Hyppää sisältöön

Yhä useampi reserviläinen harjoittelee syksyllä kansainvälisten kumppanien kanssa

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 14.10.2022 16.07
Tiedote

Puolustusvoimat jatkaa kesällä aloitettua aktiivista harjoitustoimintaa yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa syksyn aikana. Aktiivinen ja jatkuva kansainvälinen harjoitustoiminta on osoitus kumppanimaiden sitoutumisesta yhteistyöhön Suomen kanssa epävakaassa kansainvälisessä turvallisuusympäristössä.

Puolustusvoimien tämän vuoden kansainvälistä koulutus- ja harjoitussuunnitelmaa täydennettiin toukokuussa kahdellakymmenellä uudella tai muuttuneella harjoituksella. Lokakuussa suunnitelmaa tarkennettiin vielä neljän Maavoimien harjoituksen osalta.

Syksyn harjoituskaudella kansainväliset kumppanit osallistuvat muun muassa puolustushaarojen tärkeimpiin aselaji- ja päättöharjoituksiin. Puolustusvoimat sai lisää määrärahoja reserviläisten kertausharjoituttamiseen tälle vuodelle. Harjoituksiin osallistuu loppuvuoden aikana noin 10 000 reserviläistä aiemmin suunnitellun lisäksi.

Syksyn harjoitustoiminnassa onkin mukana huomattava määrä reserviläisiä, jotka saavat arvokasta kokemusta yhteistoiminnasta kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Pääosa syksyn täydentävästä harjoitustoiminnasta toteutetaan Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ruotsin kanssa. Tätä täydentää Ranskan, Saksan, sekä Nato- ja JEF-kehyksessä tehtävä koulutus- ja harjoitustoiminta.

- Kansainvälistä harjoitusyhteistyötä on tehty tiiviisti kesän aikana. Kokemukset harjoituksista ovat olleet erittäin hyviä ja ne ovat palvelleet niin omien joukkojen koulutusta kuin harjoituksiin osallistuneiden kumppanimaiden joukkojen vaatimuksia. Lisäksi harjoitustoiminta on parantanut kumppanien ymmärrystä Puolustusvoimista ja Suomen erityispiirteistä. Syksyn harjoitustoiminnassa painotetaan reserviläisten harjaantumista omissa poikkeusolojen tehtävissä. Tässä yhteydessä yhä useampi reserviläinen harjoittelee meidän kansainvälisten kumppaniemme kanssa, toteaa koulutuspäällikkö eversti Kari Pietiläinen Pääesikunnasta.

Harjoitustoimintaa koko Suomen alueella

Maavoimat jatkaa harjoitusten järjestämistä Lounais- ja Pohjois-Suomen alueilla. Harjoituksien tavoitteena on Maavoimien joukkojen yhteistoimintakyvyn, toimintatapojen ja tulenkäytön kehittäminen kansainvälisten joukkojen kanssa.

Merivoimat jatkaa erittäin vilkkaan kesän harjoitustoiminnan jälkeen harjoitusten järjestämistä rannikolla, Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Harjoitustoiminnassa korostuu yhteistoimintakyky, valmius, taistelunjohtaminen, meriliikenteen suojaaminen sekä yhteinen tilannekuva kumppaneiden kanssa.

Ilmavoimat jatkaa harjoitus- ja koulutustoimintaa pääosin Pohjois- ja Keski-Suomen alueilla. Harjoitustoiminnan tavoitteena on kehittää Ilmavoimien suorituskykyä kumppaneiden kanssa syksyn harjoituksissa. Lisäksi Ilmavoimat jatkaa Cross Border Training -yhteistyötä pohjoisessa Ruotsin ja Norjan kanssa.

Puolustusvoimat tiedottaa tarkemmin koulutus- ja harjoitustapahtumista lähempänä niiden ajankohtia tai niiden kuluessa.

´