Hyppää sisältöön

Kuva Puolustusvoimat, Valtteri Nevalainen.

Maanpuolustuksen näköalapaikalla

Ruotuväki-lehdessä toimittajana palvelustaan suorittavan korpraali Alberto Politin päivät ovat hyvin vaihtelevia: juttukeikkojen yhteydessä tutuksi ovat tulleet niin ruudintuoksuinen Rovajärvi kuin Rannikkolaivaston sotalaivatkin.

Kuva Puolustusvoimat, Helmi Saarela.

Korpraali Politi päätti hakea erityistehtäviin toimittajaksi, koska ajatteli sen olevan kiinnostava ja hyödyllinen tapa suorittaa varusmiespalvelus. Kipinä toimittajan työhön oli syttynyt jo aikaisemmin, ja hänellä olikin alalta aiempaa työkokemusta.

– Harrastan partiota ja olin ennen palvelustani kirjoitellut juttuja erilaisiin partiolehtiin. Toivoisin tulevaisuudessa työskenteleväni urheilun parissa esimerkiksi urheilutoimittajana, ja seitsemän kuukauden kokemus toimittajan työstä Ruotuväessä on varmasti hyödyksi myöhemmässä elämässä, Politi pohtii.

Uutinen ei synny itsestään

Ruotuväessä toimittajan jokainen päivä on erilainen. Pääsääntöisesti päivät jakautuvat toimisto- ja keikkapäiviin, ja valmis juttu vaatii taustalleen monivaiheisen työprosessin.

– Jutun tekeminen lähtee tiedonkeruuvaiheesta, jonka aikana esimerkiksi haastattelen henkilöitä joko kentällä tai puhelimitse. Kun haastattelut on tehty ja taustatietoa kerätty, alkaa jutun kirjoittamisvaihe. Ennen julkaisua printissä tai verkossa juttu käydään vielä läpi esimiesten kanssa, ja siihen tehdään viimeiset muokkaukset, Politi valottaa lehtijutun syntyprosessin kulkua.

Varsinaisen uutistyön ohella päiviin Ruotuväessä sisältyy muun muassa kokouksia, joissa suunnitellaan tulevia julkaisuja. Uutuutena mukaan tehtäviin on tullut myös nykyviestinnässä yhä merkityksellisemmäksi muodostunut sosiaalinen media. Ruotuväki varusmiehineen onkin aktiivisesti mukana kaikissa yleisimmissä sosiaalisen median palveluissa Instagramia ja Snapchatia myöten.

Tien päällä hymy huulilla

Politi on kokenut palveluksen Ruotuväessä erittäin mielekkääksi. Tehtävät ovat olleet ennen kaikkea huomattavasti monipuolisempia kuin hänen aiemmat kokemuksensa toimittajan töistä. Erityisesti liikkuva työ on ollut Politin mieleen.

– Parasta on ollut päästä reissaamaan ympäri Suomea ja käymään tapahtumissa ja paikoissa, joissa varusmiespalveluksessa ei yleensä ole mahdollisuutta vierailla. Olen myös päässyt tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä ja saanut kontakteja tulevaisuutta varten. Olen haastatellut esimerkiksi Maavoimien komentajaa ja puolustusministeriä ja päässyt matkustamaan sotalaivoilla.

Politi suosittelee toimittajan tehtäviä lämpimästi.

– Ruotuväki on palveluspaikkana erinomainen, ja palveluksesta saa tällä tavoin todella paljon irti. Kokemukseni mukaan erityistehtävissä palvelevat ovat yleisestikin erittäin tyytyväisiä tehtäviinsä, ja moni korostaa, että näissä hommissa näkee täysin erilaisen puolen Puolustusvoimista, Politi kehuu.

Kiinnostuitko Ruotuväen toimittajan tehtävästä?

´