Hyppää sisältöön

Valmistaudu palvelukseen

Jos sinut valitaan palvelukseen, saat valintatilaisuudessa tai sen jälkeen postitse palveluksen aloittamismääräyksen. Siitä selviää, milloin ja missä joukko-osastossa sinun on aloitettava palvelus. Palveluksen aloittamismääräys toimii samalla matkalippunasi, joten säilytä se huolellisesti. Voit aloittaa palveluksen aikaisintaan sinä vuonna, jona täytät 18 vuotta.

Ennen palvelusta sinun kannattaa kohottaa kuntoasi ja huolehtia terveydestäsi sekä raha-asioistasi. Erilaisiin palvelustehtäviin voit tutustua ennakkoon täältä. Olemme koonneet naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneiden kokemuksia palveluksesta tänne

Lue lisää palvelukseen valmistautumisesta täältä.

MarsMars kuntoilemaan!

Puolustusvoimat tarjoaa varusmiespalveluksensa aloittaville ilmaisen kunto-ohjelman MarsMars-sovelluksessa. Sovelluksen avulla voit testata lähtökuntosi, jonka perusteella sovellus tarjoaa juuri sinulle sopivan nousujohteisen kunto-ohjelman. Tuleville varusmiehille on tarjolla räätälöity kolmen kuukauden kuntokuuri ennen kasarmille saapumista. 

MarsMars-sovelluksesta löytyy myös erikseen naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittamaan aikoville räätälöity kolmen kuukauden kunto-ohjelma. Ohjelma koostuu kestävyys- ja voimaharjoituksista sekä kehon liikkuvuuden harjoituksista. Ohjelma sisältää myös muutamia toiminnallisia harjoituksia, joiden tarkoitus on simuloida palveluksen aikana suoritettavia sotilastyötehtäviä. 

MPK:n kurssit

Maanpuolustuskoulutus MPK kehittää naisten mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja järjestää siihen liittyvää sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta ja tutustumistoimintaa. Esimerkiksi Intti tutuksi naisille -kursseille voi osallistua naisten vapaaehtoista asepalvelusta harkitsevat tai ne, jotka ovat kiinnostuneet tutustumaan varusmiespalveluksen arkeen varuskuntaolosuhteissa. Sotilaan perustaidot naisille-kurssi antaa täysi-ikäisille osallistujille mahdollisuuden tutustua käytännössä varusmiespalveluksen sisältöön ja koulutusaiheisiin.

Lue lisää MPK:n kursseista tästä

Käytännön asiat kuntoon

Tulevaan palvelukseen kannattaa valmistautua järjestämällä omat siviiliasiat kuntoon. 

  1. Ilmoita työnantajalle tai opiskelupaikkaasi hyvissä ajoin palveluksesi alkamisesta.
  2. Huolehdi talousasiat (esim. mahdollinen lainanhoito) kuntoon. Voit hakea Kelalta sotilasavustusta.
  3. Valmistaudu palvelemaan 8,5 kuukautta (255 päivää), 11,5 kuukautta (347 päivää) tai 5,5 kuukautta (165 päivää kestäviä palvelustehtäviä. Palvelusaika selviää alokas- ja koulutushaarajakson aikana.
´