Hoppa till innehåll

Stridsövningen Sapeli 23 i huvudstadsregionen och Östra Nyland 26.5–2.6.2023

Gardesjägarregementet
Utgivningsdatum 19.5.2023 14.17
Pressmeddelande
Kuvassa vuoden 2022 Sapeli-harjoituksen taisteluvaihe. Varusmiehet ampuvat aseella metsämaastossa puun suojasta.

Stridsövningen Sapeli 23 som leds av Gardesjägarregementet, ordnas i huvudstadsregionen och i Östra Nyland 26.5–2.6.2023. Övningen äger rum i Helsingfors, Vanda, Borgå, Träskända, Sibbo, Tusby, Lovisa och Borgnäs. Övningen leds av kommendören för Gardesjägarregementet, överste Asko Kopra.

Stridsövningen Sapeli 23 är slutkrigsövning för de beväringschefer som inledde sin tjänstgöring i juli ifjol, för Beredskapsenhetens beväringar och militärförarna samt för de beväringar som utbildas för manskapsuppgifter, som inledde sin tjänstgöring i januari.

Övningens totala styrka uppgår till ungefär 800 soldater och består av reservister, beväringar och personal. I övningen deltar också trupper från Pansarbrigaden och Gränsbevakningsväsendet.

I stridsövningen Sapeli 23 ingår även en luftförsvarsövning under vilken flygbuller kan förekomma i Helsingfors och i Östra Nyland mellan tisdagen 30.5. och onsdagen 31.5. 

Övningstrupperna är iförda stridsutrustning, inklusive stormgevär. Målavdelningarna kan även använda civila kläder. Personalen bär gula varselvästar ovanpå terrängdräkten. I övningen deltar över 200 fordon. En del av fordonen är bepansrade. 

Vid vissa av övningsobjekten används övningsammunition, som kan föranleda buller i närheten av dem. Vi publicerar närmare information om platser och tidpunkter i bullermeddelandet under veckan 21.

Huvudmålsättningen för övningen är att stärka Gardesjägarregementets truppers beredskap och prestationsförmåga i krävande stridsuppgifter i bebyggda områden och vid sydkusten.

Slutkrigsövningen Sapeli som ordnas två gånger per år för de trupper som regementet producerar, är en krävande helhet, både för den anställda personalen och för de beväringar som kommer att hemförlovas i slutet av juni. Genom att öva i ett stort område skapar man situationer där trupperna som är utbildade för strid i bebyggda områden får tillämpa vad de lärt sig också i områden utanför tätorterna.

För medierna
Mediernas representanter hälsas välkomna till den mediedag som hålls i Sköldvik, Borgå den 31.5.2023, då det också är möjligt att bekanta sig med övningen. Man kan anmäla sig till mediedagen genom att kontakta övningens informatör (kontaktuppgifter finns nere på sidan). Anmälningar tas emot fram till den 29.5.

Närmare information om övningen ges av: informatör Lotta Laaksonen +358 299 421 233, [email protected]

Du kan följa med övningen via sociala medier genom hashtaggen #Sapeli23
 

 

´