästä todistuksesta tulisi ilmetä, milloin liikennevälineen olisi pitänyt aikataulun mukaisesti olla perillä matkustuskohteessa ja kuinka paljon ajoneuvo on ollut myöhässä ja mistä syystä. Mikäli liikennöitsijä ei jostain syystä suostu kirjallista todistusta sinulle antamaan, tulee sinun ilmoittaa tästä myöhästymisen vuoksi mahdollisesti suoritettavassa esitutkinnassa. Tällöin Puolustusvoimat selvittää liikennöitsijältä, onko kyseessä ollut laillinen este.
  2. Säästä matkalippu ja esitä se kirjallisen todistuksen kanssa oman yksikkösi henkilökunnalle.
  3. Ilmoita yksikkösi päivystäjälle heti esteen ilmaannuttua olevasi myöhässä.

Matkustaminen junalla 

Varusmiespalvelusaikanasi voit matkustaa kaukoliikenteen ja VR:n lähiliikenteen junissa rajoituksetta ilman erillistä matkalippua, kun matkustat Puolustusvoimien lomapuvussa ja mukanasi on varusmieskortti VR:n tunnisteella. 
Lue lisää junalla matkustamisesta ja paikanvaraamisesta junaan VR:n sivuilla: https://www.vr.fi/cs/vr/fi/varusmiehet_uusi