Hyppää sisältöön

Kymi 23 -paikallispuolustusharjoitus käynnistyy

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 5.3.2023 20.15
Tiedote
Maastopukuisia henkilöitä sisätiloissa katsomassa valkokankaalla olevaa kuvaa.

Kymi 23 -paikallispuolustusharjoitus on käynnistynyt esikuntien osalta jo sunnuntaina. Sunnuntain asialistalla on ollut suunnitella ja valmistella harjoituksen toimeenpanon viimeisetkin yksityiskohdat.

Paikallispataljoonan tehtävä on mm. perustaa ja ottaa johtoonsa harjoitukseen käsketyt joukot, suojata kohteita ja tehdä viranomaisyhteistyötä. Maanantaina paikallispataljoonan esikunta ylläpitää tilannekuvaa missä joukot ovat ja milloin joukot voidaan liittää taisteluihin.

Kuukausi sitten reserviläiset ovat olleet Kaakkois-Suomen aluetoimiston järjestämässä vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa, jolloin aloitettiin harjoituksen suunnittelun viimeistely. Harjoitukseen osallistuu noin 350 reserviläistä, jotka ovat osa paikallispataljoonaa ja maakuntakomppaniaa.

Harjoitus on erinomainen paikka harjoitella myös uusia tehtäviä. Paikallispataljoonan esikuntavääpeli ylivääpeli Pylvänäinen toimii Kymi 23 -harjoituksessa ensimmäistä kertaa tehtävässään. - Olen tehnyt vastaavia huollon tehtäviä maakuntajoukoissa, joissa oma ikäni alkoi tulla vastaan. Reilu vuosi sitten sain kuulla mahdollisuudesta jatkaa reservinuraa ja sitä kautta päädyin esikuntavääpelin tehtäviin, Pylvänäinen kertoo. Harjoituksen aikana esikuntavääpelin työtehtävät liittyvät paljon huollon puoleen. - Tehtäväni on varmistaa, että hommat pelaa, ruokaa on tarjolla ja järkkäillä mahdollisia kyytiasioita. Odotan harjoitukselta reipashenkistä meininkiä, että hommat sujuu ja kulkee, Pylvänäinen sanoo. Paikallispuolustusharjoituksen painopisteenä on harjoituttaa Puolustusvoimien paikallisjoukkojen tehtäviä Kymenlaakson alueella. Mitä paikallispuolustus merkitsee Pylvänäiselle? - Paikallispuolustus on tärkeä asia, nimenomaan paikallistuntemuksen kautta se on tärkeässä roolissa, hän vastaa.

Paikallispataljoonassa on myös yhteistoimintatiimi, joka osaltaan vastaa harjoituksessa yhteistoiminnan ja yhteyksien ylläpitämisestä muihin viranomaisiin sekä kaupunkiin. Tiimi luo mm. yhteistä paikallista tilannekuvaa joka sisältää esimerkiksi harjoituksen viestinnän tilannekuvan - paikallispataljoona tekee siis kokonaismaanpuolustusta paikallisella tasolla.

Osana paikallispuolustuksen kehittämistä paikallisjoukoille ja alueellisille viranomaisille on perustettu uusi yhteinen viestintäalusta Paikallisturvallisuus.fi -verkkosivu. Sivu kokoaa eri viranomaisten ja paikallispataljoonien tiedotteet ja julkaisut yhteen paikkaan. Harjoituksen aikana paikallisturvallisuus.fi -sivustolla julkaistaan kaikkien paikallispuolustusharjoitusten julkaisuja.

Karjalan prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Kymi 23 järjestetään Kouvolan alueella 6.-10.3.2023. Puolustusvoimien henkilöstöä ja viranomaisia osallistuu yhteensä noin 1100 henkilöä, varusmiehiä 500, reserviläisiä noin 350 ja palkattua henkilökuntaa sekä viranomaisia noin 250 henkilöä. Harjoituksen johtaa Karjalan prikaatin apulaiskomentaja, eversti Petri Olli.
Harjoitukseen osallistuu joukkoja Karjalan prikaatista, Maasotakoulusta, 1.Logistiikkarykmentistä ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskukselta.

Harjoitukset ja ammunnat Kaakkois-Suomen aluetoimisto Kymenlaakso Kymenlaakso
´