Hyppää sisältöön

Sotilaslentäjä kasvaa tehtävänsä vastuuseen koulutuksen ja kokemuksen myötä

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 10.10.2022 13.44
Tiedote

Ilmavoimien sotilaslentäjiä yhdistää se, että he ovat aikanaan selvittäneet tiensä satojen hakijoiden joukosta lentoreserviupseerikurssille ja sitä kautta unelma-ammattiin. Taustalla voi olla lapsuudessa syntynyt innostus lentämiseen ja lentokoneisiin tai vasta varusmiespalveluksen kynnyksellä virinnyt kiinnostus erilaiseen ja haastavaan tapaan käydä intti. Sotilaslentäjien ei tarvitse olla supersankareita, mutta tilanteeen niin vaatiessa heidän on oltava valmiita sankarillisiin tekoihin.

-    Jos tehtävässä jonkinlaista supervoimaa tarvitaan, niin sellainen voisi olla vankkumaton maanpuolustustahto, luonnehtii rekrytointiviestinnän asiantuntija Laura Kaipainen Ilmasotakoulusta. Motivaatiotekijät ovatkin yksi keskeinen, etenkin valintojen loppuvaiheessa vaikuttava peruste. 

Muuttuneessa turvallisuusympäristössä maanpuolustustahdon ja puolustusvoimien arvopohjan merkitys korostuu. Sotilaslentäjän tehtävissä pääsee toteuttamaan maanpuolustustahtoaan erityisen vaikuttavalla tavalla. Puolustusvoimien tärkein tehtävä on Suomen sotilaallinen puolustaminen. Ilmavoimat vastaa ilmapuolustuksesta ja ilmaoperaatioista. 

-    Hävittäjätorjunta on se keihään kärki, toteaa Ilmavoimien erikoiskurssien valintapäällikkö, majuri Otto Kinnunen. Iso määrä ihmisiä tekee paljon töitä sen eteen, että saamme hävittäjät ja sotilaslentäjät ilmaan ydintehtävää suorittamaan. 

Ilmavoimien erikoiskursseille halutaan motivoituneita, yhteistyöhön ja vastuullisiin tehtäviin kykeneviä nuoria.  Hyvä lähtökohta on, että nuori on kiinnostunut haastavasta palveluksesta ja vertaansa vailla olevasta ryhmähengestä. Riittävän hyvä lähtökohta voi olla myös se, että lentäminen on nuoren mielestä vain niin ”siistiä”. 

-    Vastuuseen ja ymmärrykseen tehtävän tärkeydestä kasvaa kyllä koulutuksen ja kokemuksen myötä, vakuuttaa valintapäällikkö, majuri Otto Kinnunen. 

Uuden hävittäjäkaluston ohjaimiin 

Seuraavilla hakukierroksilla valittavien lentorukkilaisten joukossa on jo heitä, jotka tullaan uran edetessä kouluttamaan F-35-monitoimihävittäjän ohjaimiin. 

-    Tulevaisuuden näkymät ovat kiinnostavat, vakuuttaa valintapäällikkö, majuri Otto Kinnunen. Uusi hävittäjälentäjien sukupolvi tulee tekemään töitä aikansa parhailla työkaluilla. 

Kansainvälinen toiminta on Ilmavoimissa jo nyt arkea. Yhteensopivuus monikansallisen toimintaympäristön kanssa koskee paitsi kalustoa myös henkilöstön koulutusta. Kansainvälistyminen tulee jatkossa syventymään entisestään. Tästäkin näkökulmasta lähivuodet tulevat olemaan puolustushaaran palveluksessa oleville ja myös tulevaisuuden tekijöille poikkeuksellisen mielenkiintoisia ja haastavia. 

Seuraavalle kurssille haettava marraskuun alkuun mennessä

Lentoreserviupseerikurssi on ainoa tapa hakeutua sotilaslentäjäksi Suomessa. Seuraavalle eli heinäkuussa 2023 alkavalle kurssille on hakeuduttava marraskuun alkuun mennessä. Paras tapa valmistautua valintoihin on hoitaa opinnot kunnialla ja huolehtia, että fyysinen kunto on kohdillaan. 

-    On sekä asevelvollisen itsensä että Puolustusvoimien etu, että tarjoamamme koulutus on mielekäs ja haastava, korostaa valintapäällikkö Kinnunen. Se tuottaa osaavaa reserviä poikkeusolojen tehtäviin ja tulevien vuosien sotilaslentäjiä uuden suorituskyvyn käyttäjiksi. 

 

Ilmavoimien erikoiskurssien verkkosivuilla voi perehtyä tarkemmin hakukriteereihin, kuvauksiin valintojen kulusta sekä hakuohjeisiin. Hakijan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hakukelpoisuuteensa ja selvittää etukäteen esimerkiksi lihaskuntotestien lajit ja suoritusrajat.

Valintatilanteissa kannattaa olla oma itsensä, ja antaa osaavan henkilöstön selvittää, minkälaiset edellytykset hakijoilla on menestyä sotilaslentäjänä.


Lisätietoja Ilmavoimien erikoiskursseista, hakuohjeet ja valintakriteerit osoitteessa:
https://intti.fi/supersankarit