Hoppa till innehåll

Beväringarnas slutenkät uppvisar det bästa resultatet i historien

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 21.6.2023 15.29 | Publicerad på svenska 29.6.2023 kl. 13.44
Pressmeddelande
Kaksi taisteluvarustuksessa olevaa varusmiestä hymyilee.

Totalresultatet av slutenkäten för de beväringar som hemförlovades i juni 2023 var det bästa genom tiderna. De högsta vitsorden har de hemförlovade beväringarna gett den allmänna försvarsviljan, beväringscheferna samt Försvarsmaktens personal.

Vid slutet av sin tjänstgöring besvarar beväringarna en slutenkät, där de bedömer sin tjänstgöringstid på en skala mellan 1 och 5. De högsta vitsorden gav de beväringar som hemförlovades i juni den allmänna försvarsviljan (4,5), Försvarsmaktens personal (4,3) samt officersaspiranterna (4,3). Medeltalet för de tjugo delområdena i slutenkäten var 3,9, vilket är det bästa totalresultatet hittils.

Även gruppsammanhållningen (4,0), den egna truppens krigstida prestationsförmåga (4,0) samt arbets- och tjänstgöringssäkerheten (4,0) fick höga vitsord av de hemförlovade. Som helhet betraktad gav de hemförlovade sin armétid vitsordet 4,2.

Responsenkäterna spelar en betydande roll då verksamheten utvecklas

Då man undersöker totalresultaten av slutenkäterna på lång sikt, kan man se att en uppåtgående trend har varit förhärskande redan under flera års tid. Resultaten av enkäten analyseras vid Försvarsmakten på alla nivåer från Huvudstaben till grundenheterna.

Huvudstabens utbildningschef, överste Kari Pietiläinen betonar betydelsen av responsenkäterna, då det gäller att utveckla beväringsutbildningen.

-Responsenkäterna spelar en viktig roll i utvecklingen av utbildningen. Genom dem får vi värdefull information om beväringarnas synpunkter på sin tjänstgöringstid. Det bästa resultatet av slutenkäten genom tiderna visar att de åtgärder som genomförts har haft betydelse. De resultat som man nu har fått ska analyseras och på basis av analysen ges rekommendationer för hur utbildningen kan förbättras även framöver, säger Pietiläinen.

Förutom genom slutenkäten samlar man också in respons av beväringarna vid övergången mellan de olika utbildningsskedena. Dessa periodenkäter gör det möjligt att behandla utvecklingsobjekt som lyfts fram redan medan tjänstgöringen pågår.

Nästa kontingent inleder sin tjänstgöring på måndag 3.7. I kontingenten inleder totalt ca 11 500 beväringar och kvinnor som gör frivillig militärtjänst sin tjänstgöring.

Läs också: Över 8600 beväringar till reserven från Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet - Försvarsmakten (puolustusvoimat.fi)

´