Hyppää sisältöön

Pieksämäen kutsunnoissa

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 22.10.2021 12.24
Uutinen

Pieksämäellä on kolmen päivän ajan ollut Puolustusvoimien kutsunnat, joihin on osallistunut asepalveluksen aloittavia nuoria miehiä kaupungista ja sen lähiseudulta. Kutsunnat koskettavat valtakunnallisesti noin 35 000 nuorta. Etelä-Savossa kutsunnanalaisia on noin 780, joista yhteensä 671 on vuonna 2003 syntynyttä ikäluokkaa.

- Kutsuntatilaisuudessa tarkistetaan palveluskelpoisuus ja kuullaan palvelukseen liittyvät toiveet. Tilaisuudessa päätetään palveluksen aloitusajankohta ja palveluspaikka. Kutsuntalautakunta, jossa on myös kotikunnan edustaja, tekee päätöksen lakien ja asetusten mukaisesti, kertoo Etelä-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Ari Määttä torstain avauspuheessaan Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenissa. 

Etelä-Savon aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Ari Määttä.


- Puolustusvoimien tärkein lakisääteinen tehtävä on Suomen sotilaallinen puolustaminen. Muita tehtäviä ovat muiden viranomaisten tukeminen, osallistuminen kansainvälisen avun antamiseen sekä osallistuminen kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan. 
- Suomalaisen asevelvollisuuden tuottamien suorituskykyisten joukkojen ja laajan reservin ansiosta luomme uskottavan ja ennaltaehkäisevän kynnyksen mahdollista voimankäyttöä vastaan ja pystymme tarvittaessa puolustamaan koko Suomea. Varusmiespalveluksella tuotetaan ja ylläpidetään Puolustusvoimien valmiutta ja koulutetaan asevelvolliset sotilaallisen maanpuolustuksen tehtäviin. Asevelvollisuus on kustannustehokas tapa tuottaa suuri ja toimintakykyinen reservi maamme tarpeisiin, jatkoi everstiluutnantti Määttä.

Pääosa eteläsavolaisista kutsunnanalaisista määrätään palvelukseen Karjalan prikaatiin Vekaranjärvelle. Palveluksen suorittaneet sijoitetaan sodan ajan joukkoon. Rauhan aikana näiden joukkojen toimintakykyä ylläpidetään reservin kertausharjoituksin. Asevelvollisuus on siten paljon muutakin kuin pelkkä varusmiespalvelus. Varusmiespalveluksen päättyessä jokaiselle annetaan palvelustodistus, jota voi hyödyntää muun muassa hakiessasi opiskelu- tai työpaikkaa. Myös Puolustusvoimat tarjoaa laaja-alaisia ja erittäin mielenkiintoisia uramahdollisuuksia kiinnostuneille niin sotilas- kuin siviilitehtävissäkin.

Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Kim Mattsson.


Kutsuntojen päätöspäivänä Pieksämäen kutsuntatilaisuuteen tarkastuskäynnille saapui myös Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Kim Mattsson sekä Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Jukka Jokinen.

Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Jukka Jokinen tervehti Lauria ja Veikkaa.


- Kiitän nuoria kutsunnanalaisia tarttumista velvollisuuteen astua isänmaan palvelukseen, kuten miljoonat suomalaiset ennen teitä. Kertokaa täällä kutsuntalautakunnalle, mihin haluatte palvelukseen, milloin voitte aloittaa sekä millaista erityisosaamista omaatte, kehotti kenraalimajuri Kim Mattsson puhuessaan kutsunnan alaisille nuorille. Lopuksi kenraalimajuri Kim Mattsson kiitti tilaisuuden järjestäjiä ja useita yhteistyökumppaneita kuten Pieksämäen kaupunkia.

Pieksämäen kaupungin valtuuston puheenjohtaja Erkki Huupponen.


- Mielestämme on tärkeää, että kutsuntaikäisille pidetään kutsuntatilaisuus omalla paikkakunnalla. Tämän vuoksi on myös kaupungin edustus tilaisuuksiin pyritty mahdollisuuksien mukaan järjestämään. Tällaisilla tilaisuuksilla uskomme olevan myönteistä vaikutusta maanpuolustustahtoon, sanoo Pieksämäen kaupungin johtaja Ulla Nykänen.

Tauolla kahvitilaisuus.


- Pidämme yhteistoimintaa ja yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa hyvin tärkeänä jo poikkeusolojen ja kriisitilanteiden varalta, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Erkki Huupponen.
- Puolustusvoimat on näkynyt paikkakunnalla juhlatilaisuuksissa ja tapahtumissa, joita on järjestetty vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen kanssa, kertovat kaupungin edustajat.

Yksi nuorista oli paikkakuntalainen, vuonna 2003 syntynyt, Lauri. Hän tiesi jo hyvin ennen kutsuntoja mihin joukko-osastoon ja tehtävään haluaa hakea.

- Kaartin jääkärirykmenttiin olisi tarkoitus hakeutua, sotilaspoliisiksi, Lauri kertoo. Laurilla on kaksi isoveljeä, joista molemmat on jo käyneet armeijan.

- On tietysti tullut pelottavia tarinoita, mutta niin myös hyviäkin, Lauri kommentoi armeijaan liittyvistä ennakkoluuloista. 

Lauri Pieksämäeltä.

Paikalla oli myös Veikka. Hänkin on Pieksämäeltä ja syntynyt vuonna 2003.

- Mä yritän päästä taistelusukeltajaksi, Veikka vastaa, kun hänen varusmiespalvelussuunnitelmiansa kysytään. Hän kertoo tutustuneensa jo pääsykriteereihin ja aiempien vuosien pääsykoetuloksiin. Erityistehtäviin haetaan jo ennen palveluksen alkua ja niissä on yleensä pääsykokeet, siksi on hyvä kertoa jo kutsuntalautakunnalle, että on tälläiseen tehtävään hakemassa.

Veikka Pieksämäeltä.

Kutsuntatilaisuudessa pidettävät esitykset olivat Laurin ja Veikan mielestä hyvin laajoja ja kattavia. Asiat esiteltiin niin hyvin, että ei jäänyt paljon kysyttävää. Useimmilla nuorilla on tässä vaiheessa vielä koulu kesken. Suurin osa paikalla olevista nuorista aloittaakin palveluksensa saapumiserässä 2/22 tai 1/23. 

 Lisätietoa Karjalan prikaatin aluetoimistoista:

Etelä-Savon aluetoimisto Mikkelissä   verkossa
[email protected]
Kaakkois-Suomen aluetoimisto Kouvolassa verkossa
[email protected]
Puolustusvoimien aluetoimistot Facebookissa
Etelä-Savo: Enonkoski, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Pieksämäki, Puumala, Rantasalmi, Savonlinna, Sulkava
Etelä-Karjala: Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale, Taipalsaari ja Kymenlaakso: Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti
Aluetoimisto on asevelvollisen asiointipaikka:
•    vastaa asevelvollisten kysymyksiin
•    neuvoo asevelvollisia ennen ja jälkeen varusmiespalveluksen
•    järjestää kutsunnat
•    hoitaa virallisen asioinnin asevelvollisen ja puolustusvoimien välillä, kuten palveluspaikan vaihdon tai ajan muuttamisen
•    käsittelee hakemukset naisten vapaaehtoiseen palvelukseen
•    hoitaa reserviläisten asioita ja pitää yhteyttä reserviin
´