Katse verkkoviestinnän tulevaisuudessa
Pääesikunnan viestintäosastolla projektiassistenttina palveleva korpraali Valtteri Manninen on viestinnän moniosaaja. Hän hallitsee tehtävät verkkosivujen ylläpidosta sujuvaan kirjalliseen sisällöntuotantoon.
Palveluksensa Dragsvikissa aloittanut korpraali Manninen kuuli erityistehtävistä peruskoulutuskauden oppitunnilla. Nyttemmin Santahaminaan ja Pääesikuntaan siirtynyt Manninen nauttii monimuotoisista ja haasteellisista palveluspäivistään projektiassistenttina Puolustusvoimien verkkoviestintäpäällikön suorassa alaisuudessa.
– Tehtäviini kuuluu paljon kehitystyötä, esimerkiksi Puolustusvoimien verkkosivujen ja juuri uudistuneen intranetin rakentamista ja sisällöntuotantoa. Lisäksi neuvon henkilökuntaa useissa verkkoviestinnällisissä asioissa ja ongelmissa sekä puhelimitse että kädestä pitäen. Viikoittain osallistun myös erilaisiin kokouksiin, laadin pöytäkirjoja ja hoidan muita assistentin tehtäviä, Manninen kertoo toimenkuvastaan.
Haasteita ja hienoja hetkiä
Manninen on yllättynyt projektiassistentin tehtävien monipuolisuudesta ja palkitsevuudesta.
– On ollut mahtavaa päästä mukaan toteuttamaan valtakunnallista viestintää näin laajassa ja vaikutusvaltaisessa organisaatiossa. Työ on ollut vastuullista ja älyllisesti stimuloivaa, ja koen oppineeni valtavan paljon uutta esimerkiksi julkaisujärjestelmistä ja verkkoviestinnästä kokonaisuutena. Erityisen mielekästä on ollut yhteistyö muiden taitavien viestintäosaston varusmiesten kanssa. Työympäristöstä saa virikkeitä, eikä projektien kanssa tarvitse tuskailla yksin. Meillä on osastolla todella hyvä yhteishenki ja sopiva pilke silmäkulmassa – naurua ei tarvitse pidätellä vaikka maanpuolustus vakava asia onkin, Manninen hymyilee.
Asenne ratkaisee
21-vuotias Manninen saapui suorittamaan varusmiespalvelustaan kesken yliopisto-opintojensa Skotlannissa. Glasgow’n yliopistossa yhteiskuntatieteitä pääaineenaan Business & Management vuoden opiskellut Manninen kehottaa hakeutumaan rohkeasti erityistehtäviin ja vaikkapa projektiassistentiksi, mikäli kiinnostusta IT- ja viestintäalaan riittää.
– Projektiassistentiksi voi hyvin hakeutua, vaikkei olisikaan suoranaista alan koulutusta – yleissivistävä koulutustausta ja opintojen kautta kehittynyt systemaattisuus sekä kyky omaksua uusia asiakokonaisuuksia auttavat tehtävässä. Tärkeintä on skarppi ja innokas asenne. Myöskään järjestelmällisyydestä, tarkkuudesta ja kielellisestä lahjakkuudesta ei ole ainakaan haittaa, muun muassa tiedotteita kirjoittava ja ruotsinkielisiä tekstejä kääntävä Manninen luettelee.