Hyppää sisältöön

Ilmavoimien erikoiskurssit voivat olla alku uralle ilmapuolustuksen asiantuntijana

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 13.2.2023 7.21
Tiedote
Ilmavoimien ammattilaisia platalla. Lentokonehuoltoaliupseeri, lentäjä ja taistelujohtaja.
Ilmavoimien erikoiskursseille pitää hakeutua erikseen

Huippulukemissa oleva maanpuolustustahto ja vahva työnantajamielikuva yhdistettynä työtehtävien merkityksellisyyteen ovat nostaneet Puolustusvoimat hyviin asemiin vetovoimaisimpien työnantajien joukossa. Kasvaneeseen suosioon kyetään myös vastaamaan, sillä Puolustusvoimilla on jatkuvasti kiinnostavia työtehtäviä tarjolla.

Nuorille erinomainen ensiaskel kohti työpaikkaa Puolustusvoimissa on kunnialla suoritettu varusmiespalvelus. Osa varusmiesten palvelustehtävistä on jo lähtökohtaisesti sellaisia, että ne johdattelevat kohti jatko-opintoja Maanpuolustuskorkeakoulussa eli upseerin uralle.

Ilmavoimien aliupseerikurssin lentotekninen ja johtokeskuslinja ovat varusmieskoulutuksia, joissa asevelvollisuuden suorittamiseen voi yhdistää mahdolliset tulevaisuuden suunnitelmat. Ne tarjoavat hyvät eväät työuran mittaiselle matkalle haastavissa ja kiinnostavissa maanpuolustuksen tehtävissä. 

Molemmilla aloilla työllisyys- ja kehitysnäkymät ovat hyvät, ja lisäarvoa työntekijän näkökulmasta tuottavat työn ja tehtävien merkityksellisyys.

-    Kyse on erikoisjoukkohakuun kuuluvista koulutuksista, joihin liittyy erillinen valintaprosessi, kertoo valintapäällikkö, majuri Otto Kinnunen Ilmasotakoulusta. Vaikka valitsemme henkilöitä ensisijaisesti varusmieskoulutukseen ja sitä kautta osaavaksi reserviksi puolustusvoimille, taustalla on ajatus siitä, että he voivat olla myös tulevia työkavereitamme. 

Valintaprosessissa motivaatiolle ja maanpuolustustahdolle annetaan paljon painoarvoa. Muita vaikuttavia tekijöitä mitataan esimerkiksi koulumenestyksellä sekä kunto-, kyky- ja persoonallisuustesteillä. 

Soveltuvuustestauksen tarkoituksena on selvittää, keillä hakijoista on parhaat edellytykset menestyä tehtävissä mahdollisesti myös ammattilaisena.

Ratkaisuja on tehtävä ennen inttiä

Ilmavoimien erikoiskursseille ei pääse suoraan kutsuntojen kautta. Niille on hakeuduttava erikseen, ja nykyään päätös on tehtävä hyvissä ajoin ennen kuin ehtii aloittaa palveluksen muualla.

-    Valintakriteereihin on tältä osin tullut muutos, vahvistaa majuri Kinnunen.  Aloitettu asepalvelus on nyt karsiva tekijä, kun aiemmin riitti se, että palvelus ei ollut kokonaan suoritettuna. Eli aiemmin kursseille ehti hakea, vaikka oli jo palveluksessa, mutta nyt tämä ei ole enää mahdollista.

Linjaus perustuu siihen, että varusmiespalveluksen kokonaiskesto ei saa ylittää tiettyä määrämittaa. Kukin asevelvollinen suorittaa vähintään 165 ja enintään 347 päivää varusmiespalvelusta. Muualla jo aloitettu palvelus aiheuttaisi näin ollen palvelusajan ylityksen, mikä ei ole sallittua. 

-    Tämän vuoksi on entistä tärkeämpää pohtia etukäteen palvelusvaihtoehtojaan ja ottaa selvää itseään eniten kiinnostavista tehtävistä, painottaa Kinnunen. On kaikkien etu, että palvelusaika on mielekäs ja tukee asevelvollisen tulevaisuudensuunnitelmia myös jatkossa. 

Aliupseerikurssin lentotekninen ja johtokeskuslinja ovat juuri tällaisia pitemmälle kantavia palvelusvaihtoehtoja. Puolustusvoimien johtajakoulutusta arvostetaan siviilimaailmassakin, mutta motivoituneimmat ja pätevimmät henkilöt ovat myös potentiaalisia maanpuolustuksen ammattilaisia ja ilmavoimalaisia.

Lisätietoja Ilmavoimien erikoiskursseista, hakuohjeet ja valintakriteerit osoitteessa:

Ilmavoimien erikoiskurssit
Tuore tutkimus kertoo: Puolustusvoimat on työpaikkana houkutteleva

´