Hyppää sisältöön

Försvarsmakten uppmanar rekryter att vaccinera sig – möjligt att få vaccin också i början av tjänsten

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 10.12.2021 14.14
Pressmeddelande

Försvarsmakten rekommenderar att vacciner tas, men kräver inte EU:s covidintyg från rekryter som inleder tjänstgöringen. Försvarsmakten förbereder sig för att vaccinera alla beväringar mot coronaviruset och influensaviruset från och med januari 2022.

Försvarsmakten gör allt som står i dess makt för att tillhandahålla en säker värnplikt. Att ta vaccin är viktigt eftersom garnisoner tjänar många människor från hela Finland. I gemensamma utrymmen är risken för infektion hög. 

Genom att ta vaccinet nu får du EU:s covidintyg snabbt och njuter av de möjligheter som är viktiga för dig, som att spendera din fritid under din kommande tjänstgöring. 
                                         
Ta med dig en skärmdump av Omakanta-tjänsten eller en utskrift på EU:s covidintyg eller övriga vaccinationsuppgifter från Omakanta. Det är viktigt att du har med dig information om när du har fått vaccinet. Tidpunkten för den andra och möjliga tredje vaccindosen beror på den tidigare vaccinationen och denna information överförs inte från QR-koden. Presentera denna information för sjukvårdspersonal när du anländer till garnisonshälsocentralen. Andra inom Försvarsmakten kommer inte att fråga dig om vaccinationsinformation.

Vaccinationsdata behövs i vaccinationsarrangemangen, eftersom en ampull innehåller vaccin till flera personer. Ett lämpligt antal vaccindoser bör därför finnas tillgängliga för samma vaccinationsdatum, så att inga doser slösas bort och det finns tillräckligt med vaccin för så många personer som möjligt.

Genom att vaccinera skyddar du dig själv, dina tjänstekamrater samt nära och kära. Tillsammans skapar vi en säker tjänstgöring. 

För mer information om vaccination, vänligen kontakta garnisonens hälsocentral.