Hyppää sisältöön

Reccex 23 päättyy perjantaina

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 7.9.2023 15.28
Tiedote
Kuvassa kolme Reccex 23 -harjoitukseen osallistunutta sotilasta suojavarustuksessa

CBRN-tiedusteluharjoitus Reccex 23 päättyy perjantaina 8. syyskuuta, kun harjoitukseen osallistuneet reserviläiset kotiutetaan ja pohjoismaiset joukot suuntaavat paluumarsseille. Kaksiviikkoisen harjoituksen aiheena oli kemiallisten, biologisten, radiologisten, ydinperäisten ja räjähtävien uhkien (CBRNE-uhat) torjuminen sekä niiden rajoittaminen kansainvälisessä kehyksessä.

Yhteispohjoismainen harjoitusjoukko toimi Etelä- ja Lounais-Suomen alueella ja harjaantui vaativiin suojelutiedustelun, näytteenoton ja analysoinnin sekä henkilöstön ja materiaalin puhdistamisen tehtäviin. Yhdessä viranomaisten sekä turvallisuuden ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa toteutetut harjoitustilanteet harjaannuttivat joukkoja vastaamaan monipuolisesti ja laaja-alaisesti nykyaikaisiin uhkiin.

Harjoituksen johtaja everstiluutnantti Aleksi Punnala (yllä kuvassa) on tyytyväinen saavutettuihin tuloksiin, mutta toki myös kehityskohteita löytyi tulevia harjoituksia silmällä pitäen.
- Oli hienoa nähdä harjoituksen lopussa neljän pohjoismaan sotilaista harjoituksen aikana muotoutunut ammattitaitoinen ja yhtenäinen joukko. Harjoitus osoitti jälleen konkreettisesti suomalaisten reserviläisten ja ammattisotilaiden erinomaisen motivaation ja osaamisen. 
- Harjoittelu muiden viranomaisten kanssa niiden omassa toimintaympäristössä luo parhaalla tavalla valmiuksia toimia yhdessä. Nyt lisähaasteen harjoitteluun toi ulkomaisten joukkojen mukana olo, mutta siitä haasteesta selvittiin erinomaisesti, Punnala jatkaa.

Kuvassa tullimies, poliisi ja tanskalainen sotilas.
Viranomaisyhteistyö oli yksi harjoituksen teemoista.

Kuvassa palomestari ja tanskalainen sotilas neuvottelemassa. Taustalla näkyy muuta harjoitusjoukkoa.

Harjoitusjoukot poistuvat Säkylästä perjantaina 8. syyskuuta, jolloin noin 15 ajoneuvon marssiosasto liikkuu etelään Uudenmaan suuntaan teillä 213, E63, VT2 ja E18. Noin 25 ajoneuvon marssiosasto suuntaan puolestaan Säkylästä pohjoiseen Pohjanmaan suuntaan teillä 204, KT43, VT2 ja E8. Marssiosastot koostuvat pääasiassa maasto- ja siviiliajoneuvoista sekä muutamilla kuljetuspanssariajoneuvoista. Maanteillä osastojen marssinopeudet ovat 80–100 km/h, mikä saattaa vaikuttaa ajoittain liikenteen sujuvuuteen.

Palaa tunnelmiin harjoitussivustolla tai sosiaalisen median kanavilla #Reccex23.

Kuvassa Kampin kauppakeskus, jonka edustalla on harjoitusjoukkoa.

´