Hyppää sisältöön

Maasotakoulun varusmiehet loppusodissa, tiedustelijat harjoittelevat Keihäs 21 -harjoituksessa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 1.12.2021 21.14
Tiedote
Hymyileviä, kasvot naamioväreillä suojattuina olevia varusmiehiä lumisessa metsässä.

Mäntyharjun metsissä liikkuu parhaillaan varusmiehiämme, jotka pelaavat "sinisen valtion" tiedustelujoukoissa Keihäs 21-harjoituksessa. Haminassa palvelevat saapumiserien 1/21 ja 2/21 tiedustelujoukkueen varusmiehet Jääkärikomppaniasta hankkivat tietoa vihollisen eli "keltaisen" liikkeistä ja sijainnista.

He ovat olleet mukana harjoituksessa, nukkuneet sissiteltassa ja syöneet sissimuonaa sunnuntaista alkaen. Omiakin eväitä saa olla mukana, mutta kaikki herkut, eli tonnikalapurkit ja karkit pitää itse kantaa.

Pakkasta on ollut koko viikon ajan rapsakkaasti, enimmillään noin 12 astetta.

Onko ollut kylmä? Vastaus tulee välittömästi:

- On, toteaa upseerikokelas Lassi Keijonen, 20, Lappeenrannasta.

Keijonen toimii tiedusteluryhmän tulenjohtajana Keihäs 21 -harjoituksessa eli johtaa epäsuoraa tulta tuhotakseen vihollisen. Epäsuora tuli tarkoittaa tässä tapauksessa raskasta raketinheitintä, raskasta patteria ja raskasta panssarihaupitsipatteria.

Ulkotulia ei saa sytyttää kuin hätätapauksessa, jotta "keltaiset" eivät saa vihiä sijainnista. Miten pakkasessa selviää?

- Liikkumalla. Se on myös pukeutumiskysymys, kertoo upseerikokelas Topi Pohjankoski, 20, Haminasta. Hän toimii Keihäs 21 -harjoituksessa tiedusteluryhmän johtajana.

Tiedusteluryhmä todellakin liikkuu. Lähinnä kävellen, lumisessa metsässä.

 

-Viime yönä siirryimme noin 7 kilometriä ja tulimme aamulla 7 tai 8 aikaan tähän, Pohjankoski ja Keijonen kertovat. 

Haastavinta tiedustelussa on pimeässä ryhmittyminen uudelle alueelle. Kun sitten tulee valoisaa, voikin huomata, että paikka osoittautuukin ihan huonoksi. Kartta ei vastaakaan maastoa, esimerkiksi alueelle on ilmestynyt yllättävä hakkuualue.

- Tulee turhauttavia tilanteita. Mutta siitä selviää, kun painaa vaan. Ryhmähenki auttaa, Keijonen sanoo.

- Kun on musta hetki, niin huumorilla selviää, Pohjankoski komppaa.

- Onnistumisen tunteita tulee, kun itsestä on jotain hyötyä. Kun olemme saaneet jonkun tärkeän havainnon, Pohjankoski kertoo.

Ensi yöksi heillä on edessään noin 15 kilometrin kävely, sekin pimeässä pakkasyössä. Otsalamput on kielletty teltan ulkopuolella, "keltaiselle" paljastumisen riskin vuoksi.

Harjoituksen loppu kuitenkin jo häämöttää perjantaina, samoin kotiutuminen noin kahden viikon kuluttua.

- TJ15! Tänään on jäljellä kai 15…?

Aamukampa on mielessä, muttei tarkkana. Ymmärrettävää. Tarkkaa TJ:tä ei jaksa laskea, koska yöunet jäävät harjoituksen aikana vähiin. Hymy ei kuitenkaan hyydy.

- Huomenna taitaa olla pizzapäivä, tai ainakin saamme sotkun (sotilaskodin) munkin, Pohjankoski ja Keijonen tuumaavat.

Molemmilla miehillä on opiskelupaikat odottamassa. Pohjankoski aloittaa ensi syksynä kauppatieteiden opinnot Lappeenrannassa LUT-yliopistossa, Keijonen lähtee Tampereelle ammattikorkeakouluun opiskelemaan tietotekniikkaa.

Kuvassa jääkäri Pyry Tynkkynen, 19, Etelä-Karjalasta, valmistaa sissimuonaa. Hän toimii Keihäs 21 -harjoituksessa tiedusteluryhmän tulenjohtomiehenä. Hän aloitti varusmiespalveluksensa Haminassa Maasotakoulun Reserviupseerikoulussa kesällä 2021, ja palvelee Jääkärikomppaniassa tiedustelujoukkueessa.

Maasotakoulun joukkoja osallistuu Karjalan prikaatin johtamaan Keihäs 21 -harjoitukseen 26.11. - 3.12.2021.

Jääkärimme varoupseerin apuna Rovajärvellä

- Saa päästää, jääkäri Ville Murto, 20, sanoo virve-puhelimeen, joka on hetki sitten hälyttänyt ja portilta on soitettu.

Näin hän vastasi puomilla vartiossa olevalle toiselle varusmiehelle, kunhan ensin varmisti varoupseerilta luvan päästää portille saapunut kulkija Rovajärven harjoitusalueelle Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa eli MVH21:ssa, joka oli marraskuussa 2021.

Varusmies, jääkäri Ville Murto toimi varotoimiston päivystäjänä MVH21-harjoituksessa Rovajärvellä. Hänen tehtäviinsä kuului päivystää varotoimistossa ja ottaa vastaan puheluita ampuma-alueen porteilta. Porteilla aluetta vartioivat muut varusmiehet, jotka varmistivat varotoimistosta, saako henkilön päästää eteenpäin.

Kuka tahansa ei nimittäin saa tulla alueelle, ja turvallisuustoimet ovat tiukat. Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella ammuttiin MVH21-harjoituksessa "kovilla", raskaalla kalustolla kuten tykeillä ja jalkaväen aseilla. Lisäksi satunnaiset kulkijat saattaisivat häiritä harjoitusta.

Tämä sotaharjoitus, MVH21 Rovajärvellä, oli jääkäri Ville Murron viimeisiä harjoituksia varusmiespalveluksessa. Kotiutuminen ja "reservin aurinko" koittavat joulukuun puolivälissä. Murto on kotoisin Kouvolan Myllykoskelta. Hän aloitti varusmiespalveluksensa tammikuussa 2021 eli saapumiserässä 1/21. Jääkäri Murto palvelee Haminassa, Maasotakoulun Reserviupseerikoulussa Kuljetuskomppaniassa.

Murto lähti palvelustovereineen ajamaan Haminasta Lappiin 9. marraskuuta, ja paluu kotivaruskuntaan oli 26. marraskuuta. Eli heillä sotaharjoitus kesti yhteensä noin kaksi ja puoli viikkoa. 

Jääkäri Murto toimii normaalisti, siis tämän sotaharjoituksen ulkopuolella, sotilaskuljettajana. Harjoituksessa Murto oli vuorotöissä varotoimistossa yötä päivää, 24/7. Varsinkin öisin tuli hiljaisia ja tylsiäkin hetkiä.

- Varotoimiston päivystäjänä toimiminen on mukavaa vaihtelua normaaliin palvelukseen, kun nyt on erilaista hommaa. Rehellisesti sanottuna on joskus tylsää yöllä istua päivystämässä. Mutta olen pärjännyt, kun juon kahvia ja luen vaikka kirjaa tai selailen nettiä ja räpläilen puhelinta. Välillä katson televisiota (joka kuuluu varotoimiston varustukseen).

Jalkaväen ampumaharjoituksen varoupseeri MVH21-harjoituksessa oli kapteeni Jarkko Kumpulainen (kuvassa oikealla) Maasotakoulun Jalkaväkikoulusta. Rovajärven ampuma-alueen varoupseerina toimi majuri Mikko Kuusisto Jääkäriprikaatista.

"Ei tänne helposti eksy"

Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueen varoupseerina MVH21-harjoituksessa toimi majuri Mikko Kuusisto Jääkäriprikaatista. Hänen tehtäviinsä kuului vartioiden ja puomien asettaminen eli alueen eristäminen, jotta vaaralliselle alueelle ei pääse ohikulkijoita tai ylimääräisiä ihmisiä.

- Ampuma-alue eristetään miehitetyillä tai miehittämättömillä puomeilla. Teiden varsilla on ilmoitustauluja, joissa tiedotetaan ammunnoista suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi erilliset tiedotteet jaetaan alueen asukkaiden postilaatikoihin, majuri Kuusisto sanoo.

- Paikalliset tietävät hyvin, että täällä on harjoituksia. Alueen yleisillä teillä kulkee asukkaita tai mökkiläisiä. Joskus tiet ovat poikki ammuntojen takia, ja silloin he eivät vain pääse kulkemaan.

- Ei tänne helposti ulkopuoliset eksy, Kuusisto toteaa.

Varotoimisto on harjoituksen hermokeskus

Varoupseeri työskentelee varotoimistossa, joka on ikään kuin koko harjoituksen hermokeskus. Varoupseeri antaa luvan aloittaa ammunnat. Varoupseeri voi tarvittaessa keskeyttää ammunnat, jos vaikkapa jotain sattuu, tai tilanne on sellainen, ettei ammuntoja ole turvallista toteuttaa.

- Jos harjoituksessa sattuu jotain, varoupseeri johtaa ja koordinoi pelastustoimintaa, MVH21-harjoituksen varoupseeri majuri Mikko Kuusisto sanoo.

Onneksi isoja onnettomuuksia ei yleensä satu. Mutta pieniltä vahingoilta ei voida varsinkaan isoissa harjoituksissa välttyä.

- Ei ole yhtään harjoitusta, ettei jotain pientä sattuisi. Tyypillisin on, että ajoneuvo ajaa ojaan. Harvemmin on henkilövahinkoja, majuri Kuusisto kertoo.

MVH21-harjoitukseen Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella 10.-26.11.2021 osallistui enimmillään noin 4 100 henkilöä, mukaan lukien varusmiehiä ja reserviläisiä. Maasotakoulu johti harjoituksen.

Rovajärvi on suurin ampuma-alue

Rovajärven ampuma- ja harjoitusalue on läntisen Euroopan suurin harjoitusalue. Se levittäytyy Rovaniemen, Sodankylän, Pelkosenniemen ja Kemijärven kunnissa 1 200 neliökilometrin eli 120 000 hehtaarin alueelle. Karkeasti sanottuna Rovajärvi on noin 50 kilometriä kanttiinsa.

- Rovajärven alueelle mahtuisivat kaikki Suomen ampuma- ja harjoitusalueet. Vuosanka Kainuussa ja Pohjankangas Niinisalossa ovat noin kymmenen kertaa pienempiä, majuri Kuusisto vertaa.

Majuri Mikko Kuusisto tuntee Rovajärven hyvin. Hän vastaa Rovajärven ja Kyläjärven ampuma- ja harjoitusalueista, eli toimii Jääkäriprikaatin ampuma-aluetoimiston päällikkönä.

´