Hyppää sisältöön

Kuvituskuva, jossa naissotilas seisoo meren ääressä.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus

Kiinnostaako palvelus? Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voit hakea, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi ja muut henkilökohtaiset ominaisuutesi sopivat sotilaskoulutukseen. Voit suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä.

Huomioithan, että voit aloittaa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen sen jälkeen, kun olet täyttänyt 18 vuotta. Palvelus tulee olla suoritettuna, eli palveluksen tulee olla päättynyt sen vuoden aikana, jolloin täytät 30 vuotta. Tämä koskee niin miehiä kuin naisia.

Miksi hakisin inttiin? Mitä intti voi tarjota minulle? Pärjäänkö peruskunnolla? Kauanko palvelus kestää?  Palvelus saattaa herättää monenlaisia kysymyksiä, mutta onneksi kaikkiin löytyy vastaus. Tutustu tästä usein kysyttyihin kysymyksiin ja niiden vastauksiin! Jos et löydä kysymykseesi vastausta, älä epäröi ottaa yhteyttä omaan aluetoimistoosi - aluetoimisto auttaa ennen ja jälkeen varusmiespalveluksen.

Kuvalinkki, jossa naissotilas talvella ulkona

Kaikki samalla viivalla

Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä. Naisilla ja miehillä on yhtäläinen mahdollisuus päästä johtajakoulutukseen sekä myöhemmin sotilasuralle. Palvelustehtäviä ei jaeta sukupuolen mukaan vaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella. Naiset aloittavat palveluksen yhtä aikaa miesten kanssa. Lue lisää varusmieskoulutuksesta.

  • Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. 30 päivän jälkeen naiset ovat asevelvollisuuslain alaisia sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60 vuotta. Lue lisää kertausharjoituksista.

Näin haet palvelukseen

1. Täytä ja tulosta ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten

Kirjaudu Puolustusvoimien asiointipalveluun ja täytä kysely "Ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten". Tulosta täyttämäsi kysely ja varaa aika lääkärintarkastukseen palveluskelpoisuuden arviointia varten.

2. Käy lääkärintarkastuksessa

Ota tulostamasi ennakkokysely terveydentilasta mukaan lääkärintarkastukseen. Lääkärintarkastuksessa saat lääkärinlausunnon, jonka tarvitset hakemuksen liitteeksi. Lääkärintarkastuksen kuluihin voit hakea korvausta Puolustusvoimilta. Muista pyytää kuitti tai tosite terveysasemaltasi!

3. Täytä ja lähetä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Kun olet saanut lääkärinlausunnon, kirjaudu Puolustusvoimien asiointipalveluun ja täytä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Liitä hakemukselle saamasi lääkärinlausunto ja tositteet kulukorvausta varten. Joissain tapauksissa lääkärinlausunto voidaan toimittaa myös tarkastuksen tehneen lääkärin toimesta aluetoimistoon.

4. Lähetä hakemus 15.1. mennessä

5. Erikoisjoukkoihin haetaan erillisellä hakemuksella. Katso hakuohjeet tästä

 

Voit halutessasi jättää hakemuksen myös paperisena ja toimittaa sen liitteineen postitse omaan aluetoimistoosi. Ennakkokyselyn terveydentilan tutkimista varten löydät täältä.

Hakemuksesi perusteella sinut kutsutaan valintatilaisuuteen

Valintatilaisuudessa saat tietoa vapaaehtoisesta asepalveluksesta, sinut haastatellaan ja terveydentilasi tarkistetaan. Aluetoimistosi järjestää valintatilaisuuden huhtikuun aikana.

Valintatilaisuudet järjestetään huhtikuussa paikallinen tilanne arvioiden
Palvelukseen hakeneet naiset kutsutaan hakemuksen perusteella aluetoimiston järjestämään valintatilaisuuteen. Valintatilaisuudessa annetaan tietoa varusmiespalveluksesta ja asevelvollisuudesta, hakijat haastatellaan ja heidän terveydentilansa tarkistetaan. Valintatilaisuudessa hakijan on mahdollista esittää koulutusta ja palvelusta koskevat toiveet.

Valintatilaisuudet järjestetään paikallinen tilanne arvioiden joko lähi- tai etätilaisuutena huhtikuun aikana. Aluetoimistot ovat yhteydessä hakijoihin ja ilmoittavat, mikäli lähitilaisuus muuttuu etätilaisuudeksi. Lähitilaisuuksissa noudatetaan THL:n antamia suosituksia (mm. käsi- ja yskimishygienia, suojaetäisyydet). 

Valintatilaisuuksiin osallistuvia pyydetään huomioimaan seuraavat varotoimenpiteet:
•    Jos olet sairas, ota yhteys omaan aluetoimistoosi ja sovi, miten osallistut valintatilaisuuteen.
•    Pese kätesi huolella heti tilaisuuteen saapuessasi ja huolehdi käsihygieniasta läpi tilaisuuden. 
•    Pidä turvaväli muihin tilaisuudessa oleviin henkilöihin.

Valintatilaisuuteen voit valmistautua tutustumalla oheiseen esitykseen, joka tilaisuudessa käydään läpi.

Valintaperusteina ovat terveydentila ja muut henkilökohtaiset ominaisuudet. Valittujen on myös oltava sopivia koulutettavaksi Puolustusvoimien reserviin.

Tutustu naisvarusmiesten palveluskokemuksiin oheisten videoiden kautta!

Valmistaudu palvelukseen

Jos sinut valitaan palvelukseen, saat valintatilaisuudessa tai sen jälkeen postitse palveluksen aloittamismääräyksen. Siitä selviää, milloin ja missä joukko-osastossa sinun on aloitettava palvelus. Palveluksen aloittamismääräys toimii samalla matkalippunasi, joten säilytä se huolellisesti.

Ennen palvelusta sinun kannattaa kohottaa kuntoasi ja huolehtia terveydestäsi sekä raha-asioistasi. Lue lisää palvelukseen valmistautumisesta täältä.

Jos tulet toisiin ajatuksiin

Palvelukseen määrättynä sinun pitää ilmoittaa kirjallisesti (sähköposti tai kirje) ennen palveluksen alkua, ettet aloitakaan palvelusta. Palveluksen alettua sinulla on 30 päivää aikaa ilmoittaa, ettet jatka palvelusta. Kyseisen ajan jälkeen olet asevelvollinen.

Joukko-osaston komentaja voi myös peruuttaa 30 päivän sisällä asepalveluksesta annetun määräyksen vamman, sairauden, ilmeisen sopimattomuuden tai muun vastaavan syyn perusteella.

Lisätietoja löydät laista naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.

Huom 1.6.2022 voimaan tullut uusi laki on tuonut muutoksia hakuaikatauluun ja palveluksen keskeyttämisaikaan: Laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta voimaan 1.6.2022 - Puolustusvoimat

Uutiset

Naisten vapaaehtoinen varusmiespalvelus - no miksipä ei! Hae 1.3. mennessä.
Kainuun prikaati

Naisten vapaaehtoinen varusmiespalvelus - no miksipä ei! Hae 1.3. mennessä.

Maanpuolustus kuuluu kaikille, kuten sanontamme kuuluu. Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on monella tapaa ns. "win-win" -tilanne, jossa molemmat osapuolet saavat konkreettista hyötyä itselleen.
3.2.2021 | 14.38
Lentotoiminnan mahdollistavat sujuvat maatoiminnot
Ilmavoimat

Lentotoiminnan mahdollistavat sujuvat maatoiminnot

Maatoimintojen sujuvuudesta ja turvallisuudesta ovat omalta osaltaan mukana vastaamassa Satakunnan lennostossa lentopolttoainehuollon tehtävissä palvelevat ylikersantti Ria Luoto ja korpraali Isabella Piikkilä.
24.2.2021 | 11.23
Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.
Maavoimat

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.

Asepalvelus tarjoaa vuosittain tuhansille asevelvollisille arvokkaita kokemuksia, monipuolisia tehtäviä ja hyödyllisiä taitoja. Hakuaikaa naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3. Mikäli asepalvelus kiinnostaa, nyt on aika toimia!
10.2.2021 | 12.29
Hakemusten naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tulee olla aluetoimistossa 1.3.
Puolustusvoimat

Hakemusten naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tulee olla aluetoimistossa 1.3.

Tämän vuoden hakuaika naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2020, jolloin hakemusten tulee olla perillä oman alueen aluetoimistossa.
16.1.2020 | 16.33
Blogi: Varusmiesjohtajan palvelus huipentuu Kaakko 19 -harjoitukseen
Kaartin jääkärirykmentti

Blogi: Varusmiesjohtajan palvelus huipentuu Kaakko 19 -harjoitukseen

Kaakko 19 -pääsotaharjoitus on ollut varusmiesjohtajille ja monelle miehistötehtävissäkin toimivalle varusmiehelle palveluksen päättöharjoitus, jossa palveluksen aikana kertynyt osaaminen punnitaan. Pian koittava kotiutuminen käy jo mielessä, mutta tehtävät hoidetaan hyvällä asenteella.
3.12.2019 | 17.50
Maavoimissa varusmiespalveluksensa aloittaa lähes 10 000 alokasta
Maavoimat

Maavoimissa varusmiespalveluksensa aloittaa lähes 10 000 alokasta

Maanantaina 8.7.2019 uudet alokkaat saapuvat varuskuntiin ympäri Suomen. Maavoimien kahdeksassa joukko-osastossa varusmiespalveluksensa aloittaa noin 10 000 nuorta. Eniten alokkaita saapuu Karjalan, Kainuun ja Porin prikaateihin, joissa jokaisessa palveluksensa aloittaa noin 2 000 varusmiestä.
5.7.2019 | 10.19
Reserviin mars! Koiranohjaajan kokemuksia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta
Maavoimat

Reserviin mars! Koiranohjaajan kokemuksia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta

Sotakoiranohjaaja Jenna Kemppainen on yksi 888 varusmiehestä, jotka kotiutuvat tänään Maavoimista. Kemppaisen mukaan palveluspäivät tuntuivat jopa loppuvan kesken, pidempäänkin olisi voinut jatkaa.
20.3.2019 | 8.34
Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2019
Maavoimat

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2019

Karjalan prikaatissa vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat alikersantti Veera Parkkila ja jääkäri Alissa Kahr kehottavat naisia tarttumaan haasteeseen ennakkoluulottomasti. Palvelukseen hakeneiden naisten määrä on kasvanut viime vuosina, vuonna 2018 hakijoita oli yli 1 500.
5.2.2019 | 12.20
Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta
Maavoimat

Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta

Siviili-sotilasyhteistyö, CIMIC, keskittyy operaatiomaan kehittämiseen ja tukemiseen kriisialueella.
30.11.2018 | 11.01
Meri ja Anna - tulevat varusmiesjohtajat
Jääkäriprikaati

Meri ja Anna - tulevat varusmiesjohtajat

Meri Pohjola ja Anna Viikari suorittavat palveluksensa ilmatorjuntamiehinä tulenjohtotehtävissä Panssariprikaatissa. Tänään he harjoittelivat Ilmapuolustusharjoituksessa ryhmän hyökkäysammuntaa rannan suunnassa havaitun vihollisen lyömiseksi. Ryhmän johtajana ammunnassa toiminut Meri Pohjola kertoi, että ammunta meni hyvin ja oli ihan hauskaakin.
16.11.2018 | 20.58