Hyppää sisältöön

Maisemat vaihtuvat Ilmavoimien sotilaskuljettajana

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 28.7.2022 12.46
Uutinen

CE-kortin ajamisen lisäksi yksi Ilmavoimien kuljettajakoulutuksen valteista on monipuolisen ajokokemuksen saaminen. Asepalvelus sotilaskuljettajana vaatii myös itsenäistä otetta eri tehtäviin.

Ylivääpeli Matti Manerus toimii Ilmasotakoulun kuljetustoimiston päällikkönä. Kuva: Ilmavoimat

Ilmasotakoulun kuljetustoimiston päällikkö ylivääpeli Matti Manerus on autourheiluharrastajana ollut useamman kerran Jyväskylän rallin vetomiesluokassa, kartturinaan oma vaimo. Tämä automies on elementissään Ilmasotakoulun kuljetuskeskuksessa Tikkakoskella, jossa hän valvoo varusmiesten kouluttautumista sotilaskuljettajiksi. 

Ylivääpeli Manerus, millainen henkilö sopii sotilaskuljettajaksi?
‒ Persoona, joka sopii koulutukseen uskaltaa kysyä asioita. Ajokokemusta ei tarvitse olla paljon, mutta Itsenäinen ote tehtäviin on tärkeää. Ajotehtävissä varusmiehen pitää itse varata ja lastata auto sekä suunnitella ajoreitti, tauot ja tankkaukset. Kouluttaja ei ole mukana keikalla. 

CE-kortin ajamisen lisäksi yksi Ilmavoimien kuljettajakoulutuksen valteista onkin monipuolisen ajokokemuksen saaminen. Palveluksessa olevat CE-kortilliset pyörittävät Jyväskylän varuskunnan päivittäistä kuljetustoimintaa ympäri Suomea kaikissa säissä aina konttirahdeista henkilökuljetuksiin. Laivuekuljettajiksi suuntautuvat tankkaavat lisäksi suihkukoneita ja puhdistavat kiitoratoja. Ajamisen ja kuormaamisen lisäksi tehdään autojen huoltoa, kunnossapitoa, katsastustarkastuksia ja ajopäivystystä.

Rekkakuskiksi tähtäävä Veeti Tyrväinen nauttii sotilaskuljettajan tehtäviin kuuluvasta vaihtelusta. Kuva: Ilmavoimat

Rekkakuskin siviilityötä tavoitteleva sotilaskuljettaja Veeti Tyrväinen kokee koulutuksen antoisana:
‒ Joka päivä oppii uutta. On mukava, kun maisemat vaihtuvat, ei tarvitse olla koko ajan tietyssä paikassa. Koneiden kanssa toimiminen ja käsillä tekeminen on sydäntä lähellä. Tykkään kaikista hommista mitä täällä on, kaikesta saa jotain. 

 

Laivuekuljettaja Tuukka Marjanen vastaa sotilaskoneiden tankkauksesta. Kuva: Ilmavoimat

Samoilla linjoilla on laivuekuljettaja Tuukka Marjanen:
‒ Kavereilta sain tiedon tästä. Koulutus on ollut parempaa kuin odotin, hommat hoituvat ja täällä on mieluista käydä.

Ilmavoimien sotilaskuljettajakoulutuksen palvelusaika on 347 vrk, joka alkaa Ilmasotakoulussa pidettävällä 6 viikon alokaskaudella ja 8 viikon autokoululla. Loppuajaksi siirrytään omaan joukko-osastoon eli Ilmasotakoulun lisäksi Karjalan, Lapin tai Satakunnan lennostoihin. Hakuaika on kaksi kertaa vuodessa. Lisätiedot sotilaskuljettajaksi hakemisesta: intti.fi/ilmavoimien-sotilaskuljettajat
Tikkakoski, Jyväskylä
´