Terveydenhuolto
Varusmiespalveluksen aikana sinulle tarjotaan ilmainen terveydenhuolto.
Tule palvelukseen terveenä! Mahdolliset pitkäaikaiset sairaudet tai vammat pitää olla tutkittu ja hoidettu ennen palvelusta. Palveluksen aikana voidaan tutkia ja hoitaa pääsääntöisesti vain palvelusaikana ilmenneitä sairauksia.
Tulotarkastus
Kaikille varusmiespalveluksen aloittaville tehdään tulotarkastus kahden ensimmäisen palvelusviikon aikana. Tarvittaessa palveluskelpoisuutesi arvioidaan uudelleen. Tarkastukseen kuuluu sairaanhoitajan haastattelu ja tarvittaessa lääkärin vastaanotto.
Rokotukset
Varusmiehille annettavista rokotuksista päättää Sosiaali- ja terveysministeriö. Tartuntatautilain mukaan rokotukset ovat vapaaehtoisia. Rokotuksista kieltäytyminen ei estä varusmiespalveluksen suorittamista eikä alenna palveluskelpoisuusluokkaa. Rokotukset annetaan kahden ensimmäisen palvelusviikon aikana.
- jäykkäkouristus-kurkkumätä-hinkuyskärokote (dtap),
- meningokokki ACWY -rokote,
- tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko-rokote (MPR) sekä
- kausi-influenssarokote
Paikallisista olosuhteista riippuen voidaan antaa muita rokotuksia (esim. puutiaisaivokuumerokotus).
Ennen palveluksen alkua selvitä omat rokotustietosi terveyskeskuksesta tai opiskelijaterveydenhuollosta ja ota rokotuskorttisi tai vastaava tieto mukaan palvelukseen.
Kasarmiolosuhteet tarjoavat otolliset olosuhteet virusten ja muiden taudinaiheuttajien leviämiselle rokottamattomien joukossa. Taudit ovat aikuisiässä keskimääräistä hankalampia. Mm. näistä syistä Sosiaali- ja terveysministeriö on määrännyt Puolustusvoimat tarjoamaan yllä luetellut rokotukset kaikille varusmiehille.
Terveydenhuolto palveluksen aikana
Voit tulostaa PVMoodlesta "Sairastajan oppaan", josta saat tiivistettyä tietoa palveluksen aikaisesta terveydenhuollosta.
Palvelusaikana terveydenhuollon palvelut järjestetään varuskunnallisilla terveysasemilla. Erikoissairaanhoito hankitaan julkisen terveydenhuollon sairaaloista. Erikoislääkärin tutkimuksiin julkiseen terveydenhuoltoon pääsee varuskunnallisen terveysaseman lähetteellä.
Huomioithan, että terveysasemalta ei voida antaa tietoja terveydentilastasi omaisillesi ilman kirjallista suostumustasi.
Virka-aikana voit kysyä toimintaohjeita oman joukko-osastosi terveysasemalta. Terveysasemat palvelevat arkipäivisin. Lisäksi terveydenhuoltohenkilöstön palvelut ovat käytettävissä aina sota- ja ampumaharjoituksissa. Tarkemmat ohjeet terveydenhuollon käytännöistä annetaan varuskunnittain palveluksen alussa. Varuskuntien terveysasemille voi soittaa Puolustusvoimien vaihteen kautta, puh. 0299 800.
Terveysasemien palveluaikojen ulkopuolella varusmiehiä palvelee valtakunnallinen puhelinneuvonta. Sairastuessasi tai vammautuessasi lomilla saat neuvoja ja toimintaohjeita ympäri vuorokauden seuraavista numeroista:
- puh. 0299 576 888 suomenkielinen palvelu
- puh. 019 224 2800 ruotsinkielinen palvelu
Jos sairastut tai vammaudut lomalla, ilmoita asiasta lisäksi ensitilassa myös omaan perusyksikköösi joukko-osaston päivystäjälle tai vartiopäällikölle sekä oman joukko-osaston terveysasemalle.
Kysyttävää tai palautetta hoidosta?
Ota ensisijaisesti yhteyttä sinua hoitaneeseen terveysasemaan. Keskustele sinua hoitaneiden henkilöiden kanssa ja kerro heille mielipiteesi hoidosta tai sen toteutuksesta.
Mikäli haluat tehdä muistutuksen, saat opastusta varuskunnan potilasasiamieheltä. Potilasasiamiehen yhteystiedot saat mm. terveysasemalta.
Valtiokonttori
Palvelustapaturmien ja palvelussairauksien korvaukset
Lue lisää tapaturmien ja sairauksien korvauksista.Palvelukseen valmistautuminen