Hyppää sisältöön

Panssarivaunumies, Leopard 2A4-2A6

Jalkaväen panssarikoulutushaaran miehistötehtävä.

Panssarivaunun miehistö käyttää tehtävänsä mukaisesti joko tähtäämiseen tai tähystämiseen kuvanmuodostukseltaan optisia tai sähköoptisia laitteita kuten kaukoputkia, kiikareita, periskooppeja tai heijastustähtäimiä.

Panssarivaunu on tela-alustainen, panssariteräksestä valmistetulla itsekantavalla rungolla varustettu panssariajoneuvo, jotka jaetaan taistelu-, rynnäkkö-, viesti-, evakuointi-, ilmatorjunta- ja kuljetuspanssarivaunuihin. Taistelupanssarivaunuilla tuhotaan esimerkiksi toisia panssarivaunuja, jalkaväkeä ja tuliasemia.

Ajajan on osattava panssarivaunun rakenne ja huolto. Ajaja koulutetaan toimimaan taistelu- tai rynnäkköpanssarivaununryhmän jäsenenä, osin myös muiden vaunumiesten tehtävien (ampuja, lataaja) osalta ristiin. 

Panssariajoneuvon erityislupakurssin ajokorttivaatimuksena on B-luokan voimassa oleva siviiliajokortti sekä näkövaatimukset ryhmän 2 mukaisesti. Koulutettavalta edellytetään myös teknisten yksityiskohtien omaksumiskykyä ja kykyä toimia pienryhmässä; melun, suljetun tilan ja ahtaiden paikkojen sekä kohtalaista stressinsietokykyä. 

Rajoittavana tekijänä tehtävään on kuljettajakoulutuskelpoisuuden puute esimerkiksi terveystietojen tai liikennerikkomusten takia.

Koulutettava voidaan valita myös koulutushaaransa valmiusjoukkotehtävään.
 


Saapumiserä Tammikuu, Heinäkuu
Palveluksen kesto 347 päivää
Joukko-osasto Maavoimat, Jääkäriprikaati, Karjalan prikaati, Panssariprikaati
Paikkakunnat Vekaranjärvi, Kouvola, Parolannummi, Hattula, Sodankylä

 
´