Hyppää sisältöön

Reserviläiselle riittää mahdollisuuksia maanpuolustuksessa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 30.12.2021 8.00
Tiedote
Reserviläisiä harjoituksessa maastossa syksyllä 2021. Kaksi sotilasta, he tähtäävät rynnäkkökiväärillä, taaempi suojaa etummaista.

Varusmiespalveluksen jälkeen siirrytään reserviin ja 60-vuotiaaksi asti asepalveluksen suorittanut henkilö on asevelvollinen. Käsky kertausharjoitukseen voi kolahtaa postiluukusta, mutta myös vapaaehtoisiin harjoituksiin ja muihin reserviläisen osaamista tukeviin koulutuksiin ja kursseille voi osallistua.

Yksi Puolustusvoimien strateginen kumppani on Maanpuolustuskoulutus MPK. Se järjestää monenlaista koulutusta reserviläisille ja myös henkilöille, jotka eivät ole suorittaneet asepalvelusta.

Mitä mahdollisuuksia reserviläisellä tai kansalaisella on, jos hän haluaa aktivoitua ja tulla mukaan MPK:n toimintaan?

- Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Ensin pitää itse päättää, mistä on kiinnostunut ja mitä koulutusta tai toimintaa haluaa. Tämän jälkeen hakee kiinnostuksensa mukaan kyseenomaisen kurssin MPK:n koulutuskalenterista, kertoo MPK:n koulutuspäällikkö Juha Niemi.

- Sitten käy kyseisen kurssin ja katsoo, oliko se mitä itse halusi. Jos oli, niin sitten on mahdollista nousujohteisesti jatkaa osaamisen hakemista. Jos alkaa kiinnostaa kouluttajana toimiminen, voi ensin hakeutua kursseille apukouluttajaksi. Jos tuntuu mielekkäältä, voi hakeutua MPK:n kouluttajakoulutukseen ja toimia vastuullisena kouluttajana, hän jatkaa.

Kuvassa MPK:n koulutuspäällikkö Juha Niemi.

- Kokemuksen kerryttyä voi hakeutua kurssijohtajakoulukseen ja jonkun vuoden päästä voi todeta olevansa usean kurssin muodostaman harjoituksen johtaja.  Jos fyysinen puoli ja psyykkinen puoli on kunnossa ja ei ole sodan ajan sijoitusta, niin koulutuksen kautta on ”mahdollisuus tulla löydetyksi” ja saattaa saada sijoituksen, jos Puolustusvoimat näin päättää.

Mikä on kaikkein suosituin kurssi MPK:ssa?

- Tämä riippuu ihan henkilöistä itsestään, mutta yleisesti voisin todeta, että johtajakoulutus, asutuskeskustaistelukoulutus, sotilaspoliisikoulutus ja erilaiset aselajikoulutukset ovat suosituimpia. Ja tietenkin ammunnat, Juha Niemi sanoo.

Kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin voi hakea reservistä rauhanturvaajaksi.  Mitä MPK:ssa on tarjolla kansainvälisyydestä kiinnostuneelle reserviläiselle?

- MPK:n kursseina kansainväliseen toimintaan ulkomailla voi osallistua kilpailujen tai harjoitusten toimitsija-, erotuomari- ja johtokursseihin. Suosituimpia ovat Admiral Pitka Recon Challenge -kisa Virossa, Blue Nail -kilpailu Tanskassa ja erittäin suosittu neljän päivän Njiemegen-marssi Hollannissa. Kotimaassa voi osallistua MPK:n kriisinhallinnan koulutusohjelman mukaisiin KRIHA-harjoituksiin joko oppilaana tai kouluttajana. Tähän ohjelmaan kuuluvat myös asevalvonnan yhteysupseereiden perus- ja jatkokurssit, jonka myötä voi löytää itsensä jonkun harjoituksessa jonkun kansainvälisen delegaation yhteysupseerina, Niemi kertoo.

Linkki Puolustusvoimien nettisivuille, lisätietoa rauhanturvaajaksi hakeutumisesta: https://puolustusvoimat.fi/rauhanturvaajaksi 
Linkki Rauhanturvaajaliiton nettisivuille: https://rauhanturvaajaliitto.fi/ 

Kouluttajana MPK:ssa

Reservin kersantti Tomi Lappeenrannasta on aktiivinen reserviläinen ja hän kouluttaa MPK:n kursseilla muita reserviläisiä. Hän suoritti varusmiespalveluksen vuonna 1990 Kymen Jääkäripataljoonassa sissikomppaniassa.

- Reserviläistoimintaan ajauduin puolivahingossa työpaikkani kautta - kävin pitämässä jollain kurssilla viranomaisyhteistyöstä luentoa. Tästä on aikaa jo ainakin 20 vuotta, poliisina työskentelevä Tomi kertoo.

- Tämän jälkeen olen ollut kymmenillä kursseilla kouluttajana ja itse opiskelemassa. Lopulta jäin mukaan sotilaspoliisitoimintaan, missä nytkin olen. En muista, kuinka monessa harjoituksessa olen ollut mukana – useilla kymmenillä kuitenkin.

- Erityisesti sotilaspoliisi- eli spol-toiminnassa on saanut tuttuja ja kavereita ympäri Suomea, joiden kanssa pidetään yhteyksiä harjoitusten ulkopuolellakin.

Jos haluaa mukaan reserviläistoimintaan, kannatta olla yhteydessä oman alueensa Maanpuolustuskoulutusyhdistykseen eli MPK:hon tai muihin maanpuolustusjärjestöihin.

- Mukaan pääsee aina, jos on muuten toimintaan sopiva henkilö. Etenkin eri alojen ammattilaisia, kuten kuljettajia tarvitaan. MPK:ssa annetaan kyllä hyvät ohjeet mukaan liittymisestä.

Jo varusmiespalveluksen aikana kannattaa olla aktiivinen ja kysellä reserviläistoiminnasta.

- Hyvä reserviläistoimija on muutenkin sellainen, joka jaksaa itse ottaa asioista selvää ja kouluttautua itse eteenpäin. Reserviläistoiminta menee Puolustusvoimien tavoin kuitenkin koko ajan eteenpäin ja kehittyy Puolustusvoimien vaatimusten mukaiseksi – ammattimaisemmaksi.

- Mielestäni maanpuolustus on laaja-alainen kokonaisuus, johon kuuluu kaikista yhteiskunnan toiminnoista huolehtiminen – jokaiselle löytyy paikkansa tässä kokonaisuudessa.

Reservin kersantti Tomi harjoituksessa syksyllä 2021.

Maanpuolustus kuuluu kaikille

Maanpuolustusvelvollisuus on lain mukaan kaikilla suomalaisilla. Kaikki voivat osallistua jollakin tavalla.

Osaamista voi halutessaan kehittää: maanpuolustuskurssit ovat mahdollisia myös heille, jotka eivät ole suorittaneet varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta.

"Suosittuja kursseja ovat muun muassa Intti tutuksi naisille -kurssi, jolle voi osallistua naisten vapaaehtoista asepalvelusta harkitsevat tai ikään katsomatta naiset, jotka ovat kiinnostuneet tutustumaan varusmiespalveluksen arkeen varuskuntaolosuhteissa", kerrotaan MPK:n nettisivuilla.

Maanpuolustuskoulutus MPK järjestää muun muassa selviytymis- ja erätaitokursseja ja Intti tutuksi -kursseja sekä kyber- ja informaatioturvallisuuskoulutusta.

Linkki Maanpuolustuskoulutus MPK:n sivuille: Etusivu - MPK

´