Hyppää sisältöön

MPK:n naisille suunnatut kurssit ovat kasvattaneet suosiotaan – tällaisia mahdollisuuksia naisille on tarjolla

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Julkaisuajankohta 7.7.2022 12.00
Tiedote
MPK:n naisille suunnatut kurssit ovat saaneet kehuja muun muassa hyvästä yhteishengestä.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on järjestänyt Puolustusvoimien toimintaan perehdyttävää ja naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen valmentavaa koulutusta jo useiden vuosien ajan. Nykyisen lainsäädännön mukaisesti toteutettavia kursseja ovat Sotilaan perustaidot naisille -kurssi, joka on yli 18-vuotiaille suunnattu nimenomaan sotilaallinen -ja asepalvelukseen valmentava koulutus, sekä yli 16-vuotiaille suunnattu Intti tutuksi naisille -kurssi, joka on kevyempi, enemmän maastotaitoihin painottuva kurssi.

– Kummallakin kurssilla kouluttajina toimivat naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneet naiset, jotka jakavat kokemuksiaan ja vinkkejä palveluksesta, kurssinjohtaja Milja Muikku MPK:sta kertoo.

Esimerkiksi Savo-Karjalan maanpuolustuspiirissä on noin kolmen vuoden ajan järjestetty Sotilaan perustaidot naisille -kursseja. Nämä kurssit on suunnattu ensisijaisesti 18–29-vuotiaille naisille, jotka pohtivat naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamista ja sinne hakeutumista. Niin ikään naiset, joilla on jo palveluksenaloittamismääräys ja haluavat tulla harjoittelemaan sotilaan taitoja ennen varusmiespalvelusta, kuuluvat kurssin kohderyhmään. Kurssin tavoitteena on tukea päätöksentekoa siitä, aikooko henkilö hakea ja suorittaa palveluksen. 

– Se on ”alokasjakso viikonlopussa” -tyylinen setti, jolla opetellaan sotilaan yleisimpiä taitoja, kuten sulkeisjärjestysharjoitusta, sotilaallisen kurin ja hierarkian merkitystä, turvallista aseenkäsittelyä sekä päästään kokeilemaan yleisimpiä joka sotilaan välineitä - kuten käsikranaatin heittoa, telamiinan asentamista ja kertasingon käyttämistä”, Muikku avaa.

Toisena kohderyhmänä kurssille ovat naiset, jotka eivät enää ikänsä tai muiden syiden vuoksi pysty suorittamaan palvelusta, mutta varusmiespalveluksen sisältö ja armeija silti kiinnostavat. Kurssilla siis pyritään tarjoamaan kokemuksia palveluksesta sitä käymättömille. Vanhemmista ikäluokista löytyy paljon sellaisia naisia, jotka olisivat halunneet käydä palveluksen, mutta heidän nuoruudessaan se ei ole ollut vielä mahdollista.

– On ollut mukava huomata miten kokonaisturvallisuus ja maanpuolustusasiat ovat nousseet esille erityisesti naisten keskuudessa, jotka eivät perinteisesti ole olleet se maanpuolustuksesta vastaava ryhmä. Kesäkuussa järjestetyllä kurssilla yli puolet osallistujista oli nimenomaan naisia, jotka eivät enää itse pysty suorittamaan palvelusta. He halusivat tutustua sotilaan taitoihin ja siten nähdä käytännössä, miten tätä maata oikein puolustetaan, Muikku toteaa.

 

Sotilaan perustaidot naisille -kurssilla päästään kokeilemaan joka sotilaan välineitä, kuten käyttämään kertasinkoa. 

 

Toinen MPK:n naisille suunnatuista kursseista on Intti tutuksi naisille -kurssi, joka on suunnattu yli 16-vuotiaille. Kurssiviikonlopun aikana käydään läpi, mikä on Puolustusvoimien tehtävä ja miten naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeudutaan, mutta kurssi ei sisällä minkäänlaista sotilaallista toimintaa tai koulutusta. Koulutusaiheina ovat muun muassa suunnistus, puolijoukkueteltassa yöpyminen ja maastotaidot. Lisäksi Intti tutuksi naisille -kurssi sopii esimerkiksi varusmiesten äideille ja sisaruksille tutustumiskurssiksi Puolustusvoimiin ja inttiin.

Muikun mukaan kiinnostus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen valmentaville kursseille on lisääntynyt. Hänen mukaansa MPK:n koulutuksista on ylipäätään tullut paljon kyselyitä ja kurssit täyttyvät lähes poikkeuksetta heti. Savo-Karjalan maanpuolustuspiirissä erityisesti naisille suunnatut matalan kynnyksen ampumakurssit ovat olleet todella kysyttyjä.

– Pitää muistaa, että maanpuolustus on paljon muutakin kuin pelkkä sotilaallinen toiminta. MPK:n kursseilta saa monipuolisesti erilaista tietoa ja taitoa kokonaisturvallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyen, Muikku kuitenkin muistuttaa.

Muikun mukaan kursseilta saatu palaute on ollut todella positiivista ja kannustavaa. Palautteesta nousi esille myös se, että kurssin jälkeen olo oli turvallisempi, kun tietää miten hyvin Puolustusvoimat suojelee Suomea, ja että millaisia taitoja sotilaille koulutetaan. Lisäksi ne naiset, joilla oli palvelukseenastumismääräys jo kurssille mennessään ovat kertoneen, että kurssi auttoi palveluksenaloittamisjännityksen suhteen ja vahvisti motivaatiota palveluksen suorittamiseen. Moni myös teki kurssin myötä päätöksen hakea naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

– Moni palautteen antaja ihmetteli sitä, ettei olisi uskonut, miten kurinalaista toiminta armeijassa oikein on! Kehuja tuli hyvästä yhteishengestä, asiantuntevista kouluttajista ja monipuolisesta koulutuksesta. Totesipa eräskin kurssilainen, että ihan meinasi sulkeisjärjestysharjoituksessa tulla kyynel silmään, kun tahtimarssissa tuli niin isänmaallinen olo. Kuulemma nyt nousee hattu entistä herkemmin päästä Puolustusvoimissa palvelevia kohtaan, Muikku kertoo.

Jos vastaavalle kurssille osallistuminen kiinnostaa, kannattaa tutustua MPK:n koulutuskalenteriin osoitteessa: mpk.fi/koulutuskalenteri. Kun haun tarkenteeksi valitsee ”Naiset”, löytää helposti koko valtakunnan kaikki naisille suunnatut kurssit. Kannattaa myös huomioida, että muillekin kursseille naiset ovat tervetulleita, sillä suurin osa kursseista on niin sanottuja ”sekakursseja”. Monet sotilaallisia valmiuksia palvelevista koulutuksista ovat avoimia kaikille yli 18-vuotiaille, eikä palvelusta tarvitse välttämättä olla vielä käytynä. MPK:ssa erityisesti Hämeen maanpuolustuspiiri on erikoistunut naisten kurssien järjestämiseen, ja sieltä myös löytyy monipuolisin kattaus eri taitotasoille sopivia kursseja vuodenajasta riippumatta.
 

Sotilaan perustaidot naisille -kurssilla tutustutaan myös turvalliseen aseenkäsittelyyn.
 

– Koulutuskalenterista voi selata rohkeasti erilaisia kursseja. Kurssin esitiedoissa lukee, kenelle kurssi sopii. Ja jos on kysyttävää, MPK:n henkilökunta auttaa erittäin mielellään, Muikku rohkaisee.

Lisätietoja löydät nettisivuilta https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri 

´