Hyppää sisältöön

"Rankka, mutta opettavainen ja kiva vuosi", kertoo RUK:n käynyt Aino Vepsä

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 19.7.2022 10.13
Tiedote
Maastopukuinen sotilas, Aino Vepsä, vihreä baretti päässään katsoo kameraan.

Aino Vepsä suoritti Reserviupseerikoulussa talvikurssin eli RUK 259:n sotilaspoliisilinjalla sekä toimi kesäkurssin RUK260 kokelaana. Kesäkuun 16. päivä 2022 hän kotiutui varusmiespalveluksesta reservin vänrikkinä. Vepsä kertoi kokemuksistaan vuoden kestäneeltä armeija-ajalta, sekä siitä, mitä hyötyä hän uskoo johtajakoulutuksesta tulevaisuudessa olevan.

-    Minulle tämä vuosi on ollut tosi rankka, mutta myös opettavainen ja kiva. Olen saanut paljon uusia ihmisiä ympärilleni, uusia kavereita. Eritoten olen kasvanut ihmisenä, oppinut superpaljon itsestäni ja omasta aselajista sekä kaikesta maanpuolustukseen liittyvistä asioista, Aino Vepsä kertoi kotiutumisen alla.

Vepsä kertoo, että hänelle itselleen haasteellisinta oli kenties joukon edessä toimiminen. Siitäkin selvittiin.

-    Olen oppinut kouluttamaan ja toimimaan johtajana, ja etenkin toimimaan joukon edessä, mikä oli ehkä itselleni isoin haaste. Siis, että pystyy puhumaan ja kouluttamaan muita, eikä tarvitse jännittää joukon edessä. 

Reserviupseerikurssilta Vepsälle on eritoten jäänyt mieleen Kirkkojärven marssi ja muut, omien sanojensa mukaan ihanat, harjoitukset. 

– Kylmässä sai palella, mutta näin jälkikäteen… tosi hieno kokemus! Kurssilta sai paljon uusia ihania ystäviä ympäri Suomen, enkä heitäkään tule koskaan unohtamaan.
Johtajakaudelta ja ru-kurssilta saa myös opintopisteitä, joita Vepsällekin kertyi parisenkymmentä. Opintopisteet voidaan hyväksilukea jatko-opinnoissa. 

-    Se on tosi iso etu ja hyöty tulevaisuuden kannalta. Lisäksi myös tulevissa työpaikoissa katsotaan hyvällä sitä, että on suorittanut varusmiespalveluksen, olipa sen suorittanut joko ihan jääkäritasolla vai kokelastasolla, hän sanoo.

 

Reserviupseerikursseja järjestetään Haminassa, Reserviupseerikoulussa kaksi kertaa vuodessa. Kurssille tulee varusmiehiä johtajakoulutukseen ympäri Suomen eri joukko-osastoista. Tällä hetkellä on menossa RU-kurssi 260. Reserviupseerikoulu kuuluu Maasotakouluun.
 

´