Hyppää sisältöön

Syksy on kutsuntojen aikaa

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 11.10.2022 14.03
Uutinen
Ovikyltti, jossa lukee

Mistä aluetoimiston väki tietää, että syksy on tullut? No tietysti siitä, että kutsunnat alkavat!

Jokasyksyinen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimiston kutsuntarupeama alkoi maanantaina 15.8. Vaalan kutsuntatilaisuudella.

Kutsuntoja sisältäviä viikkoja on alueellamme tänä syksynä 15, paikkakuntia 33 ja tilaisuuksia yhteensä 70. Viimeinen kutsuntapäivä on perinteisesti 15. joulukuuta, jolloin viimeiset palvelukseen määräämiset ja muut päätökset (E- ja C-luokkaan määräämiset) tehdään.

Kutsuntatilaisuus on lakisääteinen miespuolisen ikäluokan tarkastus. Se on sekä puolustusvoimien ensimmäinen tilaisuus tarkastaa tuoreet asevelvolliset että yhteiskunnan viimeinen tilaisuus nähdä koko miespuolinen ikäluokka yhdessä ja havaita tilaisuuden aikana tukea mahdollisesti tarvitsevat nuorukaiset. Eri toimijoiden yhteistyö kutsuntatilaisuuden toteuttamiseksi on tärkeää. 

Tilaisuuden anti ja vaikuttavuus ei olisi nykyisellä tasolla ilman etsivän nuorisotyön ja terveydenhuoltohenkilöstön (kutsuntalääkärit ja terveydenhoitajat) panosta. Lisäksi joissain kutsuntatilaisuuksissa kaupungin/kunnan liikuntatoimi järjestää nuorukaisille kuntotestit ja antaa ohjausta fyysisen kunnon kehittämiseen ennen palveluksen aloittamista.

Yhteistä huolta kutsuntahenkilöstölle on aiheuttanut ennakkoterveystarkastuksista poisjäänti. Tarkastuksen suorittamattomuus saattaa johtaa henkilön palvelukseen määräämisen viivästymiseen, kun kutsuntatilaisuudessa palveluskelpoisuutta ei välttämättä voida luotettavasti määrittää. 

Mikäli kutsuntalääkärillä on mukanaan tietokone ja pääsy terveystietokantaan, tarkastuksen toteutus helpottuu. Tämä ei kuitenkaan korvaa varsinaista ennakkoterveystarkastusta, johon varataan aikaa vähintään puoli tuntia. On ilmennyt, että joissain kunnissa kutsunnanalainen ei ole saanut sovittua uutta ennakkotarkastusaikaa, mikäli ilmoitettu aika ei ole sopinut esimerkiksi sairastumisen vuoksi. Asevelvollisen ja tulevan palveluspaikan oikeusturvan kannalta lakisääteinen ennakkoterveystarkastus on voitava toteuttaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti keväällä pohdintaa siitä, kuinka sota heijastuisi syksyn kutsuntoihin. Arveltiin sodan voivan näkyä joko siviilipalvelushakemusten määrän lisääntymisenä tai vaihtoehtoisesti kutsunnanalaisten lisääntyneenä innokkuutena palveluksen aloittamiseen. Kumpaakaan näistä ei havaittu. 

Kutsuntalautakuntien ja aikalisäohjaajien satunnaiskyselyjen mukaan vaikuttaa siltä, että nuorukaiset tulevat kutsuntoihin samalla tavalla kuin aiemmin, sota ei ole muuttanut heidän suhtautumistaan suuntaan tai toiseen. Nuorukaiset ovat edelleen valmiita kotimaan puolustamiseen, mikäli tarve vaatii.


Kirjoittaja majuri Antti Jokinen toimii Asevelvollisuussektorin johtajana Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimistossa.
 

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto
´