Hyppää sisältöön

Korona kasvatti poistumaa alkuvuodesta

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 20.6.2022 14.03
Tiedote
kuva jossa varusmies vastaanottaa varusteita varusvarastolla

Koronatilanteen heikkeneminen vuoden alussa haastoi yhteiskunnan ja Puolustusvoimat. Tämä johti poikkeuksellisen korkeaan varusmiespalveluksen keskeyttämisten määrään vuoden ensimmäisillä viikoilla.

Keväällä 2022 koronatilanne yhteiskunnassa heikentyi, mikä heijastui myös varusmiespalveluksen keskeyttämisiin Puolustusvoimissa. Tammikuussa palveluksensa aloittaneesta saapumiserästä selvästi suurempi osa keskeytti palveluksen kuin aikaisempien vuosien tammikuun saapumiseristä. 

Tammikuussa 2022 palveluksen aloittaneesta saapumiserästä palvelus keskeytettiin hieman yli 19 prosentilla. Yleisin keskeyttämisen syy on ollut palveluskelpoisuusluokan muutos E-luokkaan. Keskeytyksiä oli noin kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2021 tammikuun saapumiserässä.

Sota Ukrainassa ei ole vaikuttanut keskeytysten määrään. Suuri osa keskeytyksistä tapahtui alokasjakson aikana palveluksen alkuviikoilla tammi-helmikuussa. Alokasjakson jälkeen poistuma oli hieman alle 13 prosenttia ja seuraavien kolmen koulutusjakson aikana poistuma kasvoi noin seitsemän prosenttiyksikköä. Saapumiserällä 1/21 vastaava nousu oli noin kuusi prosenttiyksikköä.

Seuraavan saapumiserän valmistelut käynnissä 

Puolustusvoimien tavoitteena on palata asevelvollisten koulutuksessa normaaleihin koulutus- ja lomajärjestelyihin mahdollisimman pian.

Varotoimenpiteenä seuraavan saapumiserän palvelus aloitetaan edelleen siten, että kaikilla varusmiespalveluksessa olevilla on palveluksen aloittamisen yhteydessä 12 päivän yhtäjaksoinen palvelus ilman VMP-jaksoa tai muita lomia. Palvelus toteutetaan erillisissä osastoissa, joiden koulutusta jatketaan joko ilman koronarajoituksia tai mikäli koronatilanne heikkenee, palauttamalla paikallisesti tarpeellisia kororanajoituksia. 

Seuraavan saapumiserän aloittaessa heinäkuussa kiinnitetään erityistä huomiota asevelvollisten sopeutumiseen ja jaksamiseen heti palveluksen ensimmäisistä päivistä alkaen. Puolustusvoimat laajentaa keväällä 2022 aloitettujen uusien jaksopalautteiden käyttöä loppuvuoden 2022 aikana koskemaan kaikkia varusmieskoulutusta antavia perusyksiköitä. Jaksopalautteet mahdollistavat koulutuksen ja palveluksen järjestelyiden kehittämisen jo palveluksen aikana.