Naisten vapaaehtoinen asepalvelus
Kiinnostaako palvelus? Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voit hakea, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi sopii sotilaskoulutukseen. Voit suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä.
Huomioithan, että voit aloittaa naisten vapaaehtoisen asepalveluksen sen jälkeen, kun olet täyttänyt 18 vuotta. Palvelus tulee olla suoritettuna, eli palveluksen tulee olla päättynyt sen vuoden aikana, jolloin täytät 30 vuotta. Vuodesta 2024 alkaen palvelus on aloitettava viimeistään sinä vuonna, jona täyttää 29 vuotta. Tämä koskee niin miehiä kuin naisia.
Kaikki samalla viivalla
Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä. Naisilla ja miehillä on yhtäläinen mahdollisuus päästä johtajakoulutukseen sekä myöhemmin sotilasuralle. Palvelustehtäviä ei jaeta sukupuolen mukaan vaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella. Naiset aloittavat palveluksen yhtä aikaa miesten kanssa. Lue lisää varusmieskoulutuksesta.
Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. 30 palveluspäivän jälkeen naiset ovat asevelvollisia sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60 vuotta. Lue lisää kertausharjoituksista.
Hakeminen
Palvelukseen voit hakea aikaisintaan sinä vuonna, kun täytät 18 vuotta. Palvelukseen voit hakea helposti sähköisellä hakulomakkeella. Sähköinen hakemus liitteineen on lähetettävä viimeistään 15. tammikuuta. Mikäli sähköisen hakemuksen lähettäminen ei ole mahdollista, hakemuksen voi tehdä paperisella lomakkeella. Paperisen hakemuksen liitteineen on oltava perillä viimeistään 15. tammikuuta siinä aluetoimistossa, jonka alueella kotikuntasi sijaitsee. Ennen hakemista kannattaa tutustua eri palvelustehtäviin ja miettiä, milloin ja millaisissa tehtävissä haluat palveluksesi suorittaa.
Ohjeet hakemiseen löydät hakusivultamme.
Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden ja miesten kutsuntojen yhdistämisen pilotti
Uudenmaan, Hämeen ja Lapin aluetoimistot pilotoivat naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuden ja miesten kutsuntojen yhdistämistä vuonna 2024. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2024 keväällä ei Uudenmaan, Lapin ja Hämeen alueen hakeutuneille naisille järjestetä valintatilaisuuksia. Valintatilaisuudet järjestetään 15.8.-15.12.2024 välisenä aikana kotikuntasi miesten kutsuntojen yhteydessä.
Valintatilaisuuden ajankohdan siirtyessä syksyyn hakeutuminen vuoden 2024 heinäkuun saapumiserään ei ole mahdollista, pois lukien erikoisjoukkoihin hyväksytyt. Myös Lapin, Uudenmaan ja Hämeen aluetoimistojen alueella asuvien tulee hakea maanantaina 15.1. päättyvässä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen haussa, vaikka alueiden valintatilaisuudet ovatkin syksyllä 2024. Voit hakeutua vuosien 2025-27 tammi- ja heinäkuun saapumiseriin.
Palvelus on aloitettava vuodesta 2024 alkaen viimeistään sinä vuonna, jolloin hakija täyttää 29 vuotta. Mikäli täytät 29 vuotta vuonna 2024, ota yhteyttä aluetoimistoosi, koska sähköinen hakeutuminen ei ole tällöin mahdollista.
Valmistautuminen
Voit valmistautua tulevaan palvelukseen monin tavoin. Ennen palvelusta sinun kannattaa ainakin kohottaa kuntoasi, huolehtia terveydestäsi ja hoitaa siviiliasiasi kuntoon. Lisätietoja ja vinkkejä palvelukseen valmistautumiseen löydät täältä. Kokemuksiin ja tarinoihin naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta voit puolestaan tutustua Tarinoita palveluksesta -sivulla.
Lue lisää valmistautumisesta tästä.
Palvelus
Varusmiespalvelus muodostuu eri koulutusjaksoista ja niiden sisällä olevista kursseista. Kaikki aloittavat palveluksen samalta viivalta alokkaina. Puolustusvoimat tarjoaa yli viisisataa erilaista ja eritasoista tehtävää palvelukseen tuleville varusmiehille, joten monella on hyvä mahdollisuus löytää mielekäs ja omia kykyjä vastaava palvelustehtävä. Varusmiespalvelus kestää koulutuksesta riippuen 165, 255 tai 347 päivää.
Saat palveluksen aloittamismääräyksen joko valintatilaisuudessa tai postitse. Siitä selviää, milloin ja missä joukko-osastossa palvelus on aloitettava. Saavu palveluksen alkamispäivänä joukko-osastoon ajoissa, jo puolen päivän aikoihin, niin ehdit kaikessa rauhassa ottaa vastaan varusteet ja sovittaa niitä.
Lue lisää palveluksesta täältä ja tutustu etukäteen palvelustehtäviin.
Jos tulet toisiin ajatuksiin
Palvelukseen määrättynä sinun pitää ilmoittaa kirjallisesti (sähköposti tai kirje) ennen palveluksen alkua omaan aluetoimistoosi, ettet aloitakaan palvelusta. Palveluksen alettua sinulla on 30 päivää aikaa ilmoittaa, ettet jatka palvelusta. Kyseisen ajan jälkeen olet asevelvollinen.
Joukko-osaston komentaja voi myös peruuttaa 30 päivän sisällä asepalveluksesta annetun määräyksen, jos henkilö ei ole asevelvollisuuslain 9 §:ssä tarkoitetulla tavalla palveluskelpoinen. Lisätietoja löydät laista naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta.
”Inttiaika voi olla käänteentekevää” – lue Nooran ajatukset palveluksesta
Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on aikaistunut – hae 15.1. mennessä!
Lentoreserviupseerikurssille yli 800 hakijaa – mukana ennätysmäärä naisia
MPK:n naisille suunnatut kurssit ovat kasvattaneet suosiotaan – tällaisia mahdollisuuksia naisille on tarjolla
"Rankka, mutta opettavainen ja kiva vuosi", kertoo RUK:n käynyt Aino Vepsä
Inttiin asenteella ”Minähän pärjään siellä!”
Lentotoiminnan mahdollistavat sujuvat maatoiminnot
Reserviin mars! Koiranohjaajan kokemuksia naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta
Siviili-sotilasyhteistyöllä rakennetaan luottamusta
Meri ja Anna - tulevat varusmiesjohtajat
naisten vapaaehtoinen asepalvelus
”Kaikille löytyy paikka ja tehtävä” – Viisi naista kertoo palveluksestaan
Lue artikkelistamme viiden naisen palveluskokemuksista!BLOGIT
"Intti ja johtajakokemus on ehdottomasti kasvattanut itsetuntoa."
Lue lisää alikersantti Mäkisen kokemuksistablogit
Varusmiespalveluksessa pärjää avoimella mielellä ja hyvällä asenteella
Lue kaartinjääkäri Eevakaisa Lintulan blogikirjoitus hänen kokemuksistaan varusmiespalveluksessablogit
Asenne, fysiikka ja tahto ratkaisee
Lue alikersantti Seila Pihanurmen blogikirjoitus varusmiespalveluksesta ja siihen valmistautumisestaTV-SARJA NAISSOTILAAT