Hoppa till innehåll

Höstens luftvägsinfektionsläge inom Försvarsmakten

Försvarsmakten
Utgivningsdatum 20.9.2024 13.32
Pressmeddelande

Försvarsmakten har under hösten drabbats av flera olika sjukdomar som kan ge luftvägsinfektioner, bland annat adenovirus, som till skillnad från vanliga adenovirusepidemier har orsakat svåra symtom och lett till sjukhusvård hos en del av beväringarna. Förutom adenovirus cirkulerar även mycoplasma, corona och kikhosta. Försvarsmakten har beredskap för situationen och vi följer noggrant med smittläget vid garnisonerna för att trygga beväringarnas och personalens tjänstgöring och hälsosäkerhet.


Garnisonsförhållandena utgör specialla utmaningar när det gäller spridning av olika sjukdomar. Smittsamma sjukdomar, såsom adenovirus, sprids lätt i garnisonsförhållanden, där beväringarna övernattar i stugor för flera personer och har omfattande kontakt med varandra under utbildning och på fritiden. Inkubationstiden för adenovirus (upp till 14 dagar) och symtomfria bärare av sjukdomen innebär utmaningar för att begränsa spridningen av sjukdomen.

Försvarsmakten har förberett sig för situationen och truppförbanden har vid behov vidtagit åtgärder för att begränsa smittspridningen, vilka redan prövats under coronapandemin. Syftet med åtgärderna är att göra det möjligt att noggrannare följa upp beväringar med symtom och att förhindra att sjukdomar sprids vid garnisonerna. De åtgärder som vidtas varierar från truppförband till förband, men omfattar i allmänhet till exempel följande:

•    effektiverad hygien: Ökad handtvätt och desinficering, användning av munskydd och andra effektiva åtgärder, vilka man lärde sig under coronaepidemin
•    effektiverad städning: ökad städning och renhållning av garnisonsfastigheterna på alla nivåer
•    upprättandet av bäddavdelningar: För sjuka beväringar upprättas bäddavdelningar som ger rätt förutsättningar för återhämtning
•    noggrannare gruppindelning: Noggrannare indelning av beväringarna i olika avdelningar för att förhindra smittspridning
•    begränsning av fritid och permissioner vid behov: Beväringars permissioner och ledighet kan vid behov begränsas
•    informationsspridning: Information om epidemiläget och åtgärderna har aktivt delats ut till beväringar, tjänstemän och samarbetspartner i garnisonsområdena. 


Försvarsmakten strävar efter att agera ansvarsfullt i all sin verksamhet, och alla parters ansvarsfulla verksamhet har en central roll i hanteringen av epidemier. Genom att följa de anvisningar som ges och omedelbart rapportera symtom kan smittkedjor brytas så snabbt som möjligt. Syftet med åtgärderna är också att förhindra att sjukdomar sprids utanför garnisonerna, och då är det kanske inte möjligt att skicka sjuka värnpliktiga på permission eller hem för att där smittas.

Trots de åtgärder som vidtagits på grund av smittsamheten hos sjukdomarna och inkubationstiderna har det förekommit många sjukdomsfall i förhållande till antalet beväringar, till exempel vid Kajanalands brigad. På grund av det för tillfället stora antalet sjuka kan mottagningarna vid garnisonens hälsostationer ha varit överbelastade. De utmaningar som hela samhället står inför när det gäller hälso- och sjukvårdens resursläge återspeglas också inom försvarsmakten, men vi arbetar aktivt för att rekrytera personal och förbättra situationen.

Försvarsmakten fortsätter att följa med situationen och vid behov anpassa sin verksamhet för att trygga beväringarnas och personalens hälsosäkerhet.
 

´