Hyppää sisältöön

Varusmiespalvelus lentotekniikan parissa voi olla alku ilmavoimauralle

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 5.8.2022 10.43
Tiedote

Lentotekniikasta kiinnostuneille on nyt tiedossa erityisen kiinnostavia tulevaisuuden urapolkuja Ilmavoimissa. Uuden hävittäjäkaluston myötä töitä tullaan tekemään jatkossakin huipputeknologian ja -järjestelmien kanssa. Paras tapa pyrkiä sotilasilmailualalle lentotekniikan pariin on hakeutua varusmiespalvelukseen Ilmavoimien erikoiskurssille. 

Ilmavoimien aliupseerikurssin lentotekninen linja on yksi Ilmavoimien erikoiskursseista. Se tarkoittaa, että linjalle on hakeuduttava erikseen, ennen varusmiespalveluksen alkua. Linjalle voi hakea kahdesti vuodessa, 1.9. ja 1.3. päättyvillä hakukierroksilla. Kaikki ilmavoimien erikoiskurssit järjestetään Ilmasotakoulussa Tikkakoskella.

- Lentotekniselle linjalle halutaan vastuullisiin ja tarkkuutta vaativiin tehtäviin kykeneviä nuoria, luonnehtii valintapäällikkö, majuri Otto Kinnunen. Myös lentotekniikan tehtävissä korostuu kyky toimia ryhmässä. 

Hakijoiden ei tarvitse olla mitään supersankareita, mutta heillä olisi hyvä olla henkilökohtaista innostusta tekniikkaan ja ilmailuun. Soveltuvuus alalle testataan joka tapauksessa valintaprosessissa, sillä tehtävässä menestyminen vaatii lisäksi mm. hyviä oppimisedellytyksiä, paineensietoa, taipumuksia johtajuuteen sekä fyysistä kuntoa.

Inttiaikana hävittäjiä huoltamaan 

Aliupseerikurssin lentoteknisellä linjalla opiskellaan esimerkiksi aerodynamiikkaa, lentokonerakenteita ja -järjestelmiä, lentoteknistä huoltoa, suihkumoottoreita, avioniikkaa sekä hävittäjän asejärjestelmätekniikkaa. Tekniikan koulutuksen rinnalla kulkevat koko ajan sotilaan perustaidot sekä varusmiesjohtajuuteen kasvaminen. 

Teoriaopintojen lisäksi opiskeluun sisältyy merkittävä määrä simulaattoreilla treenaamista, mutta iso osa kurssia on oikeilla sotilasilma-aluksilla tapahtuvaa käytännön harjoittelua.

-    Emme edellytä aiempaa perehtyneisyyttä alalle, kertoo opetusupseeri, luutnantti Kalle Pulkkinen. Kaikki tarvittavat taidot opetetaan kurssin aikana. Kurssilaiset kyllä oppivat, miten lentokoneiden kanssa työskennellään.

Koulutuksessa hankittuja taitoja pääsee jo palvelusaikana soveltamaan käytännön työssä. Kurssin päätteeksi oppilaat ylennetään alikersanteiksi ja he siirtyvät apumekaanikoiksi Ilmavoimien, Maavoimien tai Rajavartiolaitoksen lentäviin yksiköihin.

-    Ydintehtävämme Ilmavoimien lentoteknisellä alalla on huolehtia siitä, että rivissä on aina vaadittu määrä lento- ja tehtäväkelpoisia sotilasilma-aluksia, kiteyttää Pulkkinen. Tätä tehtävää pääsevät tuoreet apumekaanikotkin suorittamaan, esimerkiksi hävittäjän käyttöhuoltotehtävissä.

Ponnahduslauta opintoihin ja työelämään

Varusmiespalveluksen jälkeen lentoteknisen linjan käynyt voi hakea lentoteknisiä aliupseerin virkoja Ilmavoimista tai Maavoimista. Upseerin urasta haaveileva voi pyrkiä opiskelemaan Maanpuolustuskorkeakouluun jossa lentotekniikasta kiinnostuneiden kannattaa pyrkiä Ilmavoimien koulutusohjelmaan. 


Koulutusohjelman opintosuuntavalinnat tehdään vasta toisen opiskeluvuoden syksyllä. Lentotekniselle opintosuunnalle pääsy ei edellytä aiempaa lentoteknistä koulutusta, mutta varusmiespalvelus Ilmavoimien aliupseerikurssin lentoteknisellä linjalla on hyvä perusta, jolle asiantuntemustaan voi alkaa rakentaa. 

Lisätietoja Ilmavoimien erikoiskursseista, hakuohjeet ja valintakriteerit osoitteessa:
https://intti.fi/supersankarit
 

Teksti: Laura Kaipainen

Erikoisjoukkokoulutus
´