Hyppää sisältöön

Viranomaiset kokeilivat Pohjois-Karjalan kriisinkestävyyttä – tuloksena väkevä viesti mahdollisille vihollisille

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 5.9.2024 18.36
Tiedote

Rajamaakunta harjoitteli kriisitilanteissa toimimista syyskuussa. Savo-Karjala 24 –harjoitukseen otti osaa yli 800 henkilöä, useita viranomaisia ja 80 ajoneuvoa.

 

Joka toinen vuosi järjestettävän paikallispuolustusharjoituksen tarkoituksena on valmiuden ja puolustuskyvyn osoittaminen.

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvosen mielestä on tärkeää, että maanpuolustusta harjoitellaan erityisesti rajaseuduilla.

– Maanpuolustus on luonteva osa meidän alueemme elämää, kun täällä sitä harjoitellaan. Se on tärkeää siksikin, että jos jotain tapahtuu, sitten olemme valmiina, Hirvonen toteaa.

Markus Hirvonen on itsekin innokas reserviläinen.

Maakuntajohtaja kehuu erityisesti viranomaisten yhteistyötä.

– Se ei paremmin voisi toimia. Täällä viranomaisilla on keskenään hyvin läheiset välit. Täällä jaetaan tietoja ja ihmiset tuntevat toisensa. Se on pienen maakunnan etu, Hirvonen sanoo.

”Kukaan meistä ei pärjää yksin”

Viestintäpäällikkö Mari Voutilainen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että harjoitus on sujunut tähän asti hyvin. Hän kertoo henkilökunnan olevan mukana hyvin avoimin mielin.

– Varmasti moni on saanut tämän harjoituksen myötä sen kokemuksen, ettei kukaan meistä yksin pärjää, vaan yhteistyötä eri viranomaisten kanssa on tehtävä.

Mari Voutilainen nostaa esille erityisesti CBRNE-uhkiin varautumisen, mitä pelastuslaitos on harjoitellut torstaina. CBRNE tarkoittaa kemikaalien (C), biologisten (B) ja radioaktiivisten aineiden (R), ydinaseiden (N) ja räjähteiden (E) aiheuttamia uhkia.

– Se on harjoitus, joka on näkynyt ihmisille tiestössä. Nämä muut harjoitukset ovat olleet enemmänkin talon sisäisiä, Voutilainen kertoo.

Mari Voutilaisen mukaan harjoitukseen osallistuu suuri osa pelastuslaitoksen henkilökunnasta.

PKS Sähkönsiirron viestintäpäällikkö Ville Moilanen sanoo, että sähkönjakelun toimivuus vaikuttaa moneen asiaan.

– Siksi myös meidän on tärkeää olla tällaisissa harjoituksissa mukana. Meidän toimintamme on luonteeltaan sellaista, että joudumme harjoittelemaan kaikenlaisten poikkeustilanteiden varalle. Toki meidän toimialallamme se on yleensä luonto, joka hoitaa ne poikkeustilanteet, Moilanen sanoo.

Viranomaisyhteistyö on PKS Sähkönsiirrolle arkipäivää, kertoo Ville Moilanen.

– Luonnonilmiöiden aiheuttamat häiriöt sähkönsiirrossa hoidetaan luonnostaan yhteistyönä pelastuslaitoksen kanssa. Tällaisessa harjoituksessa on tärkeää, että päästään toimimaan myös laajemmin muiden viranomaisten kanssa ,Ville Moilanen sanoo.

”Me olemme valmiina”

Myös Puolustusvoimille paikallispuolustusharjoitukset ovat tärkeitä. Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Ari-Matti Korhonen muistuttaa, etteivät kaikki viranomaiset suinkaan tee rauhan aikana jatkuvaa yhteistyötä.

– Meille on hyvin tuttua suorittaa tehtäviä poliisin ja rajavartiolaitoksen kanssa. Muiden kanssa sellaista ei ole todellakaan liikaa, Korhonen kertoo.

Syksyn 2024 paikallispuolustusharjoitus on Ari-Matti Korhoselle kolmas. Hän sanoo viranomaisten yhteistyön hitsautuneen kerta kerran jälkeen tiiviimmäksi. Tämä näkyy entistä parempina valmiuksina vastata kriisitilanteisiin.

Harjoituksilla on Korhosen mukaan myös psykologinen vaikutus. Se, että eri viranomaiset nähdään puhaltamassa yhteen hiileen, luo kansalaisille turvallisuuden tunnetta.

– Toki siinä on myös viesti mahdollisille vihollisille: tänne ei kannata tulla, koska me olemme valmiina, Korhonen sanoo.

 

Teksti ja kuvat: Paikallispataljoonan viestinnän reserviläiset Toivo Haimi, Petri Karvinen ja Jarno Pitko.

Paikallispuolustusharjoitus SAVO-KARJALA 2/24 on käynnissä Joensuun, Kontiolahden ja Liperin alueella 31.8.–7.9.2024. Harjoitukseen osallistuvat Puolustusvoimat, Itä-Suomen aluehallintovirasto, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue, Pohjois-Karjalan Pelastuslaitos, Itä-Suomen poliisi, Pohjois-Karjalan Rajavartiosto, alueen kunnat ja seurakunnat, Suomen Punainen Risti ja VAPEPA sekä Pohjois-Karjalan Sähkö.
 

 

´