- Arvomerkit (ja hierarkia)
- Ensimmäistä kertaa joukko-osastoon
- Erityistehtäviin haetaan palveluksen aikana
- Johtajakoulutus
- Inttislangi
- Lomamatkat
- Majoitus, ruoka ja vaatetus
- Päiväraha ja varusraha
- Terveydenhoito
- Tulevalle varusmiehelle
- Valmiusyksiköt
- Vapaa-aika
- Varusmiestoimikunta
- Yhteydenpito varusmieheen
Majoitus, ruoka ja vaatetus
Sinulle tarjotaan maksutta koko palveluksen ajan majoitus, muonitus, vaatetus, terveydenhuolto ja sosiaalituen palveluja.
Puolustusvoimat sitoutuu hyvinvointisi ja terveytesi ylläpitämiseen ja edistämiseen. Hyvinvoivana täysipainoinen palveluksesi ja osallistumisesi koulutukseen on mahdollista.
Kasarmi on varusmiehen koti
Palvelusaikana majoituit kasarmissa. Naiset ja miehet majoittuvat eri tuvissa. Tuvissa majoittuu yleensä 8–12 henkilöä. Lisäksi kasarmirakennuksista löytyvät luokkatilat, henkilökunnan toimistot, varastotiloja ja sosiaalitilat. Leireillä, sotaharjoituksissa ja Merivoimien sota-aluksilla naiset ja miehet majoittuvat samoissa tiloissa. Maastoharjoituksissa majoitutaan yleensä 10 tai 20 henkilön sotilastelttoihin.
Ruokaa mahan täydeltä
Palvelusaikana saat ravitsemissuositukset täyttävää, terveellistä ja monipuolista ruokaa varuskuntaravintoloissa, tuttavallisemmin mukessa. Varuskuntaravintolassa ateriat ovat tarjolla itsepalvelulinjastolla.
Arkisin tarjotaan aamiainen, lounas, päivällinen ja vapaaehtoinen iltapala. Sunnuntaisin aamiaisen ja lounaan korvaa vahvennettu aamiainen eli brunssi. Maastoharjoituksissa tarjotaan pääsääntöisesti samat päivittäiset ateriat kuin kasarmilla.
Erityisruokavaliot otetaan huomioon niin kasarmilla kuin maastossakin. Ilmoita erityisruokavaliostasi varuskunnan ruokalaan palvelukseen saapuessasi.
Varuskuntaravintoloiden ruokalistat löytyvät osoitteesta leijonacatering.fi/ruokalistat.
Ehjät ja puhtaat vaatteet
Sinulle jaetaan kaikki tarvittava vaatetus eri vuodenaikoja varten. Kulloinkin käytettävä vaatetus ja muu varustus ohjeistetaan aina erikseen.
Vastaat itse vaatteiden vaihdosta puhtaisiin ja ehjiin varusvarastolla sekä niiden säilyttämisestä. Siviilivaatteita esim. alusasuja voit halutessasi käyttää, kunhan ne eivät näy päällepäin. Vapaa-ajan liikunnassa voi käyttää omia urheiluvarusteita.

Palvelukseen valmistautuminen
Varusmiehen opas 2020
Palvelustehtävistä saat monipuolisesti taitoja ja kokemusta työelämään - sellaisiakin, jotka tunnistat vasta palveluksen jälkeen. Palveluksesta saat palvelustodistuksen, jota voit hyödyntää opinnoissasi ja työelämässä.
Valmistaudu palvelukseen ja tutustu varusmiehen oppaaseen!
Opas
Alokasliite 1/2020
Ruotuväen alokasliite on runsaasti tietoa tarjoava kokonaisuus. Liitteessä on vinkkejä palveluksen aloittaville ja tietoa palvelustehtävistä.
Lue Alokasliite