Mikon polku korkeakouluharjoittelijasta varusmiespalvelukseen erityistehtävään
Mikko suorittaa tällä hetkellä varusmiespalvelustaan erityistehtävässä ohjelmoijana. Lue Mikon polusta Puolustusvoimien palveluksessa.
Olen koulutukseltani ylioppilas ja minulla on opiskelupaikka korkeakoulussa sähkötekniikan koulutusohjelmassa. Olen erittäin kiinnostunut IT-alasta, robotiikasta ja matematiikasta. Kuulin avoinna olevasta korkeakouluharjoittelijan paikasta Puolustusvoimien palvelukeskuksessa lähipiirin kautta ja päädyin hakemaan tehtävää ennen varusmiespalvelustani. Työskentelin harjoittelussa 3,5 kuukautta automatisoinnin ja analytiikan parissa.
Harjoittelun jälkeen varusmiespalvelukseen mennessäni hakeuduin ohjelmoijan erityistehtävään Puolustusvoimien palvelukeskukseen eli käytännössä vastaavaan tehtävään kuin harjoitteluaikanani. Tehtävän nimike ohjelmoija on vähän harhaanjohtava, koska varsinaista ohjelmointia tehtävään ei juurikaan sisälly.
Olen viihtynyt tehtävässä hyvin. Hyvinä puolina näen sen, että varuskunnassa muiden lähtiessä metsään harjoitukseen, minä lähden Palvelukeskukseen suorittamaan palvelustani tai tällaisena poikkeusaikana teen kyseiset tehtävät työpisteelläni Onttolassa. Huonona puolena on, että minulla ei ole tällä hetkellä tupakavereina muita erityistehtävissä olevia varusmiehiä, joten tehtävässä ja kasarmilla ollessa on vähän yksinäistä.
Yhtenä mielenkiintoisena projektina on ollut esimerkiksi henkilökunnan matkalaskujen päivärahojen tarkastuksen hoitavan robotin kehittäminen. Tällöin henkilökunnan ei tarvitse käyttää työaikaansa päivärahojen tarkastukseen lainkaan.
Tärkeimpinä ominaisuuksina tehtävässä tarvitaan kärsivällisyyttä, huolellisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Kenelläkään ei ole osaamista tällaiseen tehtävään kovin paljoa tullessaan. Tehtävässä tarvitaan siis nopeaa oppimiskykyä ja ymmärrystä siihen, että kun prosessi saadaan valmiiksi, niin sen kehittäminen uuteen muotoon alkaa lähes saman tien. Tehtävässä on myös hyvä pystyä syventymään ison kokonaisuuden sijaan oman osa-alueensa kehittämiseen.
Haastavana asiana näen erityistehtävään aloittaessa erilaisiin olosuhteisiin sopeutumisen. Suoritin peruskoulutuskauden Kainuun prikaatissa ja tällä hetkellä majoitun Pohjois-Karjalan rajavartiostossa. Molemmissa joukko-osastoissa on eri tyyppiset säännöt, jotka täytyy oppia nopeasti. Pinkka, punkka ja esimerkiksi puhelimen käyttösäännöissä on eroa. Kiinnioloviikonlopuissa on haastavaa, kun ei ole juurikaan tekemistä, mutta toisaalta pystyn tekemään esim. omia opintojani. Tämän vuoksi on myös tärkeää hankkia kuntoisuuslomia esim. liikunnasta vapaa-ajalla tai hyvästä työstä Palvelukeskuksessa, jolloin voi olla kiinnioloviikonlopun sijaan vapaalla.
Parasta tehtävässä on ollut hyvät ruoat sekä varusmiespalveluksen muoto, joka on täysin erityyppinen perinteiseen palvelukseen verrattuna. Käytännössä vain majoittuminen ja virka-ajan ulkopuolinen ruokailu tapahtuvat kasarmialueella. Palveluksen suoritustapa on itselleni tällä tavoin paljon helpompikin.
Suosittelen tätä tehtävää kaikille analytiikan ja robotiikan alasta kiinnostuneille. Erityistehtävässä saa oppia ja tehdä uudenlaisia tehtäviä sekä haastaa itseään prosesseissa. Ja harjoittelusta ja erityistehtävästä voi tulla myös opintopisteitä tuleviin insinööriopintoihin.