Hyppää sisältöön

 

Varusmiessoittajat

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta tarjoaa musiikin ja luovien alojen taitajille mahdollisuuden suorittaa varusmiespalvelus sotilassoittokunnassa. 

Varusmiessoittokunta esiintyy näyttävyyttä ja edustavuutta vaativissa tilaisuuksissa kotimaassa ja ulkomailla, ja on erikoistunut kuviomarssin sekä konserttimusiikin esittämiseen.

Palveluspaikka: Panssariprikaati, Hämeenlinna

Palvelusaika: 255 pv, johtajilla 347 pv

Saapumiserä: tammikuu

Koulutus

Palveluksen alussa kaikille koulutetaan sotilaan perustiedot ja -taidot. Soittotoimintakaudella varusmiehistä kootaan kuviomarssikokoonpano, Konserttisoittokunta, Jousiorkesteri, Viihdeorkesteri ja Showband. Konserttien tuottamista tukevat tekniikkatiimi ja viestintätiimi. Lue lisää kokoonpanoista täällä.

Varusmiessoittokuntaan valituista osa sijoitetaan palvelukseen Suomen muihin sotilassoittokuntiin. Lisäksi muodostetaan noin 20 henkilön kivääritaitoryhmä, joka esiintyy osana kuviomarssiohjelmaa tai omana solistiryhmänä. 
Aliupseerikurssi suoritetaan valtakunnallisella sotilasmusiikkialan aliupseerikurssilla. Varusmiehet hakevat vahvuuksiensa ja mielenkiinnon mukaan yhdelle neljästä opintosuunnasta.

  1. Kapellimestarit
  2. Äänenjohtajat
  3. Viestinnän opintosuunta
  4. Tapahtumatuotannon opintosuunta

Koulutus Varusmiessoittokunnassa on väylä sotilassoittajan uralle. Sotilassoittajan ammatista kiinnostuneet voivat varusmiespalveluksen jälkeen hakea avoimia soittajan virkoja sotilassoittokunnista.

 

Pääsyvaatimukset

Sotilassoittajaksi voivat hakea:

  • puhallinsoittajat
  • lyömäsoittajat
  • jousisoittajat
  • kosketin- ja harmonisoittajat
  • kitaristit ja basistit
  • laulajat
  • esiintyvät taiteilijat sekä muut musiikkia harrastavat (kuoron- ja orkesterinjohtajat, tuottajat)
  • media- ja viestintäalan osaajat (valo- ja videokuvaajat, toimittajat, graafikot)
  • ääni- ja valoteknikot

Käytännön soittotaito ja osaaminen ratkaisevat. Pyrkijöiltä edellytetään soittotaidon lisäksi ryhdikästä käytöstä ja innostusta sotilassoittajan tehtävään. Kivääritaitoryhmän jäseniltä vaaditaan hyvää rytmitajua ja pitkäjänteisyyttä koulutukseen.

Näin haet

1. Täytä hakemus Puolustusvoimien sähköisessä asioinnissa https://asiointi.puolustusvoimat.fi/fi/etusivu

Sinun ei tarvitse täyttää hakemustasi kutsuntoihin mennessä, vaan hakemuksen voi lähettää palveluspaikan määrittämisen jälkeenkin, kuitenkin 31.12. mennessä.

Lisätietoja erikoisjoukkoihin hakemisesta naisille täällä.

2. Osallistu kutsuntoihin normaalisti kutsun saatuasi

3. Ilmoita kutsuntatilaisuudessa lautakunnalle hakevasi Varusmiessoittokuntaan 1/2025-saapumiserään.

Tämän jälkeen sinulle määrätään jokin palveluspaikka 1/2025-saapumiserään ikään kuin varavaihtoehdoksi, mikäli et tule valituksi Puolustusvoimien varusmiessoittokuntaan.

4. Saat valintakoekutsun postitse maaliskuussa

5. Jokainen hakenut saa vastauksen kirjeitse touko-kesäkuussa

Valintakoe

Valintakoe järjestetään huhtikuussa Parolannummella, Panssariprikaatissa. Valintakokeessa annetaan soittonäyte (vapaavalintainen teos ja lautakunnan valitsema prima vista -teos) pää- ja sivusoittimella. Valintakokeissa ei käytetä säestäjää eikä taustanauhoja. Valintakoe hakijoille vuoden 2025 saapumiserään (vuoden 2023 loppuun mennessä hakeneille) järjestetään Parolannummella huhtikuussa 2024.

Lue lisää hakemisesta ja palveluksesta Varusmiessoittokunnan verkkosivuilla.

Instagramissa @varusmiessoittokunta

Facebookissa @varusmiessoittokunta

Twitterissä @pvvmsk

Youtubessa @varusmiessoittokunta

 
´