Hyppää sisältöön

Valmiina pukemaan vihreät vaatteet

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 7.12.2021 17.16
Tiedote
Puolustusvoimien epidemiologin mukaan varusmiesten keskuudessa on toistaiseksi ollut hyvä rokotekattavuus.

Epidemiatilanteen salliessa tulevien alokkaiden intissä ei olisi säännöllisesti pitkiä neljän viikon palvelusjaksoja.

Ennen intin aloittamista mielessä velloo epätietoisuus. Millaista se tulee olemaan ja miten valmistautua?

Mielen henkistä puuroa hämmentää lisäksi koronakriisi, joka on tuonut epävarmuutta siviilielämäänkin.

Asepalveluksessa on ollut käytössä toimenpiteitä, jotka säilyttävät varusmiespalveluksen turvallisuuden ja toiminnan ylläpitämisen. Nyt tilanteen parantuessa rajoituksia kuitenkin puretaan asteittain.

Nykyisen suunnitelman mukaan tammikuun saapumiserä olisi palveluksessa ensimmäiset 12 päivää. Mikäli epidemiatilanne on hyvä, tämän jälkeen luovuttaisiin pitkistä, noin neljän viikon palvelusputkista ja viikonloppuvapaat palaisivat laajempaan käyttöön.

Siirtymää sujuvoittaakseen tuleva alokas voi ottaa koronarokotteen.

– Yleisesti rokotemyönteisyys ja -kattavuus ovat olleet varusmiehillä hyviä. Toivon, että koronarokotteen ottaneita olisi lähempänä 90 prosenttia kuin 80:tä., Puolustusvoimien epidemiologi Jaana Kuoppala kertoo.

Viisainta olisi ottaa molemmat annokset jo tämän vuoden aikana ennen palveluksen aloittamista. Varuskunnat kuitenkin rokottavat halukkaita myös palveluksen aikana.

Asepalvelusta suorittavat saavat myös influenssarokotteen etukäteen ilmaiseksi julkisesta terveydenhuollosta. Näillä rokotuksilla varusmiehet voisivat paremmin välttyä ylimääräisiltä epäilyiltä ja karanteenimaisilta olosuhteilta.

– Influenssaepidemiat tulivat raskaina aaltoina varuskuntiin ennen kuin varusmiehet otettiin influenssarokotusohjelmaan vuonna 2012. Rokotusten aloittamisen jälkeen influenssatartuntojen määrä heillä on laskenut radikaalisti. Vaikka tauti menisi noin viikossa ohi, fyysinen toipuminen voi kestää huomattavasti pidempään. Varusmiespalvelus voi tuntua haastavalta, jos kunto on heikentynyt, Kuoppala valottaa.

Muu elämä kuntoon ennen aloittamista

Ennen kuin alokas sujahtaa kurkkusalaatin väriseen pukuun, siviiliasiat kannattaa hoitaa kuntoon. Palveluksen ensimmäisinä viikkoina ei ole järkevää ottaa lisästressiä porttien ulkopuolisesta elämästä.

Taloudelliset asiat kannattaa hoitaa kuntoon. Esimerkiksi vähintään kolme kuukautta ennen palveluksen aloittamista omillaan asunut voi hakea Kelalta korvausta palvelusajan vuokran tai vastikkeiden maksuun. Hakemuksen voi tehdä Kelalle aikaisintaan kuukautta ennen palvelusta.

Työsuhdetta ei kannata katkaista intin takia, eikä työnantajalla ole lain mukaan oikeutta irtisanoa palvelukseen lähtevää työntekijäänsä. Tulevan varusmiehen pitää kuitenkin ilmoittaa työnantajalleen palveluksenaloittamispäivä vähintään kaksi kuukautta etukäteen.

Miltei kaikissa oppilaitoksissa varusmiespalvelus kelpaa syyksi ilmoittautua poissaolevaksi kevät- ja syyslukukausille ja jättää näin opiskelut odottamaan intin ajaksi. Ilmoittautuminen kannattaa muistaa tehdä ajoissa.

On hyvä muistaa, ettei elämä intin ulkopuolella jää tauolle eikä sitä ole syytä jättää. Yhteydenpito läheisiin ja ystäviin on tärkeää – sekä varusmiehelle että läheiselle. Lomilla taas ehtii elää siviilielämää.

Uusi elämäntilanne tuo fyysisiä muutoksia

Palvelusturvallisuuden ja sotilaallisen yhtenäisyyden vuoksi pään alueen karvoitusta säädellään.

Miehillä parta ja viikset tulee ajaa, jotta kaasunaamari menee tiiviisti kasvoille. Hiusten tulee olla siistit ja lyhyet. Myös erilaiset erikoismallit, kuten irokeesit, ovat kiellettyjä. Samoin räikeä värjääminen ei ole sallittua.

Siiliä tai kaljua ei kuitenkaan tarvitse leikata, vaan riittää, etteivät päältä ulottuvat hiukset ylitä korvan ja niskan hiusrajaa. Parturointitoimenpiteet on parasta tehdä ennen palvelusta.

Naisten hiusten pituutta ei rajoiteta. Ne tulee kuitenkin pitää kiinni niin, että ne mahtuvat päähineen alle ja pitävät niskan paljaana.

Varusmiespalvelusta ei syyttä sanota Suomen suurimmaksi kuntokouluksi. Pitkät päivittäiset kävelymatkat ja painavat varusteet voivat yllättää alussa kokeneempaakin liikkujaa.

Pienestäkin liikunnan lisäämisestä ennen palvelusta on apua. Sovelluskaupoista ladattava MarsMars-sovellus on oiva apu intissä tarvittavien fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Alusta alkaen liikuntakoulutuksissa otetaan huomioon erilaiset lähtötasot.

Varo kuulopuheita

Varusmiespalvelus on niin merkittävä ja mieleen jäävä kokemus, että ihmiset kertovat siitä mielellään tarinoita. Näistä kertomuksista ei kuitenkaan kannata ottaa paineita eikä rakentaa intin ympärille mystisen hohteen kehää.

Asepalvelus on vain yksi merkittävä vaihe yksilön elämässä. Raskaita hetkiä kyllä mahtuu jokaisen palvelukseen, mutta mitään nöyryyttävää ei saa tehdä, eikä esimiesasemaa käyttää väärin. Kaikki asiat koulutetaan, ennen kuin niitä vaaditaan.

Palvelukseen kokoontuu ihmisiä eri taustoista, eri elämäntilanteista ja eri puolilta Suomea. Intti on siis loistava tilaisuus puhkaista oman sosiaalisen ympäristön kupla. Siellä todennäköisesti törmää myös samanhenkisiin palvelustovereihin, joista voi saada ystäviä myöhempään elämäänkin.

Uutinen on julkaistu alun perin Ruotuväen Alokasliitteessä. 
Kirjoittaja: Konsta Tourunen, kuvaaja: Juho Lehtonen.