Hyppää sisältöön

Haasta itsesi - irti nuuskasta ja tupakasta!

Puolustusvoimat
Julkaisuajankohta 12.12.2021 15.18
Tiedote
Nuuskaaminen ei ole osa inttikulttuuria ja käytön vähentäminen ennen palveluksen aloittamista on hyvä idea.

Puolustusvoimat kannustaa nikotiinittomuuteen varusmiespalveluksen aikana. Lopettamista kannattaa miettiä jo ennen palveluksen aloittamista.

Tutkimusten mukaan päivittäin nuuskaavia varusmiehiä on noin viidesosa ja tupakoitsijoita neljäsosa. Molempia tuotteita päivittäin käyttäviä oli noin 20 prosenttia. Pääesikunnan terveysaseman päällikkölääkäri Maria Danielsson pitää tilannetta huolestuttavana.

– Nuuskan ja tupakan sisältämä nikotiini on vaarallista terveydelle. Se muun muassa rasittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä, heikentää elimistön vastustuskykyä ja lisää syöpäriskiä, Danielsson avaa.

Nikotiinituotteiden käytön aiheuttamat haitat heikentävät työ- ja toimintakykyä sekä lisäävät sairastuvuutta.

Niiden käytön lopettaminen tai edes vähentäminen on hyvä ratkaisu. Esimerkiksi moni kertoo stressin vähentyneen lopettamisen jälkeen.

Ensimmäiset positiiviset vaikutukset, kuten hengityksen raikastuminen, ovat havaittavissa jo muutaman päivän sisällä käytön lopettamisen jälkeen. Päänsärky ja unihäiriöt helpottuvat muutamassa päivässä ja kärsimättömyys, ärtyisyys, levottomuus ja keskittymisvaikeudet viikoissa. Lopettamisen jälkeen elimistön toimintakyky on fyysisesti ja psyykkisesti paljon parempi.

– Puolustusvoimat tukee monin tavoin varusmiesten terveellisiä elämäntapoja. Kannustamme nikotiinittomuuteen ja terveydenhuoltomme tukee sitä, Danielsson painottaa.

Yhdessä kohti lopettamista

Puolustusvoimat tekee yhdessä keuhkoterveysjärjestö Filhan kanssa aktiivista työtä ehkäistäkseen ja vähentääkseen varusmiesten nuuskausta ja tupakointia. Irti nuuskasta -hankkeen verkkosivuille on koottu erilaisia työkaluja omien pohdintojen, motivaation nostattamisen ja lopettamisen tueksi. Löydät sieltä esimerkiksi sähköisen nikotiiniriippuvuustestin nuuskaajalle ja tupakoijalle.

Nuuskaamisen lopettajalle -sivustolle on koottu vinkkejä päätöksenteon ja lopettamisen tueksi. Nuuskalaskurin avulla voit tutkia, paljonko säästäisit rahaa, jos lopettaisit nuuskan käytön – tai kuinka paljon rahaa säästät, kun et käytä. Instagramista löytyy tj0nuuskalle-tili, jossa on säännöllisesti nuuskauksen ja tupakoinnin lopettamiseen liittyviä nostoja. Apua on saatavilla myös varuskuntien omilta terveysasemilta.

Danielsson korostaa, että jokaisen tulee löytää oma motivaatio nikotiinituotteiden lopettamiseen. Oma halu, asenne ja itsekuri sekä lopettamisen tuki ovat tärkeitä osatekijöitä käytön lopettamisessa. Esimerkiksi kavereiden kanssa asiasta jutteleminen ja liikunta voivat toimia apuna nikotiinituotteista eroon pääsemiseen. On hyvä myös muistaa, ettei kannata lannistua vaikka retkahtaisi, koska lopettamisyrityksiä saatetaan tarvita useampi. Lopettamista kannattaa yrittää uudestaan mahdollisimman pian.

– Päätös olla aloittamatta, tai lopettaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö, on yksi suurimmista palveluksista, jonka ihminen voi itselleen tehdä, Danielsson kiteyttää.

Uutinen on julkaistu alun perin Ruotuväen Alokasliitteessä. 
Kirjoittaja: Alexander Roininen, kuva: Oona Myöhänen.