Hyppää sisältöön

Siisteystarkastuksiin kymmenen minuuttia!

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 12.12.2021 16.41
Tiedote
Siivouspalvelus ei ole rangaistuskeino – tarkoitus on huolehtia omasta terveydestä, oppia hyödyllisiä taitoja siviilielämää varten ja pidentää kasarmin elinkaarta.

Siivouspalvelus – eli tuttavallisemmin sipa – on päivittäinen toimenpide, jonka tarkoituksena on pitää yhteiset tilat puhtaina ja viihtyisinä. Oikealla tekniikalla sipa sujuu ja iltavapaille voi lähteä hyvin mielin.

Asepalveluksen aloittavaa alokasta odottavat monet uudet tavat ja käytännöt. Siivouspalvelus on yksi näistä, ja se tulee sinulle varmasti nopeasti tutuksi.

Siivouspalveluksessa tehtävänä on puhdistaa ryhmän oma tupa sekä tyypillisesti jokin ryhmälle nimetty erillinen siivousalue, kuten yhteiset pesutilat tai kasarmin portaikko. Siivoamiseen ennalta määrätyn ajan kuluttua ryhmänjohtajina toimivat alikersantit suorittavat tupien ja siivousalueiden siisteystarkastukset.

Jos siivouspalveluksen tulos ei ole riittävällä tasolla, ryhmä joutuu korjaamaan puutteet. Ota tämän aukeaman vinkit haltuun, jos haluat välttää kiusallisen "Tupa ei läpi!" -huudon.

Välineet haltuun

Käytettävissä olevia siivousvälineitä ovat siniset mikrokuituliinat eli tasopyyhkeet, lastamaiset kuivaimet, harmaat lattiapyyhkeet, sekä pitkävartiset kalustemopit ja niihin kuuluvat mikrokuituhuput.

Puhtaat siivoustekstiilit haetaan säilytyspaikastaan aina ennen siivouspalvelua, ja ne ovat käyttövalmiita, eli niitä ei tarvitse esimerkiksi kastella itse.

Käytön jälkeen tekstiilit palautetaan pesua varten. Muista pitää likaiset tekstiilit erillään puhtaista!

Moni alokas on tottunut pölynimurin käyttöön, ja kuivaimella siivoaminen voi tuntua aluksi vieraalta. Puolustuskiinteistöjen siivousvälineillä saa kuitenkin tutkitusti imuria vastaavan tuloksen.

Työnjaolla on väliä

Puolustuskiinteistöillä palvelupäällikkönä työskentelevä Terhi Kulmala kertoo työnjaon olevan keskiössä tehokkaassa siivouspalveluksessa.

– Tärkeintä on, että liian moni ei ryhdy siivoamaan tupaa samanaikaisesti, Kulmala alleviivaa.

Kulmalan mukaan tuvan siivoamiseen tarvitaan vain kaksi tai kolme henkilöä, sillä pienellä porukalla työvaiheet voidaan suunnitella järjestelmällisesti.

Kun muutama siivoaa tupaa, muut voivat mennä puhdistamaan ryhmän siivousaluetta tai vain pysyä poissa tieltä.

– Jotkut voivat vain seistä ja katsella, ja vaihdetaan sitten seuraavalla kerralla tekijöitä. Pitäisi olla suotavaa, etteivät kaikki ole siinä tekemässä koko ajan, Kulmala neuvoo.

Vihollinen on helpompi
tuhota maassa kuin ilmassa

Tuvan siivouksessa tulee edetä ylhäältä alaspäin, sillä pintoja pyyhkiessä osa pölystä nousee ilmaan ja laskeutuu alemmille pinnoille.

Eri työvaiheiden tekeminen samanaikaisesti voi tuntua houkuttavalta, mutta askel kerrallaan eteneminen takaa parhaan tuloksen.

Ensimmäiseksi tuvasta kannattaa siivota roskat pois. Laita ylimääräiset tavarat kaappeihin, etteivät ne ole tiellä.

Aloita pyyhkimällä korkeimmalla olevat pinnat, kuten kaappien päällykset, kalustemopilla. Käytä mopissa mikrokuituhuppua. Älä kiipeä jakkaroiden tai sänkyjen päälle, ettei työturvallisuus vaarannu.

Pyyhi seuraavaksi alempana olevat kosketuspinnat taitellulla tasopyyhkeellä. Puhdista ovenkahvat ja valonkatkaisijat huolellisesti, sillä niihin kertyy helposti erilaisia taudinaiheuttajia.

Kiinnitä lattiapyyhe kuivaimeen ja pyyhi lattia kääntäen pyyhkeestä tarpeen mukaan esille puhtaita pintoja. Lattioita ei tule koskaan pestä vedellä edes pesutiloissa – tämä kuuluu ammattisiivoojille.

Asenne ratkaisee

TikTok-palvelusta kuuluisuuteen ponnistanut yrittäjä Auri Kananen kertoo intin olevan hyvää aikaa kehittyä siivouksessa. Taidoista voi hyötyä myös siviilissä.

– Liina ja kuivain riittävät ihan hyvin – siitä vaan swiippaa lattian, niin voilà, helppoa kuin mikä, Kananen ihastelee.

Siivousvideoita neljälle miljoonalle some-seuraajalleen tekevä Kananen korostaa asenteen merkitystä siivoajana kehittymisessä.

Siivouspalvelus pähkinänkuoressa

  • Pyyhi korkeimmat pinnat – kuten kaappien päällykset – kalustemopilla. Käytä mopissa mikrokuituhuppua.
  • Pyyhi kosketuspinnat taitellulla tasopyyhkeellä
  • käyttäen pyyhkeen puhtaita pintoja. Puhdista
    ovenkahvat ja valonkatkaisijat huolellisesti.
  • Kiinnitä lattiapyyhe kuivaimen tarroihin, ja pyyhi lattia
    kääntäen pyyhkeestä tarpeen mukaan puhtaita pintoja.

– Koittaa asennoitua silleen, että se siivous olisikin kivaa, ja sitä voisikin opetella vaikka sen armeijan ajan. Siten miehillä voisi olla mahdollisuudet tulla paremmiksi siivoojiksi kuin naiset, Kananen naurahtaa.

Osa ryhmänjohtajista opettaa siivousmenetelmiä väärin. Syynä on tiedon puute. Jos kohtaat tällaista toimintaa, saat tukea yksikön vääpeliltä. Perustele asiaa Puolustuskiinteistöjen opetusmateriaaleilla ja tällä artikkelilla. Muunnelmat siisteystarkastuksesta, kuten sissisipa, ovat kiellettyjä.

Uutinen on julkaistu alun perin Ruotuväen Alokasliitteessä. 
Kirjoittaja: Oskari Eronen, grafiikka: Laura-Maria Tikkanen

´