Hyppää sisältöön

Ruotuväki firade jämna år i europeiskt sällskap

Press- och informationsavdelningen
Utgivningsdatum 7.10.2022 12.37
Pressmeddelande

Tidningen Ruotuväki, som ges ut av Försvarsmakten, firar 60-årsjubileum i år. För att fira jubileet stod Ruotuväki värd för Europeiska militärtidskriftsförbundets årsmöte i Finland den 4-7 oktober. Ruotuväkis "fadder", det vill säga TK-Tiedotuskilta ry (TK-informationsgillet), fyller också jämna år. Gillet grundades för 30 år sedan. Ruotuväki och TK-Tiedotuskilta ordnade på torsdag tillsammans ett internationellt seminarium om militärjournalistik.

Republikens president Sauli Niinistö skickade sin hälsning i samband med jubileumsevenemanget som anordnas i anslutning till seminariet.

Enligt Niinistö har Ruotuväki och TK-Tiedotuskilta utmärkt sig genom att höja försvarsandan. "För er del ska ni tackas för att finländarnas vilja att försvara sitt land är högre än på decennier."

"Omvandlingen av traditionella medier har medfört utmaningar även för er. Men det måste vara kvaliteten som gör att Ruotuväki för närvarande är den enda nationella tidningen i liknande skala som produceras av värnpliktiga i Europa. Redaktionens arbete väcker också internationellt intresse", säger Niinistö i sin skriftliga hälsning.

Ruotuväki, som publicerats sedan 1962, har utbildat långt över tusen reservister inom kommunikationsbranschen under sin historia. Den månatliga upplagan av tidningen är cirka 20 000. Dessutom producerar Ruotuväki dagligen innehåll för webben och sociala mediekanaler. Den tryckta tidningen är tabloidstor och har 48 sidor

– Än i dag är många av Ruotuväkis reservister anställda av finländska medier eller i andra betydande positioner. Den här yrkesgruppen är ett bevis på den kompetens som det finländska värnpliktssystemet producerar, säger chefredaktör Mikko Ilkko.

TK-Tiedotuskilta grundades 1992 och vårdar arvet efter Försvarsmaktens informationsverksamhet under krigstid. Till den kan personer som har fått övning i kristidskommunikation ansluta sig.

Initialerna i namnet TK-Tiedotuskilta TK härstammar från de krigstida TK-männen som spelade in krigshändelser genom att skriva, fotografera och göra filmer. Flera av gillets medlemmar har tjänstgjort som beväringar vid Ruotuväki på Huvudstabens kommunikationsavdelning.

Europeiska militärtidningsförbundet (European Military Press Association) är en organisation som grundades 1977 med cirka hundra medlemmar som arbetar inom europeisk militärpress. 30 deltagare anlände till Finland för årsmötet, där bland annat det finska värnpliktssystemet presenterades.

Mer information: Chefredaktör Mikko Ilkko, tfn 0299 500 715
 

´