Hyppää sisältöön

Laskuvarjojääkäri laskeutuu laskuvarjolla

Laskuvarjojääkärit

Laskuvarjojääkärit koulutetaan henkisesti ja fyysisesti vaativiin tiedustelu- ja taistelutehtäviin.

Koulutus koostuu monipuolisesta ase-, ampuma-, taistelu ja laskuvarjohyppykoulutuksesta sekä toiminnasta helikoptereiden kanssa. Koulutus järjestetään Utin jääkärirykmentissä Kouvolassa.

Palveluspaikka: Utin jääkärirykmentti

Palvelusaika: 347pv

Saapumiserä: heinäkuu

Koulutus

Kaikki laskuvarjojääkärit koulutetaan vähintään aliupseereiksi ja noin viidennes reserviupseereiksi Utin jääkärirykmentin omalla reserviupseerikurssilla. Koulutus jaetaan neljään ajanjaksoon: perus- ja erikoiskoulutuskausi, aliupseerikurssi 1, aliupseerikurssi 2 tai reserviupseerikurssi sekä joukkokoulutuskausi.

Laskuvarjojääkärit saavat sotilaan peruskoulutuksen ja laskuvarjohyppykoulutuksen ohella helikopteri-, vesistö- sekä ase- ja ampumakoulutusta. Lisäksi koulutetaan tiedustelua ja taistelua niin maastossa kuin rakennetulla alueella, vaativissa olosuhteissa kaikkina vuodenaikoina. Aliupseeri- ja reserviupseerikurssilla laskuvarjojääkärit oppivat johtamis- ja kouluttamistaitoja sekä erikoistuvat omaan tehtäväänsä esimerkiksi viestitoimintaan, pioneeritoimintaan tai lääkintään.

Pääsyvaatimukset

Laskuvarjojääkäreihin pääsyyn vaaditaan:

  • hyvä terveydentila, palveluskelpoisuusluokka A
  • näkö kummassakin silmässä vähintään 1,0 ilman laseja (ei silmä-/piilolaseja)
  • virheetön värinäkö
  • normaalit näkökentät ja kuulo
  • hyvä fyysinen kunto
  • 12 minuutin juoksutesti (suoritettava hakeutumisvuonna, tason oltava noin 3000 metriä)
  • uimataito 200m
  • kohtuullinen hiihtotaito

Karsivia tekijöitä ovat astma, herkästi oireileva laktoosi-intoleranssi, keliakia, vaikeat ihotaudit ja ihottumat, lääkehoitoa vaativat ja toimintaa rajoittavat allergiat, muut pitkäaikaiset säännöllistä lääkitystä vaativat sairaudet, hoitamattomat hampaat tai hammasproteesit, tuoreet raajojen murtumat tai vaikeat nivelvammat sekä rikosrekisteri tai rangaistukseen johtaneet teot (varkaus, kavallus, pahoinpitely, rattijuopumus tai kolme muuta liikennerikkomusta sekä muut Puolustusvoimien kuljettajakoulutuksesta karsivat merkinnät).

>> KATSO LIITE: Fyysisten testien sisältö ja suoritusohjeet.

Hakeminen

Varusmiespalveukseen laskuvarjojääkärikurssille hakeudutaan vapaaehtoisesti. Hakuaika päättyy vuosittain 30. marraskuuta.

Kaksipäiväinen valintakoe järjestetään tammikuussa. Koe sisältää fyysiset ja psykologiset soveltuvuustestit, haastattelut sekä lääkärintarkastuksen. Valintakokeen perusteella koulutukseen valitaan 60 - 80 parhaiten soveltuvaa henkilöä. Valinnoista ilmoitetaan maaliskuussa.

Koulutukseen voi hakea, vaikka olisi aloittanut varusmiespalveluksen jossakin toisessa joukko-osastossa. Muualla palveltua aikaa ei kuitenkaan hyvitetä, vaan laskuvarjojääkärikoulutus kestää kaikilla 347 vuorokautta. Jos varusmiespalvelus toisessa joukko-osastossa on suoritettu loppuun asti, ei sitä voi aloittaa uudelleen.

Hae laskuvarjojääkäriksi Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta täyttämällä hakemus osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi. Sähköinen hakemus riittää sellaisenaan eli liitteiden lähettäminen ei ole tarpeen.

Paperinen hakemus ja liitteet lähetetään ainoastaan siinä tapauksessa, että sähköinen hakeutuminen ei ole mahdollista.

Linkit