Hyppää sisältöön

Lentotoiminnan mahdollistavat sujuvat maatoiminnot

Ilmavoimat
Julkaisuajankohta 24.2.2021 11.23
kuva jossa korpraali Isabella Piikkilä ja ylikersantti Ria Luoto

Maatoimintojen sujuvuudesta ja turvallisuudesta ovat omalta osaltaan mukana vastaamassa Satakunnan lennostossa lentopolttoainehuollon tehtävissä palvelevat ylikersantti Ria Luoto ja korpraali Isabella Piikkilä.

Maakalustoaliupseerina toimiva Luoto ja erikoisajoneuvokuljettajana palveleva Piikkilä vastaavat muun muassa ilma-alusten tankkaamisesta, maakaluston huollosta sekä varusmiesten koulutuksesta. Luoto toimii myös Tukijaoksen varajohtajana ja varusmiesten pääkouluttajana.

– Työ täällä tuo eteen paljon sellaista, jota ei välttämättä siviilissä pääsisi kokemaan. Lentokenttätyöskentely on mielenkiintoista, sillä esimerkiksi joka päivystysvuorossa ei tiedä mitä viikko tuo tullessaan. Toisaalta taas harjoituksissa on perinteistä maastossa toimimista ja pääsee harjaannuttamaan omia sotilaan perustaitoja, Luoto kertoo.

Hän kuvaa työtänsä monipuoliseksi. Omat lisäpiirteensä työnkuvaan tuo Satakunnan lennoston laaja kalusto.

– Me Satakunnan lennostossa operoimme kaikilla Ilmavoimien konetyypeillä, joten toimintaympäristö ja päivät ovat hieman erilaisia kuin vaikkapa hävittäjä-joukko-osastoissa. Meillä tulee esimerkiksi muistaa enemmän konekohtaisia asioita.

Sopimussotilaana palvelevan Piikkilän tehtäviin kuuluvat tankkausten ja huoltojen lisäksi muun muassa materiaalikuljetukset ja polttoaineen kuljetukseen liittyvät tehtävät, kentän puhtaanapito sekä lentovarustehuollon tehtävät. Hän haki sopimussotilaaksi sotilaskuljettajakurssin jälkeen, kun taskussa olivat palveluksessa suoritetut CE-luokan kortti sekä vaarallisten aineiden kuljetuslupa (ADR).

– Olen nyt palvellut 14 kuukautta sopimussotilaana Satakunnan lennostossa. Parasta tehtävässäni on tehdä töitä raskaan kaluston parissa ja se, että pääsee toimimaan lentokenttäalueella. Yksikään työpäivä ei ole samanlainen, Piikkilä kuvailee.

Ilmavoimat palveluspaikkana kiinnosti häntä varsinkin ilmailuharrastuksen kautta.

– Ilmavoimat on minulle mielenkiintoisin puolustushaara, sillä olen erittäin kiinnostunut ilmailusta monesta näkökulmasta. Ilmailu on myös suuri osa siviilielämääni. Olen muun muassa valmistunut lukion ilmailulinjalta ennen palveluksen aloittamista ja tällä hetkellä suoritan yksityislentolupakirjaa.

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen Piikkilä haki uteliaisuudesta ja kokeilunhalusta. Hän oli myös varma, että palvelusaika hyödyttäisi häntä monella tavalla.

– Tiesin, että palveluksen suorittaminen laajentaisi näkemystäni monessa asiassa ja että tulisin tekemään yhteistyötä monien erilaisten ihmisen kanssa. Myös sellaisten, jotka eivät välttämättä jaa samaa ajatusmaailmaa kanssani. Tällainen haastaa kenet tahansa ajattelemaan asioita eri näkökulmista. Intin käydessäni sain lisää työllistymismahdollisuuksia reserviä varten.

Asepalvelukseen Piikkilä ja Luoto kannustavat suhtautumaan ennakkoluulottomasti ja kiinnittämään huomiota omaan asenteeseen. Palvelukseen kannattaa heidän mukaansa hakea kokemuksen ja itsensä haastamisen vuoksi.

– Jos mietit, pitäisikö hakea tai olet jo hakenut, mutta epäröit naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen lähtöä, niin hae ihmeessä. Palveluksen alussa asiat opetetaan juurta jaksaen eikä sinun tarvitse osata kaikkea valmiiksi, Luoto sanoo

– Moni asia intissä on omasta asenteesta kiinni. Ei myöskään kannata kuunnella liian vakavasti muiden intin käyneiden tarinoita ja muistaa se, että jokaisen palvelusaika on ainutlaatuinen. Luulin jo ennen palveluksen alkua, että moni kyseenalaistaisi intissä olemiseni. Totuus oli se, ettei palvelustovereistani kukaan koko palvelukseni aikana ihmetellyt miksi siellä olen ja moni heistä oli tukenani alusta asti, Piikkilä kertoo.

Hakuaika naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3. Katso hakuohjeet tästä.

´