Hyppää sisältöön

Tarkasta kuvausasetukset, saa laukaista - palvelus valokuvaajana

Kaartinjääkäri Joni Oksanen suorittaa varusmiespalvelustaan erityistehtävissä Pääesikunnassa Ruotuväki-lehden valokuvaajana. Hän kuuli kaveriltaan mahdollisuudesta palvella erityistehtävissä ja päätti hakea, taustanaan monen vuoden valokuvausharrastus.

Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä peruskoulutuskauden normaalisti käytyään Oksanen lähetettiin komennuspaikalle Pääesikuntaan. Tuore kaartinjääkäri jännitti uutta palvelusympäristöä.

– Vähän jännitti mennä paikkaan, jossa työskentelee kenraalien ja majurien keskuudessa, mutta hyvin tässä on pärjätty, Oksanen muistelee.

Parhaiksi puoliksi valokuvaajan tehtävässä Oksanen nimeää juttukeikat ja sen, että pääsee näkemään paljon erilaista sotilastoimintaa ja muita varuskuntia.

– Jos olisin jäänyt Vekaralle 165:n päivän jääkäriksi, niin en varmaan olisi käynyt kuvaamassa horneteja Rissalassa, hän naurahtaa.

Uutislehden valokuvaajan työ osaa olla melko haastavaa, sillä lehti ilmestyy 22 kertaa vuodessa, jonka lisäksi ilmestyy verkkoversio. Oksasen mukaan pitää pystyä sitoutumaan myös pitkiin työaikoihin.

– Välillä kuvaa ei tunnu löytyvän mistään ja deadlinet painaa päälle kissojen ja koirien kanssa. Päivät venyvät usein melko pitkiksi, sillä lehti pitää saada ulos ja nettiin täytyy saada jutut.

Erityistehtävissä palvelevien varusmiesten arkeen kuuluu taistelu- ja ampumaharjoituksia säännöllisesti järjestettävien koulutuspäivien muodossa. Valtaosa palvelusajasta täytyy kuitenkin omistaa komennuspaikalla tehtäville töille, minkä Oksanen nimeää yhdeksi merkittäväksi eroksi aiempaan palvelukseen Karjalan prikaatissa.

– Taistelukoulutusta ei ole hirveästi ollut. Pääosin teen toimistotöitä, mutta toisinaan käyn keikoilla kuvaamassa, kun joku muu tetsaa, Oksanen hymähtää.

Kiinnostuitko valokuvaajan tehtävästä?

´