Hyppää sisältöön

Viranomaisyhteistyöllä valmiutta reagoida häiriöihin ja vaikuttamiseen

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 6.9.2024 14.51
Tiedote

Hämeen alueella harjoiteltiin paikallispuolustusta ja viranomaisten yhteistoimintaa Päijät-Häme 24 -paikallispuolustusharjoituksessa ja Häme24-valmiusharjoituksessa. Harjoitusviikon teemana oli paikallispuolustuksen, valmiuden ja suorituskyvyn kehittäminen.

Paikallispuolustusharjoituksessa harjoiteltiin reagointia erilaisiin yhteiskunnan häiriö- ja vaikuttamistilanteisiin yhteistoiminnassa alueen viranomaisten kanssa. Päijät-Häme 24 -harjoituksen kanssa samanaikaisesti järjestettyyn Häme24-valmiusharjoitukseen osallistui Päijät-Hämeen kuntia, viranomaisia ja yrityksiä. 

Hämeen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Sami Liukkonen pitää harjoitusta onnistuneena kokonaisuutena. Hän kuvaa harjoituksen yleisen tunnelman olleen positiivinen ja uskoo sen tuoneen mukanaan tärkeitä oppeja. 

– Innokas ilme näkyi koko viikon ajan niin Puolustusvoimien kuin muidenkin viranomaisten toiminnassa. Pääsimme harjoittelemaan hyvien tehtävien avulla ja saimme uusia oppeja. Kun näemme, miten muut viranomaiset toimivat, on yhteisiä toimintatapoja helpompi sovittaa yhteen, hän tiivistää. 

Liukkonen huomauttaa, että paikallispuolustusharjoituksen onnistumisen ytimessä oli nimenomaan aktiivinen yhteydenpito Häme24-valmiusharjoituksessa mukana oleviin viranomaisiin. Yhteistoimintaa toteutettiin näkyvästi muun muassa keskiviikkona, kun Kymijärven voimalalla harjoiteltiin kuvitteellisen kemikaalionnettomuuden tilannetta.  

– Harjoitus osoitti, että yhteistyö, jota olemme esimerkiksi voimalan kanssa suunnitelleet ja toimeenpanneet, on hyvällä tasolla. Paikalliset osaajat ja paikallisjoukot tekivät hyvää yhteistyötä. Huolimatta siitä, että tilanne oli hyvin monimutkainen, toimi myös tilanteen johtaminen erinomaisesti, Liukkonen tiivistää. 

Harvinaiset tilanteet hallitaan yhteistyössä 

Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuvia viranomaisia olivat esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointialue ja pelastuslaitos. Hyvinvointialueen osalta harjoiteltavien asioiden kirjo oli laaja: johtamisesta, viranomaisten yhteistyöstä ja yhteisen tilannekuvan luomisesta aina harjoituksen pääteemoihin eli evakuointiin ja väestön siirtoon asti. 

Näiden lisäksi yksi painopiste oli suuronnettomuuksiin varautuminen, Päijät-Hämeen hyvinvointialueen valmiuspäällikkö Jani Mäkinen kertoo.

Harjoituksen avulla varmistettiin, että viranomainen suoriutuu tehtävistään myös vaikeissa ja vaativissa poikkeustilanteissa.

– Niitä harvinaisia tilanteitahan on juuri harjoiteltava, Mäkinen sanoo.

Viranomaisten on harjoiteltava yhteistoimintaa käytännössä, jotta nähdään, mikä toimii ja mikä ei. Ja vaikka lainsäädäntö antaa viranomaistoiminnalle raamit, on raamien sisällä paljon yhteensovitettavaa ja hiottavaa.

Mäkisen mukaan laajat harjoitukset antavat viranomaisille mahdollisuuden koestaa käytännössä suomalaisen kokonaisturvallisuusajattelun mukaista toimintaa. Siinä viranomaiset, yhteisöt ja esimerkiksi yritykset monien muiden toimijoiden ohella vastaavat yhdessä yhteiskunnan toimivuudesta kriisioloissa.

Kaikki toimijat ymmärtävät nykymaailmassa konkreettisen harjoittelun arvon, Mäkinen arvioi. 

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen valmiusmestari Mika Nevalainen kuvailee niin ikään harjoitusta tärkeäksi.

– Turvallisuustilanteen kiristyessä myös yhteistoiminnan tarve kasvaa. Mitä suurempi tilanne, sitä enemmän yhteistoimintaa tarvitaan.

 

Tekstin ja kuvat ovat tuottaneet Päijät-Häme 24 -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuneet viestinnän reserviläiset.

´