Hyppää sisältöön

Sotilaspoliisien paikallispuolustus vie Säkylän metsistä Salon kaupunkiin

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 7.3.2021 19.26
Uutinen
Kuvassa varusmies ampumassa polviasennosta Salo 21 -paikallispuolustusharjoituksen taisteluammunnoissa.

Paikallispuolustus tarkoittaa eri toimijoille eri asioita. Sotilaspoliisina palveleville varusmiehille paikallispuolustus ja sen koulutus näyttäytyvät isossa roolissa koko palveluksen ajan. Palveluksena loppusuoralla olevat sotilaspoliisit pääsevät Salo 21 -paikallispuolustusharjoituksessa näyttämään niitä käytännön taitoja, mitä palveluksesta on jäänyt käteen.

Porin prikaatin järjestämä paikallispuolustusharjoitus Salo 21 käynnistyi maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Säkylän ampumaharjoitusvaiheessa 5.–7.3.2021 sotilaspoliisit pääsivät testaamaan taitojaan kulunvalvontapaikan ammunnan, henkilönsuojausammunnan ja joukkueen hyökkäysammunnan merkeissä. Jokaisessa harjoitteessa joukot pääsivät toimimaan erilaisissa tehtävässä ja olosuhteissa. Säkylän taisteluampumaradoilla toteutetut harjoitukset toimivat samalla niihin osallistuville sotilaspoliiseille viimeisenä taistelu- ja ampumaharjoituksena ennen siirtymistä reserviin 17. maaliskuuta.

Kolme sotilaspoliisivarusmiestä perääntymässä rakennetun alueen taistelun harjoituksessa.
Sotilaspoliisit pääsivät Säkylän taisteluampumaradalle harjoittelemaan.

Paikallispuolustus näyttäytyy varusmiehille ymmärrettävästi erilaisesta näkökulmasta kuin muille paikallispuolustuksen toimijoille. Asevelvollisuus jatkuu reservissä palveluksen päätyttyä, ja uskottava valmius perustuukin koulutettuun reserviin. Tästä syystä paikallispuolustuksen perusteet ja sen merkitys on hyvä kouluttaa jo varusmiespalveluksen aikana. Paikallispuolustus ja sen kehittäminen ovat isossa roolissa etenkin sotilaspoliisien koulutuksessa. 

– Paikallispuolustus on sitä, että oman maan turvallisuus taataan, oli se sitten sotilaallista tai viranomaislähtöistä esimerkiksi poliisin toimesta. Meidän tehtävämme sotilaspoliiseina tässä on muun muassa tärkeiden kohteiden suojaus, harjoitukseen osallistunut upseerikokelas Elias Sirviö summaa.

Varusmiespalvelus liittää varusmiehet maanpuolustajien ketjuun, joka rakentuu monista muistakin asioista. Kulunvalvontapaikan ammunnan tulitoiminnan valvojana toimivan kapteeni Suomisen mukaan varusmiespalveluksen aikana tapahtuva harjoittelu on tärkeää myös paikallisturvallisuuden näkökulmasta. 

– Aikanaan varusmiehet kotiutuvat ja sijoittuvat reserviin, jonka jälkeen joukkoa voidaan käyttää myös paikallispuolustuksessa. Paikallisturvallisuus on monen yhteistoimijan summa, joka saadaan rakennettua Puolustusvoimien sekä muiden yhteiskunnan toimijoiden kanssa yhdessä. Toteuttamiseen liittyy voimakkaasti myös reserviläistoiminta, kapteeni Suominen tiivistää.

Kolme sotilaspoliisia poistumassa juosten rakennuksesta Salo 21 -paikallispuolustusharjoituksen ammunnoissa.
Ammuntojen välissä varusmiehet saavat palautteen suorituksestaan henkilökunnalta.

Ampumaradoilta taajamaan

Porin prikaatin henkilökunnan muodostama osasto harjoitteli viikonloppuna Kemiönsaaressa, Salossa ja Kiikalan lentokentän alueella. Maanantain aikana henkilökunnasta muodostunut osasto saa kuitenkin seuraksensa Porin prikaatin, Uudenmaan prikaatin ja Rannikkolaivaston joukoista koostuvat sotilaspoliisikomppaniat, jotka siirtyvät toiminta-alueellensa Salon ympäristöön. 

– Koronavarotoimenpiteistä johtuen harjoitusjoukko näkyy tavallista vähemmän Salon ja muiden keskustojen alueilla, emmekä toimi yleisillä paikoilla sisätiloissa. Jos sotilaita näkyy niin heidän kanssaan voi kuitenkin mennä keskustelemaan, kunhan noudattaa ohjeita esimerkiksi turvavälien pitämisestä, harjoituksen johtaja eversti Riku Suikkanen kertoo.

Paikallispuolustusharjoitus tulee näkymään Salossa ja sen lähiseuduilla erityisesti tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Salo 21 -harjoitusta on mahdollista seurata turvallisuustekijät huomioiden paikan päällä, mutta suosittelemme seuraamista sosiaalisen median välityksellä. Kaikki julkaisumme löydät kätevästi aihetunnisteiden #salo21 #paikallispuolustus #paikallisturvallisuus ja #paikallispuolustajat avulla. 

´