Hyppää sisältöön

Lentoreserviupseerikurssille yli 800 hakijaa – mukana ennätysmäärä naisia

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 4.11.2022 10.19
Tiedote
Grob G 115E -alkeiskoulukone ilmassa.
Lentoreserviupseerikurssilaisten lentokoulutus tapahtuu Grob G 115E -alkeiskoulukoneilla.

Ilmavoimien 98. lentoreserviupseerikurssille saatiin määräaikaan mennessä yli 800 hakemusta. Naishakijoiden määrässä oli huomattavaa nousua. Luku ylitti 50 hakijan rajan ensimmäistä kertaa Ilmavoimien historiassa.

Kaikkiaan 825 hakijaa tavoittelee paikkaa heinäkuussa 2023 alkavalta lentoreserviupseerikurssilta. Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin hakijamäärä on vakiintunut 600 - 800 hakijan välille. Nyt saavutettu hakijamäärä lähentelee 2000-luvun ennätystä, joka on vuodelta 2016. Tuolloin hakemuksia saatiin kaikkiaan 847.

– Olemme syystäkin tyytyväisiä, vakuuttaa valintapäällikkö, majuri Otto Kinnunen. Tästä joukosta löydämme sekä laadullisesti että määrällisesti tarpeeksi henkilöitä, jotka täyttävät kriteerimme. Ensimmäinen ja tärkein osoitus motivaatiosta on se, että ilmaisee kiinnostuksensa jättämällä hakemuksen.

Kurssille hakeneiden naisten määrä nousi selvästi edellisvuodesta, ja oli Ilmasotakoulun rekrytointisektorin tietojen mukaan nyt korkeampi kuin koskaan aiemmin. Vapaaehtoista asepalvelusta haluaisi hakemusten perusteella tulla suorittamaan seuraavalle lentoreserviupseerikurssille kaikkiaan 53 naista. Viime vuonna heitä oli 41.

- Naisten kiinnostus maanpuolustukseen on ylipäätään lisääntynyt, eikä lentoreserviupseerikurssi ole poikkeus, kertoo majuri Kinnunen. Esimerkiksi viime vuonna naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakijoita oli ennätysmäärä, ja Puolustusvoimat koulutti reserviin 885 naista.

Ilmavoimien päätehtävää suorittamaan

Nuorten kiinnostus sotilaslentäjän koulutusta ja uraa kohtaan on säilynyt vuodesta toisen korkeana. Turvallisuusympäristössä tapahtunut muutos, erittäin korkea maanpuolustustahto sekä entistä kansainvälisemmät ja uuden hävittäjähankinnan myötä kiinnostavat tulevaisuudennäkymät vaikuttavat osaltaan siihen, että valinnat lentoreserviupseerikurssille päästään tekemään varsin edustavasta joukosta.

- Työn merkityksellisyys korostuu nyt entisestään, arvioi Kinnunen. Sotilasilmailussa on kuitenkin viime kädessä kyse maan puolustamisesta ja ennalta ehkäisevän pidäkkeen luomisesta. Hävittäjätorjunta on Ilmavoimien päätehtävä sotilaallisen kriisin aikana.

Lentoreserviupseerikurssi on ainoa väylä sotilaslentäjän ammattiin. Vain lentoreserviupseerikurssin suorittanut voi hakeutua Maanpuolustuskorkeakouluun Lentoupseerin koulutusohjelmaan, josta valmistuu ohjaajia Ilmavoimien, Maavoimien sekä Rajavartiolaitoksen tarpeisiin.

Valintojen toteutukseen maltillisia muutoksia

Hakijat läpikäyvät talven ja kevään aikana valintatestit, joihin kuuluu kuusi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa karsintaa tehdään muun muassa koulumenestyksen eli todistuksesta saatavien pisteiden perusteella. Hakijoille tieto ensimmäisen vaiheen tuloksista toimitetaan kuukauden sisällä hakuajan päättymisestä. 

Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin valintojen toteutusta ohjaa valintanormi. Se on asiakirja, joka sisältää tietoa pääsyvaatimuksista, kuvaukset hakumenettelystä ja eri valintavaiheista sekä avaa yleisellä tasolla valintaperusteita. Valintanormin päivitetty versio on tullut voimaan lokakuun lopussa. 

- Hakijan näkökulmasta suurin muutos koskee hakuaikaa, tarkentaa valintapäällikkö, majuri Otto Kinnunen. Sitä on aikaistettu puolella kuukaudella eli jatkossa hakemukset kurssille on toimitettava lokakuun 15. päivään mennessä.

Ilmasotakoulu kutsuu esikarsinnan läpäisseet hakijat valintojen toiseen vaiheeseen Tikkakoskelle. Tässä valintavaiheessa suoritetaan lihaskuntotestit sekä kognitiivista suorituskykyä mittaavat ja persoonallisuutta arvioivat testit.  Muut valintavaiheet etenevät siten, että lopulliset tiedot valinnoista lähetetään hakijoille kesäkuun puoliväliin mennessä.

Lentoreserviupseerikurssille valitaan kaikkiaan nelisenkymmentä henkilöä.

 

Lisätietoja: 
valintapäällikkö majuri Otto Kinnunen
[email protected]
p. 0299 800 (puolustusvoimien vaihde)

Rekrytointiasiantuntija Laura Kaipainen
[email protected]
p. 0299 800 (puolustusvoimien vaihde)

Linkit: 
intti.fi/lentajat 
https://intti.fi/web/intti/naisten-vapaaehtoinen-asepalvelus
Päivitetty valintanormi
 

´