Hyppää sisältöön

Kuvituskuva, taustalla varusmiehiä taisteluvarustuksessa ja etualalla yksi varusmies aavikkomaastokuvioisessa taisteluvarustuksessa.
Suomen kansainväliset valmiusjoukot

Varusmiespalvelus Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa (SKVJ) avaa tiesi rauhanturvaajaksi.

Sotilaallisen maanpuolustamisen lisäksi koulutettavat saavat erikoiskoulutuksen kriisinhallintatehtäviin. Yli puolet kansainvälisen koulutuksen saaneista varusmiehistä lähtee rauhanturvaajiksi puolentoista vuoden sisällä varusmiespalveluksen päättymisestä.

Kouluttava joukko-osasto: Porin prikaati, Säkylä

Palveluspaikka: Porin prikaati

Palvelusaika: 347 pv

Saapumiserä: heinäkuu

Koulutus

Suomen kansainvälisen valmiusjoukon (SKVJ) koulutus antaa taistelijoille perusteet toimia vaativissa tehtävissä niin kotimaassa kuin kansainvälisessä toimintaympäristössä.  Taistelijoita koulutetaan lähes kaikkiin aselajeihin painottuen jalkaväen eri tehtäviin. Tehtäväkohtaisen koulutuksen lisäksi monipuoliseen koulutukseen kuuluu olennaisena osana perusteet kansainvälisestä yhteistoiminnasta ja kriisinhallinnasta. SKVJ-koulutus antaakin erinomaiset lähtökohdat kriisinhallintatehtäviin hakeutumiselle reserviläisenä.

Kaikki koulutettavat suorittavat johtajakoulutuksen vähintään aliupseerikurssilla ja saavat koulutuksen ryhmänjohtajatasoisiin tehtäviin. Tämän lisäksi osa koulutettavista suorittaa reservinupseerikurssin.

Heinäkuussa palveluksensa aloittavat Suomen kansainvälisen valmiusjoukon varusmiehet koulutetaan Porin prikaatissa.

Pääsyvaatimukset

Hakijalta vaaditaan:

 • hyvä terveydentila, palveluskelpoisuusluokka A
 • hyvä fyysinen kunto
  • Cooper 2 500 m
  • Lihaskuntotestissä saavutettava tavoite taso 3 (95 pistettä)
  • Evakuointitesti alle 2 min (video alla) 

 • psykologisten kokeiden läpäiseminen
 • vähintään tyydyttävä suomen ja englannin kielen taito
 • hyvä paineensietokyky
 • valmius sitoutua kansainvälisiin valmiusjoukkoihin ja lähteä ulkomaille koulutuksen jälkeen
 • suostumus huumausainetestiin

Hakijalla EI saa olla:

 • rikosrekisteriä (pl. vähäiset liikennerikkomukset)
 • sairautta, erityistä herkkyyttä, rakenteellista heikkoutta tai säännöllistä lääkitystä, joka estäisi kriisinhallintapalveluksen

Cooper-testi

Cooper-testi on 12 minuutin juoksutesti, jolla mitataan maksimikestävyyttä. Testi suoritetaan juoksuradalla ja sen tarkoituksena on mitata maksimaalista matkaa, minkä testattava kykenee juoksemaan 12 minuutin aikana.

Testissä on taloudellisinta juosta tasaista vauhtia. Mikäli et ole koskaan aikaisemmin suorittanut Cooper-testiä, testiä suositellaan kokeilemaan vähintään kerran ennen pääsykokeisiin saapumista. Testiin valmistautumiseen on olemassa harjoitusohjelmia, joista muutama on linkattu alle. Tasaisen vauhdin taulukosta näet, mihinkä aikaan sinun tulee juosta esimerkiksi 400 metrin matka, jotta pääset tavoitteeseesi.

Hyväksytyn suorituksen raja pääsykokeissa on 2 500 metriä, mikä tarkoittaa 400 metrin radalla 1 minuutin ja 55 sekunnin kierrosaikaa. Kun harjoittelet testiä varten, kannattaa harjoitella vähintään 2 600 metrin tulosta silmällä pitäen, jotta itse pääsykokeissa mahdollisesti vaikuttava jännitys tai olosuhteet eivät vaikuta ratkaisevasti hyväksytyn suorituksen saamiseen.

Lihaskuntotesti

Lihaskuntotestissä tulee saavuttaa vähintään 95 pistettä. Lihaskuntotestin pisteet muodostuvat seuraavasti: Yksi toisto minuutin istumaannousutestissä ja etunojapunnerrustestissä = yksi piste, vauhdittoman pituushypyn tulos metreinä x 20 = pisteet. Kussakin osalajissa on minimivaatimukset, jotka on saavutettava: vauhditon pituus 1,00 (m), istumaannousu 10 (krt/min), etunojapunnerrus 5 (krt/min). Pisterajat ja suoritustavat ovat naisilla ja miehellä samat.

Tarkemmat pisterajat ilmoitetaan hakeutuneille valintakoekutsussa.
 

Hakeutuminen

Hakijan on toimitettava hakeutumisen yhteydessä lääkärinlausunto terveydentilastaan (T-lomake). Mikäli kutsuntoja varten tehdyn tarkastuksen lomake on annettu pois kutsuntojen yhteydessä, ole yhteydessä omaan aluetoimistoosi ja pyydä itsellesi kopio lomakkeesta, jotta voit liittää sen hakemukseesi.

Haku SKVJ-koulutukseen saapumiserään 2/24 on avoinna 31.1.2024 asti. Yksipäiväinen pääsykoe ajoittuu viikolle 15, eli 8.–12.4.2024 ja esikarsinnan läpäisseet hakijat saavat siihen erikseen kutsun.

Linkit

Suomen kansainvälisten valmiusjoukkojen arkea voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #SKVJ

Toiminnan yhteensovittaminen luo pohjan yhteiselle suorituskyvylle
Porin prikaati

Toiminnan yhteensovittaminen luo pohjan yhteiselle suorituskyvylle

Hedgehog 22 -harjoitukseen osallistuva suomalainen harjoitusjoukko saapui Viroon kahdessa osastossa 18.–19. toukokuuta. Perillä aloitimme yhteistoiminnan Viron puolustusvoimien 1. Prikaatin Scouts-pataljoonan kanssa, jonka osana toimimme harjoituksessa.
22.5.2022 | 17.10
Reserviläiskuljettajat valmiina Hedgehog 22 -harjoitukseen
Porin prikaati

Reserviläiskuljettajat valmiina Hedgehog 22 -harjoitukseen

Maavoimista osallistuu Virossa järjestettävään Hedgehog 22 -harjoitukseen noin 240 henkilöä Porin prikaatin johdolla. Etelä-Viroon lähtee pääasiassa Suomen kansainvälisen valmiusjoukon (SKVJ) reserviläisistä koostuva harjoitusjoukko, jotka ovat jo aloittaneet harjoituksen valmistavan vaiheen Säkylässä.
17.5.2022 | 11.09
Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa saa erikoiskoulutuksen kriisinhallintatehtäviin
Porin prikaati

Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa saa erikoiskoulutuksen kriisinhallintatehtäviin

Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa (SKVJ) koulutettavat oppivat paitsi sotilaallista maanpuolustusta myös monipuolisesti kriisinhallintaa ja nyt haussa olevassa saapumierässä 1/22 tarjolla on lisäksi suojelu- ja pelastustoiminnan tehtäviä. Kansainvälisen koulutuksen saaneista yli puolet lähtee rauhanturvaajiksi puolentoista vuoden sisällä varusmiespalveluksen päättymisestä.
30.11.2020 | 14.36
SKVJ on reitti kriisinhallintatehtäviin ja rauhanturvaajaksi
Porin prikaati

SKVJ on reitti kriisinhallintatehtäviin ja rauhanturvaajaksi

Varusmiespalveluksen suorittaminen Suomen kansainvälisissä valmiusjoukoissa (SKVJ) avaa ovia maailmalle. Valmiusjoukot koulutetaan vaativiin kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin, ja yli puolet koulutetuista lähtee rauhanturvaajaksi puolentoista vuoden sisällä varusmiespalveluksen päättymisestä.
12.10.2020 | 16.13
 
´