Hyppää sisältöön

Inttikaverit kohtaavat kertausharjoituksissa

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 13.10.2021 10.06
Tiedote
Reserviläisiä Leka 21-harjoituksessa

Armeija-ajassa parasta monille on hyvä yhteishenki ja taistelun tiimellyksissä syntyneet kaverisuhteet. Hyvin usein kaverit näkevät vielä varusmiespalveluksen jälkeen reservissä ja muodostuvat elinikäisiksi ystäviksi.

Asevelvollisuus jatkuu ja inttikaverit pysyvät

Varusmiespalveluksen jälkeen jokainen taistelija sijoitetaan sodanajan joukkoon, joka pyritään säilyttämään mahdollisimman pitkään samassa kokoonpanossa. Kotiuttamispäivänä joukko lähtee omille teilleen opiskelemaan, työelämään ja perhettä perustamaan. Muistiin kuitenkin jäävät inttikaverit, vaikka aktiivisesti ei yhteyttä pidettäisikään. Aika-ajoin jokaiselle tulevat varmasti mieleen yhteiset kokemukset - mietitään, mitä kavereille kuuluu? Kun postilaatikosta sitten kolahtaa käsky saapua kertausharjoitukseen, voi iloita siitä, että pian pääsee jälleen näkemään vanhoja tuttuja, muistelemaan menneitä ja oppimaan uutta. 

Kertauksissa saadaan uusia oppeja ja ylläpidetään yhteisöllisyyttä inttikavereiden kesken

Kertausharjoitukset, "koohoot" kuten sanotaan, ovat sotilaallisen maanpuolustuksen ydin. Niiden tarkoitus on kehittää ja pitää yllä opittuja taitoja. Osa harjoituksista voi olla myös uuden oppimista ja kokonaan uuteen tehtävään kouluttautumista, reservissä kerättyjen taitojen ja kokemusten mukaan. Joukkoon on saattanut tulla myös uusia kasvoja, mutta vanhojen tuttujen jälleennäkeminen on erityisen hienoa ja hyvä henki muodostuu nopeasti. Hyvällä hengellä ja asenteella voitetaan harjoituksessa vastaan tulevat haasteet ja homma toimii, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

 Lokakuussa 2021 Niinisalossa järjestetty Leka 21 -harjoitus on hyvä esimerkki suuresta kertausharjoituksesta, jossa kohtasivat usean ikäluokan reserviläiset. Nuorimmat ovat suorittaneet varusmiespalveluksen tai naisten vapaaehtoisen palveluksen vasta aivan viime vuosina, kun taas vanhimmat reserviläiset ovat suorittaneet Suomen raskaan jo 1980-luvulla. Kaikilla on kuitenkin tärkeä rooli harjoituksen onnistumiseksi ja oman sodan ajan tehtävän täyttämiseksi niin taistelevissa joukoissa kuin perustamiskeskuksessakin. Perustamiskeskuksen reserviläiset vastaavat joukkojen varustamisesta ja muonituksesta ennen taisteluiden alkamista. Taistelevista joukoista siirtyminen perustamiskeskukseen on yksi aktiivisen reservin urapoluista. 

Hakeudu itse samanhenkiseen seuraan!


Miten on mahdollista itse ylläpitää osaamistaan ja yhteyksiä muihin reserviläisiin? Reserviläisyhdistykset ja vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) tarjoavat hyvän mahdollisuuden pitää yhteyttä saman henkisiin toimijoihin. Yhdistyksien toimintaan kannattaa osallistua esimerkiksi inttikavereiden kanssa. Mukavaa yhteistä toimintaa, ammuntaharrastusta ja sotilaallisten taitojen kehittämistä on monipuolisesti tarjolla jokaiselle asiasta kiinnostuneelle. Voit liittyä esimerkiksi oman kotikunnan reserviläisyhdistykseen.  Suosittelenkin lähtemään rohkeasti mukaan! Reserviläistoiminnan kautta voi löytyä myös uusia urapolkuja reserviläisille esimerkiksi esikuntatehtäviin tai perustamiskeskuksiin. Toiminta sopii kaikenikäisille.

Nähdään kertausharjoituksissa!

Everstiluutnantti Kalle Laurila

Koulutuspäällikkö, Panssariprikaati



    
        
 

´