Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Intti.fi

Kuvituskuva, jossa naissotilas seisoo meren ääressä.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus

Kiinnostaako palvelus? Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voit hakea, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi ja muut henkilökohtaiset ominaisuutesi sopivat sotilaskoulutukseen.

Naiset voivat suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä.

Kaikki samalla viivalla

Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä. Naisilla ja miehillä on yhtäläinen mahdollisuus päästä johtajakoulutukseen sekä myöhemmin sotilasuralle. Palvelustehtäviä ei jaeta sukupuolen mukaan vaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella. Naiset aloittavat palveluksen yhtä aikaa miesten kanssa. Lue lisää varusmieskoulutuksesta.

Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. 45 palveluspäivän jälkeen naiset ovat asevelvollisuuslain alaisia sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60 vuotta. Lue lisää kertausharjoituksista.

Näin haet palvelukseen

1. Mieti milloin haluat palvelukseen ja mihin tehtävään

Voit hakea palvelukseen aikaisintaan sinä vuonna kun täytät 18 vuotta. Voit hakea kuluvan vuoden heinäkuun saapumiserään ja seuraavien kolmen vuoden molempiin tammikuun tai heinäkuun eriin. Hakuvuoden heinäkuun erässä paikkoja on vain rajoitetusti. Varusmiespalveluksessa on monia eri palvelustehtäviä eri Puolustusvoimien joukko-osastoissa. Kaikkia palvelustehtäviä ei kuitenkaan ole kaikissa joukko-osastoissa. Tutustu eri palvelustehtäviin.

2. Täytä hakemuslomake: "Hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen"

Hakemus löytyy tästä. Ilmoita hakemuksessa palvelusaika ja -paikkatoiveesi. Huomaa, että sinun täytyy tulostaa kaikki sivut, jotta voit allekirjoittaa ne.

3. Käy lääkärintarkistuksessa

Varaa lääkärintarkastus omasta terveyskeskuksestasi ja ilmoita tulevasi palveluskelpoisuustarkastukseen. Ota mukaasi täyttämäsi hakemuslomake ja lomake "Lääkärinlausunto terveydentilasta", jonka lääkäri täyttää. Lääkärinlausuntolomakkeen löydät tästä. Hakemukseen liitettävän lääkärinlausunnon kustannuksista on mahdollista hakea kulukorvausta Puolustusvoimilta. Kulukorvausten hakeminen ohjeistetaan valintatilaisuudessa, ota kuitit mukaasi valintatilaisuuteen.

4. Toimita hakemuslomake ja lääkärinlausunto siihen aluetoimistoon, jonka alueella kotikuntasi on. Hakemuksen liitteineen on oltava perillä aluetoimistossasi viimeistään 1. maaliskuuta

Postita tai vie asiakirjat suoraan omaan aluetoimistoosi. Kiireellisessä tapauksessa voit lähettää skannatut asiakirjat sähköpostilla aluetoimistoosi. Aluetoimistot palvelevat oman kotikuntasi perusteella. Yhteystiedot löydät täältä.

5. Mikäli haet erikoisjoukkoihin, katso hakuohjeet tästä

Hakemuksesi perusteella sinut kutsutaan valintatilaisuuteen

Valintatilaisuudessa saat tietoa vapaaehtoisesta asepalveluksesta, sinut haastatellaan ja terveydentilasi tarkistetaan. Aluetoimistosi järjestää valintatilaisuuden huhtikuun aikana. Valintatilaisuuteen voit valmistautua tutustumalla oheiseen esitykseen, joka tilaisuudessa käydään läpi.

Valintaperusteina ovat terveydentila ja muut henkilökohtaiset ominaisuudet. Valittujen on myös oltava sopivia koulutettavaksi Puolustusvoimien reserviin.

Tutustu naisvarusmiesten palveluskokemuksiin oheisten videoiden kautta!

 

Valmistaudu palvelukseen

Jos sinut valitaan palvelukseen, saat valintatilaisuudessa tai sen jälkeen postitse palveluksen aloittamismääräyksen. Siitä selviää, milloin ja missä joukko-osastossa sinun on aloitettava palvelus. Palveluksen aloittamismääräys toimii samalla matkalippunasi, joten säilytä se huolellisesti.

Ennen palvelusta sinun kannattaa kohottaa kuntoasi ja huolehtia terveydestäsi sekä raha-asioistasi. Lue lisää palvelukseen valmistautumisesta täältä.

Jos tulet toisiin ajatuksiin

Palvelukseen määrättynä sinun pitää ilmoittaa kirjallisesti (sähköposti tai kirje) ennen palveluksen alkua, ettet aloitakaan palvelusta. Palveluksen alettua sinulla on 45 päivää aikaa ilmoittaa, ettet jatka palvelusta. Kyseisen ajan (45 päivän) jälkeen olet asevelvollinen.

Joukko-osaston komentaja voi myös peruuttaa 45 päivän sisällä asepalveluksesta annetun määräyksen vamman, sairauden, ilmeisen sopimattomuuden tai muun vastaavan syyn perusteella.

Lisätietoja löydät laista naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.

Uutiset

Puolustusvoimat

Valintatilaisuudet naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen etänä - aluetoimistot ovat yhteydessä hakijoihin

Puolustusvoimien aluetoimistot järjestävät naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuneille valintatilaisuudet etäyhteyksin koronatilanteen vuoksi huhti-toukokuussa. Valintatilaisuuksia ei toistaiseksi järjestetä kutsumalla osallistujia tilaisuuteen paikan päälle.
7.4.2020 | 15.10
Hakemusten naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tulee olla aluetoimistossa 1.3.
Puolustusvoimat

Hakemusten naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tulee olla aluetoimistossa 1.3.

Tämän vuoden hakuaika naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2020, jolloin hakemusten tulee olla perillä oman alueen aluetoimistossa.
16.1.2020 | 16.33
Blogi: Varusmiesjohtajan palvelus huipentuu Kaakko 19 -harjoitukseen
Kaartin jääkärirykmentti

Blogi: Varusmiesjohtajan palvelus huipentuu Kaakko 19 -harjoitukseen

Kaakko 19 -pääsotaharjoitus on ollut varusmiesjohtajille ja monelle miehistötehtävissäkin toimivalle varusmiehelle palveluksen päättöharjoitus, jossa palveluksen aikana kertynyt osaaminen punnitaan. Pian koittava kotiutuminen käy jo mielessä, mutta tehtävät hoidetaan hyvällä asenteella.
3.12.2019 | 17.50
Maavoimissa varusmiespalveluksensa aloittaa lähes 10 000 alokasta
Maavoimat

Maavoimissa varusmiespalveluksensa aloittaa lähes 10 000 alokasta

Maanantaina 8.7.2019 uudet alokkaat saapuvat varuskuntiin ympäri Suomen. Maavoimien kahdeksassa joukko-osastossa varusmiespalveluksensa aloittaa noin 10 000 nuorta. Eniten alokkaita saapuu Karjalan, Kainuun ja Porin prikaateihin, joissa jokaisessa palveluksensa aloittaa noin 2 000 varusmiestä.
5.7.2019 | 10.19
Reserviin mars! Koiranohjaajan kokemuksia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta
Maavoimat

Reserviin mars! Koiranohjaajan kokemuksia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta

Sotakoiranohjaaja Jenna Kemppainen on yksi 888 varusmiehestä, jotka kotiutuvat tänään Maavoimista. Kemppaisen mukaan palveluspäivät tuntuivat jopa loppuvan kesken, pidempäänkin olisi voinut jatkaa.
20.3.2019 | 8.34
Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2019
Maavoimat

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2019

Karjalan prikaatissa vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat alikersantti Veera Parkkila ja jääkäri Alissa Kahr kehottavat naisia tarttumaan haasteeseen ennakkoluulottomasti. Palvelukseen hakeneiden naisten määrä on kasvanut viime vuosina, vuonna 2018 hakijoita oli yli 1 500.
5.2.2019 | 12.20
Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta
Maavoimat

Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta

Siviili-sotilasyhteistyö, CIMIC, keskittyy operaatiomaan kehittämiseen ja tukemiseen kriisialueella.
30.11.2018 | 11.01
Meri ja Anna - tulevat varusmiesjohtajat
Jääkäriprikaati

Meri ja Anna - tulevat varusmiesjohtajat

Meri Pohjola ja Anna Viikari suorittavat palveluksensa ilmatorjuntamiehinä tulenjohtotehtävissä Panssariprikaatissa. Tänään he harjoittelivat Ilmapuolustusharjoituksessa ryhmän hyökkäysammuntaa rannan suunnassa havaitun vihollisen lyömiseksi. Ryhmän johtajana ammunnassa toiminut Meri Pohjola kertoi, että ammunta meni hyvin ja oli ihan hauskaakin.
16.11.2018 | 20.58
Maavoimat kotiuttaa yli 7 700 varusmiestä 14.6. ja 21.6.
Maavoimat

Maavoimat kotiuttaa yli 7 700 varusmiestä 14.6. ja 21.6.

Maavoimien kahdeksasta joukko-osastosta siirtyy reserviin 14. ja 21. kesäkuuta yhteensä 7 720 varusmiestä ja vapaaehtoisen asepalveluksen suorittanutta naista. Yksi heistä on Jääkäriprikaatista kotiutuva alikersantti Inka Rytilahti.
14.6.2018 | 9.10
Naisten vapaaehtoinen asepalvelus - asenne, fysiikka ja tahto ratkaisee
Jääkäriprikaati

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus - asenne, fysiikka ja tahto ratkaisee

Vuosi 2016 oli ennätyksellinen asepalvelukseen hakeneiden naisten osalta; riveihin pyrki huikeat 842 naista, mikä on lähes 50 ihmistä enemmän kuin koskaan aiemmin on naisten vapaaehtoisen asepalveluksen reilun kaksikymmenvuotisen historian aikana hakeutunut.
23.2.2017 | 9.55

youtube

instagram

@inttinaisensilmin