Hoppa till innehåll

Försvarsutbildningsföreningens kurser för kvinnor har ökat i popularitet - sådana här möjligheter erbjuds kvinnor

Maanpuolustuskoulutusyhdistys
Utgivningsdatum 7.7.2022 12.00
Pressmeddelande
De kurser inom MPK som riktats till kvinnor har fått bra respons bland annat för god gemenskap.

Försvarsutbildningsföreningen (MPK) har redan under flera års tid ordnat utbildning som ger introduktion till Försvarsmaktens verksamhet och frivillig militärtjänst för kvinnor. Som exempel kan nämnas Sotilaan perustiedot naisille-kurserna, som är uttryckligen militär utbildning som förbereder för militärtjänst och riktas till dem som fyllt 18 år samt kursen Intti tutuksi naisille, som är en lättare kurs som i högre grad fokuserar på terrängfärdigheter och riktas till dem som fyllt 16 år.

– Kvinnor som utfört frivillig militärtjänst för kvinnor fungerar som utbildare på båda kurserna, och de delar med sig av sina erfarenheter och ger tips om tjänstgöringen, berättar kurschefen Milja Muikko från MPK. 

Exempelvis inom Savolax-Karelens försvarsdistrikt har man under ca tre års tid ordnat Sotilaan perustaidot naisille-kurser. Dessa är i första hand riktade till 18-29-åriga kvinnor, som funderar på att söka till och utföra frivillig militärtjänst för kvinnor. Också kvinnor som redan har fått förordnande att inleda tjänstgöringen och vill komma hit och öva militära färdigheter före militärtjänsten hör till målgruppen för kursen. Målet för kursen är att stöda personerna i deras beslut om huruvida de tänker ansöka till och utföra tjänstgöringen.  

Det är fråga om någonting i stil med "rekrytskedet under ett veckoslut", där man lär sig de vanligaste militära färdigheterna, såsom övningar i sluten ordning, den militära disciplinens och hierarkins betydelse, säker vapenhantering samt får prova på några av de vanligaste redskapen som varje soldat hanterar - såsom kastning av  handgranat, applicering av bandmina och användning av pansarskott", förklarar Muikku. 

En annan målgrupp för kursen är kvinnor som på grund av sin ålder eller av andra skäl inte längre kan utföra tjänsten, men som ändå är intresserade av beväringstjänstens innehåll och det militära. Under kursen strävar man efter att erbjuda erfarenheter av tjänstgöringen till personer som inte utfört den. Bland de äldre åldersklasserna finns många kvinnor som hade velat tjänstgöra, men i vilkas ungdom det ännu inte var möjligt.  

– Det har varit trevligt att se hur den övergripande säkerheten och försvarsfrågor har blivit aktuella i synnerhet bland kvinnor, som traditionellt sett inte varit den grupp som ansvarar för försvaret. På den kurs som ordnades i juni var över hälften av deltagarna uttryckligen kvinnor som själv inte kan göra militärtjänst längre. De ville bekanta sig med militära färdigheter och på så sätt se i verkligheten hur vårt land egentligen försvaras, konstaterar Muikku.
 

Under kursen Sotilaan perustaidot naisille får man pröva på redskap som används av alla soldater, såsom pansarskott. 

 

Enligt Muikku har intresset för förberedande kurser inför frivillig militärtjänst för kvinnor ökat. enligt henne har det överlag kommit många förfrågningar om MPK:s utbildningar, och kurserna blir nästan utan undantag genast fullsatta. De skyttekurser med låg tröskel som ordnas inom Savolax-Karelens försvarsdistrikt och som är riktade speciellt till kvinnor har varit synnerligen populära. 

– Man måste komma ihåg att det finns mycket annat än enbart militär verksamhet. På MPK:s kurser får man på ett mångsidigt sätt olika slags information och färdigheter som har med den övergripande säkerheten och försvaret att göra, påpekar Muikku. 

Enligt Muikku har den respons som erhållits på kurserna varit verkligt positiv och uppmuntrande. Av responsen framgick även att man känner sig säkrare efter kursen då man vet hur väl Försvarsmakten skyddar Finland och i vilka färdigheter beväringarna får utbildning. Dessutom berättade de kvinnor som hade fått förordnande om inledande av tjänstgöringen redan innan de gick kursen att den hjälpte mot spänningen inför tjänstgöringen och stärkte motivationen att tjänstgöra. Det var också många som fattade beslut om att söka till frivillig militärtjänst för kvinnor tack vare kursen. 

– Många av dem som gav respons förundrade sig och sade att de inte hade trott att verksamheten inom Försvarsmakten skulle vara så disciplinerad! Den goda sammanhållningen, de kunniga utbildarna och den mångsidiga utbildningen fick alla beröm. Det var också en kursdeltagare som sade att man nästan fick tårar i ögonen under övningarna i sluten ordning eftersom man fick en så fosterländsk känsla. Tydligen lyfter man numera lättare på hatten för dem som tjänstgör inom Försvarsmakten, berättar Muikku. 

Om man är intresserad av en motsvarande kurs lönar det sig att bekanta sig med MPK:s utbildningskalender på adressen mpk.fi/koulutuskalenteri. Då man specificerar sökningen med "Naiset" hittar man lätt alla kurser i landet som är riktade till kvinnor. Det lönar sig också att beakta att kvinnor är välkomna även till andra kurser, eftersom de flesta kurserna är s.k. "blandade kurser". Många kurser som gagnar militära färdigheter är öppna för alla som fyllt 18 år, och man behöver inte nödvändigtvis ha tjänstgjort ännu. Inom MPK är det i synnerhet Tavastlands försvarsdistrikt som specialiserat sig på kurser för kvinnor, och där finns även ett stort utbud av kurser som lämpar sig för olika nivåer av kunnande oberoende av årstid. 
 

På kursen Sotilaan perustaidot naisille bekantar man sig även med säker vapenhantering.
 

– Det är fritt fram att titta på olika kurser i utbildningskalendern. I förhandsuppgifterna om kursen står det vem den passar för. Och om man har frågor hjälper personalen vid Försvarsutbildningsföreningen gärna till, uppmuntrar Muikku. 

Närmare information finns på webbsidor https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri 

 

´