Hyppää sisältöön

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus

Kiinnostaako palvelus? Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voit hakea, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi sopii sotilaskoulutukseen. Voit suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä. 

Huomioithan, että voit aloittaa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen sen jälkeen, kun olet täyttänyt 18 vuotta.  Palvelus tulee olla suoritettuna, eli palveluksen tulee olla päättynyt sen vuoden aikana, jolloin täytät 30 vuotta. Vuodesta 2024 alkaen palvelus on aloitettava viimeistään sinä vuonna, jona täyttää 29 vuotta. Tämä koskee niin miehiä kuin naisia.

Kaikki samalla viivalla

Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä. Naisilla ja miehillä on yhtäläinen mahdollisuus päästä johtajakoulutukseen sekä myöhemmin sotilasuralle. Palvelustehtäviä ei jaeta sukupuolen mukaan vaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella. Naiset aloittavat palveluksen yhtä aikaa miesten kanssa. Lue lisää varusmieskoulutuksesta.

Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. 30 palveluspäivän jälkeen naiset ovat asevelvollisia sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60 vuotta. Lue lisää kertausharjoituksista.

Hakeminen

Palvelukseen voit hakea aikaisintaan sinä vuonna, kun täytät 18 vuotta. Palvelukseen voit hakea helposti sähköisellä hakulomakkeella. Sähköinen hakemus liitteineen on lähetettävä viimeistään 15. tammikuuta. Mikäli sähköisen hakemuksen lähettäminen ei ole mahdollista, hakemuksen voi tehdä paperisella lomakkeella. Paperisen hakemuksen liitteineen on oltava perillä viimeistään 15. tammikuuta siinä aluetoimistossa, jonka alueella kotikuntasi sijaitsee. Ennen hakemista kannattaa tutustua eri palvelustehtäviin ja miettiä, milloin ja millaisissa tehtävissä haluat palveluksesi suorittaa. 

Ohjeet hakemiseen löydät hakusivultamme.

Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden ja miesten kutsuntojen yhdistämisen pilotti

Uudenmaan, Hämeen ja Lapin aluetoimistot pilotoivat naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden ja miesten kutsuntojen yhdistämistä vuonna 2024. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2024 keväällä ei Uudenmaan, Lapin ja Hämeen alueen hakeutuneille naisille järjestetä valintatilaisuuksia. Valintatilaisuudet järjestetään 15.8.-15.12.2024 välisenä aikana kotikuntasi miesten kutsuntojen yhteydessä.

Valintatilaisuuden ajankohdan siirtyessä syksyyn hakeutuminen vuoden 2024 heinäkuun saapumiserään ei ole mahdollista, pois lukien erikoisjoukkoihin hyväksytyt. Myös Lapin, Uudenmaan ja Hämeen aluetoimistojen alueella asuvien tulee hakea maanantaina 15.1. päättyvässä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen haussa, vaikka alueiden valintatilaisuudet ovatkin syksyllä 2024. Voit hakeutua vuosien 2025-27 tammi- ja heinäkuun saapumiseriin.

Palvelus on aloitettava vuodesta 2024 alkaen viimeistään sinä vuonna, jolloin hakija täyttää 29 vuotta. Mikäli täytät 29 vuotta vuonna 2024, ota yhteyttä aluetoimistoosi, koska sähköinen hakeutuminen ei ole tällöin mahdollista.

Valmistautuminen

Voit valmistautua tulevaan palvelukseen monin tavoin. Ennen palvelusta sinun kannattaa ainakin kohottaa kuntoasi, huolehtia terveydestäsi ja hoitaa siviiliasiasi kuntoon. Lisätietoja ja vinkkejä palvelukseen valmistautumiseen löydät täältä. Kokemuksiin ja tarinoihin naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta voit puolestaan tutustua Tarinoita palveluksesta -sivulla. 

Lue lisää valmistautumisesta tästä

Palvelus

Varusmiespalvelus muodostuu eri koulutusjaksoista ja niiden sisällä olevista kursseista. Kaikki aloittavat palveluksen samalta viivalta alokkaina. Puolustusvoimat tarjoaa yli viisisataa erilaista ja eritasoista tehtävää palvelukseen tuleville varusmiehille, joten monella on hyvä mahdollisuus löytää mielekäs ja omia kykyjä vastaava palvelustehtävä. Varusmiespalvelus kestää koulutuksesta riippuen 165, 255 tai 347 päivää.

Saat palveluksen aloittamismääräyksen joko valintatilaisuudessa tai postitse. Siitä selviää, milloin ja missä joukko-osastossa palvelus on aloitettava. Saavu palveluksen alkamispäivänä joukko-osastoon ajoissa, jo puolen päivän aikoihin, niin ehdit kaikessa rauhassa ottaa vastaan varusteet ja sovittaa niitä.

Lue lisää palveluksesta täältä ja tutustu etukäteen palvelustehtäviin.

Jos tulet toisiin ajatuksiin

Palvelukseen määrättynä sinun pitää ilmoittaa kirjallisesti (sähköposti tai kirje) ennen palveluksen alkua omaan aluetoimistoosi, ettet aloitakaan palvelusta. Palveluksen alettua sinulla on 30 päivää aikaa ilmoittaa, ettet jatka palvelusta. Kyseisen ajan jälkeen olet asevelvollinen.

Joukko-osaston komentaja voi myös peruuttaa 30 päivän sisällä asepalveluksesta annetun määräyksen, jos henkilö ei ole asevelvollisuuslain 9 §:ssä tarkoitetulla tavalla palveluskelpoinen. Lisätietoja löydät laista naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.

”Inttiaika voi olla käänteentekevää” – lue Nooran ajatukset palveluksesta
Maavoimat

”Inttiaika voi olla käänteentekevää” – lue Nooran ajatukset palveluksesta

Palveluksen aloittamispäivä ei varmasti unohdu. Oli helteinen maanantai viime heinäkuussa, kun jonotin satojen muiden alokkaiden kanssa tavaroita varusvarastolta Vekaranjärvellä. Tunnelma oli jännittynyt ja odottavainen. Vasta kun ylläni oli maastonvihreä palveluspuku, todella ymmärsin, että inttivuosi oli alkamassa.
13.12.2022 | 14.13
Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on aikaistunut – hae 15.1. mennessä!
Maavoimat

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on aikaistunut – hae 15.1. mennessä!

Vuosittainen haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on aikaistunut. Muutos johtuu kesäkuussa voimaan tulleesta uudesta naisten vapaaehtoisen asepalveluksen laista, jonka seurauksena palvelukseen haetaan jo 15. tammikuuta mennessä.
8.12.2022 | 12.48
Lentoreserviupseerikurssille yli 800 hakijaa  – mukana ennätysmäärä naisia
Ilmasotakoulu

Lentoreserviupseerikurssille yli 800 hakijaa – mukana ennätysmäärä naisia

Ilmavoimien 98. lentoreserviupseerikurssille saatiin määräaikaan mennessä yli 800 hakemusta. Naishakijoiden määrässä oli huomattavaa nousua. Luku ylitti 50 hakijan rajan ensimmäistä kertaa Ilmavoimien historiassa.
4.11.2022 | 10.19
MPK:n naisille suunnatut kurssit ovat kasvattaneet suosiotaan – tällaisia mahdollisuuksia naisille on tarjolla
Maanpuolustuskoulutusyhdistys

MPK:n naisille suunnatut kurssit ovat kasvattaneet suosiotaan – tällaisia mahdollisuuksia naisille on tarjolla

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on järjestänyt Puolustusvoimien toimintaan perehdyttävää ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen valmentavaa koulutusta jo useiden vuosien ajan. Nykyisen lainsäädännön mukaisesti toteutettavia kursseja ovat Sotilaan perustaidot naisille -kurssi, joka on yli 18-vuotiaille suunnattu nimenomaan sotilaallinen -ja asepalvelukseen valmentava koulutus, sekä yli 16-vuotiaille suunnattu Intti tutuksi naisille -kurssi, joka on kevyempi, enemmän maastotaitoihin painottuva kurssi.
7.7.2022 | 12.00
"Rankka, mutta opettavainen ja kiva vuosi", kertoo RUK:n käynyt Aino Vepsä
Maasotakoulu

"Rankka, mutta opettavainen ja kiva vuosi", kertoo RUK:n käynyt Aino Vepsä

Aino Vepsä suoritti Reserviupseerikoulussa talvikurssin eli RUK 259:n sotilaspoliisilinjalla sekä toimi kesäkurssin RUK260 kokelaana. Kesäkuun 16. päivä 2022 hän kotiutui varusmiespalveluksesta reservin vänrikkinä. Vepsä kertoi kokemuksistaan vuoden kestäneeltä armeija-ajalta, sekä siitä, mitä hyötyä hän uskoo johtajakoulutuksesta tulevaisuudessa olevan.
19.7.2022 | 10.13
Inttiin asenteella ”Minähän pärjään siellä!”
Kainuun prikaati

Inttiin asenteella ”Minähän pärjään siellä!”

Pohjois-Karjalan aluetoimiston järjestämä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuus pidettiin suuren hakijamäärän vuoksi kaksipäiväisenä 19.4. ja 20.4. Joensuussa, aluetoimiston tiloissa. Asepalvelukseen hakijoita oli määräaikaan mennessä 75 henkeä, mikä on kautta aikain ennätyslukema Pohjois-Karjalan alueella. Valintatilaisuuteen saapui paikalle 49 maanpuolustuksesta kiinnostunutta nuorta naista.
25.4.2022 | 12.50
Lentotoiminnan mahdollistavat sujuvat maatoiminnot
Ilmavoimat

Lentotoiminnan mahdollistavat sujuvat maatoiminnot

Maatoimintojen sujuvuudesta ja turvallisuudesta ovat omalta osaltaan mukana vastaamassa Satakunnan lennostossa lentopolttoainehuollon tehtävissä palvelevat ylikersantti Ria Luoto ja korpraali Isabella Piikkilä.
24.2.2021 | 11.23
Reserviin mars! Koiranohjaajan kokemuksia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta
Maavoimat

Reserviin mars! Koiranohjaajan kokemuksia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta

Sotakoiranohjaaja Jenna Kemppainen on yksi 888 varusmiehestä, jotka kotiutuvat tänään Maavoimista. Kemppaisen mukaan palveluspäivät tuntuivat jopa loppuvan kesken, pidempäänkin olisi voinut jatkaa.
20.3.2019 | 8.34
Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta
Maavoimat

Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta

Siviili-sotilasyhteistyö, CIMIC, keskittyy operaatiomaan kehittämiseen ja tukemiseen kriisialueella.
30.11.2018 | 11.01
Meri ja Anna - tulevat varusmiesjohtajat
Jääkäriprikaati

Meri ja Anna - tulevat varusmiesjohtajat

Meri Pohjola ja Anna Viikari suorittavat palveluksensa ilmatorjuntamiehinä tulenjohtotehtävissä Panssariprikaatissa. Tänään he harjoittelivat Ilmapuolustusharjoituksessa ryhmän hyökkäysammuntaa rannan suunnassa havaitun vihollisen lyömiseksi. Ryhmän johtajana ammunnassa toiminut Meri Pohjola kertoi, että ammunta meni hyvin ja oli ihan hauskaakin.
16.11.2018 | 20.58
´