Hyppää sisältöön

Hakemusten naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen tulee olla aluetoimistossa 1.3.

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 16.1.2020 16.33
Tiedote
Naisvarusmies on polviasennossa käsi ylhäällä

Tämän vuoden hakuaika naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2020, jolloin hakemusten tulee olla perillä oman alueen aluetoimistossa.

Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä. Naisilla ja miehillä on yhtäläinen mahdollisuus päästä johtajakoulutukseen sekä myöhemmin sotilasuralle. Palvelustehtäviä ei jaeta sukupuolen mukaan vaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella. Naiset aloittavat palveluksen yhtä aikaa miesten kanssa. Lue lisää varusmieskoulutuksesta.

Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. 45 palveluspäivän jälkeen naiset ovat asevelvollisuuslain alaisia sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60 vuotta. Lue lisää kertausharjoituksista.

Hakuohjeet

1. Mieti milloin haluat palvelukseen ja mihin tehtävään

Voit hakea palvelukseen aikaisintaan sinä vuonna kun täytät 18 vuotta. Voit hakea kuluvan vuoden heinäkuun saapumiserään ja seuraavien kolmen vuoden molempiin tammikuun tai heinäkuun eriin. Hakuvuoden heinäkuun erässä paikkoja on vain rajoitetusti. Varusmiespalveluksessa on monia eri palvelustehtäviä eri Puolustusvoimien joukko-osastoissa. Kaikkia palvelustehtäviä ei kuitenkaan ole kaikissa joukko-osastoissa. Tutustu eri palvelustehtäviin.

2. Täytä lomake: "Kyselylomake varusmiespalvelusta ja terveydentilan tutkimista varten"

Löydät lomakkeen tästä. Huomaa, että sinun täytyy tulostaa kaikki lomakkeet, jotta voit allekirjoittaa ne.

3. Käy lääkärintarkistuksessa

Varaa lääkärintarkastus omasta terveyskeskuksestasi ja ilmoita tulevasi palveluskelpoisuustarkastukseen. Ota mukaasi täyttämäsi kyselylomake ja lomake "Lääkärinlausunto terveydentilasta", jonka lääkäri täyttää. Lääkärinlausuntolomakkeen löydät tästä. Hakemukseen liitettävän lääkärinlausunnon kustannuksista on mahdollista hakea kulukorvausta Puolustusvoimilta. Kulukorvausten hakeminen ohjeistetaan valintatilaisuudessa, ota kuitit mukaasi valintatilaisuuteen.

4. Täytä hakemus: "Hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen"

Ilmoita hakemuksessa palvelusaika ja -paikka toiveesi. Hakemus löytyy tästä.

5. Toimita hakemus, kyselylomake ja lääkärinlausunto siihen aluetoimistoon, jonka alueella kotikuntasi on. Hakemuksen liitteineen on oltava perillä aluetoimistossasi viimeistään 1. maaliskuuta

Postita tai vie asiakirjat suoraan omaan aluetoimistoosi. Kiireellisessä tapauksessa voit lähettää skannatut asiakirjat sähköpostilla aluetoimistoosi. Aluetoimistot palvelevat oman kotikuntasi perusteella. Aluetoimistosi ja sen yhteystiedot löydät täältä.

6. Mikäli haet erikoisjoukkoihin, katso hakuohjeet tästä

Hakemuksesi perusteella sinut kutsutaan valintatilaisuuteen

Valintatilaisuudessa saat tietoa vapaaehtoisesta asepalveluksesta, sinut haastatellaan ja terveydentilasi tarkistetaan. Aluetoimistosi järjestää valintatilaisuuden huhtikuun aikana.

Valintaperusteina ovat terveydentila ja muut henkilökohtaiset ominaisuudet. Valittujen on myös oltava sopivia koulutettavaksi Puolustusvoimien reserviin.

´